Τα σχόλια του Μπλίνκεν τη Δευτέρα υπογραμμίζουν την ανησυχία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης, παρόλο που δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ένοπλων ομάδων τις οποίες κατηγορεί για το φονικό χτύπημα με drone εναντίον αμερικανικής βάσης υποστήριξης. Πάντως η διπλωματία του Ιράν αρνήθηκε πως έχει ανάμειξη με την ενέργεια.

«Είναι μια απίστευτα ασταθής περίοδος για τη Μέση Ανατολή», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θα υποστήριζα ότι δεν έχουμε δει μια κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή τουλάχιστον από το 1973, και αναμφισβήτητα ακόμη και πριν από αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών.

Η ένοπλη σύρραξη, γνωστή με την ονομασία Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, διήρκεσε 19 ημέρες. Οι μάχες διεξήχθησαν κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο του Σινά και στο υψίπεδο του Γκολάν. Με βάση τα ισραηλινά αρχεία, σκοτώθηκαν πάνω από 2.600 μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «ζυγίζει» την αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν «πόλεμο» με το Ιράν, ωστόσο, η κυβέρνηση «έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αυτές οι ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη αφαίρεσαν τις ζωές αμερικανικών στρατευμάτων».

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν δήλωσε σχετικά: «Θα απαντήσουμε. Και αυτή η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολυεπίπεδη, να έρθει σε στάδια και να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου». Παρά τον αποφασιστικό τόνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «αποτρέψουν την ευρύτερη κλιμάκωση».

Ναυτεμπορική