Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, ανακοίνωσε ότι η ουκρανική αεροπορία «κατέστρεψε» ένα αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50 και ένα αεροσκάφος εναέριας διοίκησης Il-22.

Ο στρατηγός ανέφερε στο Telegram ότι η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας «σχεδίασε και διεξήγαγε άριστα» μια επιχείρηση στην περιοχή του Αζόφ, νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Το A-50 είναι αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, αξίας 300 εκατ. δολαρίων. Ουσιαστικά το Beriev A-50 Shmel είναι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία χτυπημάτων και την αποτροπή εχθρικών επιθέσεων.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο δέκα αεροσκάφη του είδους, καθένα από τα οποία κοστίζει περίπου 330 εκατ. δολάρια, ανέφερε το Radio Svoboda, η ρωσική υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty, που επικαλείται κυβερνητικά στοιχεία.

Από την ρωσική πλευρά αξιωματούχοι σχολιάζουν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες γι’ αυτές τις επιθέσεις. Πάντως πολλά ρωσικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν ότι η Μόσχα έχασε ένα Beriev A-50 Shmel (Bumblebee) μετά από φιλικά πυρά την Κυριακή. Όσον αφορά το Il-22M, μετέδωσαν πως υπέστη ζημιές.

Εάν ισχύει η είδηση, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ, είναι ένα «μικρό καλό νέο για την Ουκρανία εν μέσω πολλών κακών ειδήσεων». Όπως είπε,  η κατάσταση γενικά «δεν φαίνεται καλή για την Ουκρανία», καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό μεταξύ των στρατευμάτων της και συνεχείς επιθέσεις στις υποδομές της από τη Ρωσία.

Ναυτεμπορική