Weather Icon
Video , Κύπρος , Λαθρομετανάστευση 1 Δεκεμβρίου 2023

Προκοπίου: Ο ΠτΔ αρνήθηκε να υπογράψει χάρες σε διακινητές μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Προκοπίου: Ο ΠτΔ αρνήθηκε να υπογράψει χάρες σε διακινητές μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία αναφέρθηκε στον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές αλλά και για τις ποινές που επιβάλλονται σε διακινητές ανθρώπων. 

Αρχικά μίλησε για τις ποινές σε διακινητές μεταναστών, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο παρελθόν αρνήθηκε να υπογράψει χάρες για τέτοιου είδους καταδίκες. «Είναι μέσα στις εξαιρέσεις της προεδρικής χάρης».

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηροί στα θέμα των διακινητών. «Προηγείται η θέση του Δικαστηρίου με τους ελαφρυντικούς παράγοντες που λαμβάνει και τα τεκμήρια που έχει μπροστά του. Οι ποινές πρέπει να είναι όσο πιο αυστηρές γίνεται».

Στη συνέχεια μίλησε για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη έργα τα οποία θα τελειώσουν τον Σεπτέμβριο του 2024. «Ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος».

Υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθούν 250 θέσεις και μετά θα ξεκινήσει μια άλλη επέκταση μέσα στο χώρο των φυλακών. «Επείγει να διαμορφωθεί ο χώρος γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να κτίσουμε νέες φυλακές. Δεν το αποκλείουμε και είναι κάτι που εξετάζεται». 

Εξήγησε ότι πριν ένα μήνα υπήρχαν στη φυλακή 939 άτομα ως κατάδικοι και υπόδικοι. «Μόνο 8 ήταν στη φυλακή για χρηματικές οφειλές».

Πρόσθεσε ότι το 70% που βρίσκονται στις φυλακές είναι για πολύ σοβαρά ζητήματα. «Αν κάποιος μεταφερθεί στην ανοικτή φυλακή τότε θα δικαιούται άδεια και θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Θα ήταν η εύκολη λύση να χαλαρώσουμε τα κριτήρια αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ να δοθεί άδεια και να περιφέρεται στις γειτονιές ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για πολύ σοβαρά αδικήματα».

Ακόμη, μίλησε και για τον χώρο κράτησης ανηλίκων, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι φυλακή. «Μιλάμε για παιδιά 14-18 ετών και σίγουρα δεν είναι καλό να βρίσκονται σε φυλακή. Επεσήμανε ότι στις Κεντρικές Φυλακές υπάρχει η πτέρυγα ανηλίκων αλλά είναι για παιδιά 18-21 ετών».

Η κα. Προκοπίου ανέφερε ότι δουλεύουν πυρετωδώς. «Μέχρι το τέλος του 2024 θα είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να βγουν οι προσφορές για να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος. Θα είναι σε μια τοποθεσία και θα υπάρχει ασφάλεια με παιδοκεντρική προσέγγιση».

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube