Weather Icon
Βέλγιο , Κίνα 21 Δεκεμβρίου 2023

Πρωθυπουργός Βελγίου: Σκάνδαλο «Chinagate» η συνεργασία βουλευτή με Κινέζους κατασκόπους

Πρωθυπουργός Βελγίου: Σκάνδαλο «Chinagate» η συνεργασία βουλευτή με Κινέζους κατασκόπους

Μέγα πολιτικό σκάνδαλο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο περιέγραψε την Κίνα ως «μερικές φορές πολύ εχθρική» χώρα, μετά από ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο στρατολόγησε ένα μέλος του ακροδεξιού κόμματος του Βελγίου Vlaams Belang ως πράκτορα πληροφοριών, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο αντιπαθούν οι ξένες δυνάμεις τη δημοκρατία μας, την ενότητά μας. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα δεν επιτίθεται στην ήπειρό μας, αλλά παραμένει μια χώρα που μερικές φορές είναι πολύ εχθρική. Αυτό δεν πρέπει να απορριφθεί ως ασήμαντο», είπε ο Ντε Κρο στις δύο κύριες σημαντικές εφημερίδες στο Βέλγιο, Le Soir και De Standaard.

«Η βελγική δημοκρατία πωλείται. Οι Κινέζοι προσπαθούν να αγοράσουν επιρροή για να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία μας. Μέσω του “Chinagate”, ή να πω το κινεζικό συμφέρον, όλα αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε.

Ο Ντε Κρο αντέδρασε σε δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας στις εφημερίδες Financial Times, Le Monde και Der Spiegel που ισχυρίζονταν ότι ο Φρανκ Κρέιλμαν του κόμματος Vlaams Belang είχε συνεργαστεί με Κινέζους κατασκόπους για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο Τομ Βαν Γκρίκεν, ο ηγέτης του Vlaams Belang, που τάσσεται υπέρ της φλαμανδικής ανεξαρτησίας, έδιωξε τον Φρανκ Κρέιλμαν από το κόμμα την Παρασκευή μετά τις κατηγορίες.

Ο Ντε Κρο  είπε επίσης ότι ο Στίβεν Κρέιλμαν, αδελφός του Φρανκ Κρέιλμαν και επίσης μέλος του Vlaams Belang, θα πρέπει να απομακρυνθεί από την προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής προμηθειών για την άμυνα, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν δική του απόφαση.

«Το σύνθημά μου είναι: καλύτερα ασφαλής παρά συγγνώμη. Προεδρεύει μιας από τις πιο ευαίσθητες επιτροπές του κοινοβουλίου», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ αυτής της υποτιθέμενης κινεζικής συμφωνίας κατασκοπείας και του λεγόμενου σκανδάλου «Qatargate».

Το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλονίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες, βασίζεται σε υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοτικό σώμα.

Πηγή: ΕΡΤ, euractiv, agerpres.ro, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube