Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 1 Δεκεμβρίου 2023

WSJ: Αποφασισμένος ο Νετανιάχου να εξουδετερώσει την ηγεσία της Χαμάς ανά την υφήλιο

WSJ: Αποφασισμένος ο Νετανιάχου να εξουδετερώσει την ηγεσία της Χαμάς ανά την υφήλιο
AP PHOTO

Νετανιάχου προς Μοσάντ: Εξοντώστε την ηγεσία της Χαμάς ανά τον κόσμο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να καταστρώσουν σχέδια για την εξουδετέρωση των ηγετών της Χαμάς που ζουν εκτός της Γάζας σε χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία και ο Λίβανος.

Ανθρωποκυνηγητό για την εξουδετέρωση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς ανά την υφήλιο σχεδιάζει να εξαπολύσει το Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρισης των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να καταστρώσουν σχέδια για την εξουδετέρωση των ηγετών της Χαμάς που ζουν εκτός της Γάζας σε χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία και ο Λίβανος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Ισραήλ διεξάγει εδώ και δεκαετίες μυστικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση ανώτερων στελεχών της Χαμάς και το τελευταίο σχέδιο είναι μια επιμήκυνση των επιχειρήσεων αυτών.

Χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν παράσχει καταφύγιο στην ηγεσία της Χαμάς. Βάσει των προηγούμενων σχεδίων του το Ισραήλ έχει καταφέρει να κυνηγήσει στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ήταν μεταμφιεσμένα ως τουρίστες στο Ντουμπάι και ως γυναίκες στη Βηρυτό.

Ο Νετανιάχου διέταξε τη Μοσάντ να εξουδετερώσει την ηγεσία της Χαμάς

«Έχω δώσει οδηγίες στη Μοσάντ να αναλάβει δράση κατά των κεφαλών της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ενώ σε ανάλογο ύφος ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ιωάβ Γκαλάντ, είπε ότι οι ηγέτες της Χαμάς ζουν με «δανεικό χρόνο». «Έχουν μαρκαριστεί για να εξοντωθούν. Ο αγώνας είναι σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο κατά των τρομοκρατών στη Γάζα όσο κι εκείνων που πετούν με ακριβά αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσε επιχείριση εξόντωσης του ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ και άλλων στελεχών της που ζουν στο εξωτερικό, αλλά μια τέτοια επιχείριση σε έδαφος της Τουρκίας ή του Κατάρ θα τορπίλιζε τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Πρώην διευθυντής της Μοσάντ: «Απερίσκεπτο το σχέδιο εξόντωσης των ηγετών της Χαμάς ανά την υφήλιο»

Φαίνεται πάντως ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας για τα υψηλοβαθμα στελέχη της Χαμάς. Ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην διευθυντής της Μοσάντ, χαρακτήρισε τα τελευταία σχέδια του Ισραήλ απερίσκεπτα.

«Το κυνηγητό κατά της Χαμάς σε παγκόσμια κλίμακα και η προσπάθεια συστηματικής εξόντωσης όλων των ηγετών της συνιστά επιθυμία εκδίκησης, όχι επιθυμία επίτευξης στρατηγικού στόχου», είπε ο Χάλεβι, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι «παρατραβηγμένο».

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και μέχρι τον περασμένο μήνα το Ισραήλ εξόντωσε, όπως ισχυρίστηκε, πάνω από 60 ανώτερα και μεσαία ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το βομβαρδισμό από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οικίας του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ drone εκτόξευσε πύραυλο στο σπίτι του Χανίγιε στη συνοικία Αλ-Σάθι στη βόρεια Γάζα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν κατά πόσον βρισκόταν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του στο σπίτι όταν έγινε η επίθεση.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube