Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 28 Δεκεμβρίου 2023

Πόση βοήθεια έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Πόση βοήθεια έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Έξι γραφήματα αποκαλύπτουν την εικόνα

Των Jonathan Masters, Will Merrow

Κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ στέλνουν δισ. δολάρια σε βοήθεια – και πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-  σε δικαιούχους σε όλο τον κόσμο για την επιδίωξη των συμφερόντων ασφαλείας, αλλά και των οικονομικών και ανθρωπιστικών συμφερόντων τους. 

Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει γίνει μακράν ο κορυφαίος αποδέκτης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα κατέχει την πρώτη θέση από τότε που η κυβέρνηση Χάρι Σ. Τρούμαν διέθεσε τεράστια ποσά για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 75 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. (Αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες των ΗΠΑ που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η βοήθεια προς συμμάχους.) Τα ιστορικά ποσά βοηθούν ένα ευρύ φάσμα Ουκρανών και ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων, αρχών επιβολής του νόμου και ανεξάρτητων ραδιοφωνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, αν και το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας σχετίζεται με τον στρατό. Δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), παρέχουν επίσης μεγάλα πακέτα βοήθειας σε Ουκρανία.

Ωστόσο, η ροή της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία φαινόταν αβέβαιη στα τέλη του 2023, καθώς νέα μέτρα χρηματοδότησης παγιδεύτηκαν σε πολιτικούς φραγμούς τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη, περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία έχουν συνδεθεί με αμφιλεγόμενες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων και το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, στην ΕΕ, οι ηγέτες έχουν διαφωνήσει για ένα πακέτο πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς και για την πιθανή ένταξη της χώρας στο μπλοκ, με την Ουγγαρία να βρίσκεται στην κύρια αντιπολίτευση.

Πόση βοήθεια έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία; Έξι γραφήματα που το αποκαλύπτουν

Μεγάλο μέρος της βοήθειας έχει διατεθεί για την παροχή οπλικών συστημάτων, εκπαίδευσης και πληροφοριών που χρειάζονται για να υπερασπιστούν οι Ουκρανοί διοικητές ενάντια στη Ρωσία, η οποία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Πολλοί δυτικοί αναλυτές λένε ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα και την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και των συμμάχων θεωρούν την εισβολή της Ρωσίας έναν βάναυσο και παράνομο επιθετικό πόλεμο στα σύνορα του ΝΑΤΟ που, εάν πετύχει, θα υποτάξει εκατομμύρια Ουκρανούς· ενθαρρύνει τους ρεβανσιστικούς στόχους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν· και προσκαλούν παρόμοια επιθετικότητα από άλλες αντίπαλες δυνάμεις, ιδιαίτερα την Κίνα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την άμεση έλξη στις εχθροπραξίες, κάτι που θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο, καθώς οι μάχες εξελίσσονται, πολλές κυβερνήσεις-χορηγοί έχουν απορρίψει την απροθυμία τους να δώσουν στην Ουκρανία πιο εξελιγμένα πλεονεκτήματα, όπως άρματα μάχης και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Το καλοκαίρι του 2023, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να χειρίζονται αμερικανικά F-16 και να ζητήσουν τελικά από αυτούς τους συμμάχους να προμηθεύουν τα πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παράσχει ή συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία έναν μακρύ κατάλογο αμυντικών δυνατοτήτων, όπως άρματα μάχης Abrams, αντιαεροπορικά βλήματα, πλοία παράκτιας άμυνας και προηγμένα συστήματα επιτήρησης και ραντάρ . Τον Ιούλιο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν πυροδότησε κάποια διαμάχη συμφωνώντας να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς, τα οποία απαγορεύονται από τις περισσότερες χώρες λόγω του κινδύνου των μη εκρηκτικών εξαρτημάτων τους μπορεί να ποζάρει στους πολίτες πολλά χρόνια μετά τη χρήση τους.

2

Σε σύγκριση με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς άλλους κορυφαίους αποδέκτες, τόσο τα τελευταία χρόνια όσο και τις προηγούμενες δεκαετίες, φαίνεται η εξαιρετική κλίμακα αυτής της βοήθειας.

3

Ωστόσο, το μέγεθος της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να φαίνεται λιγότερο αξιοσημείωτο σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου κάθε χρόνο ή με αυτό που εξουσιοδοτήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών (μέσω του Troubled Asset Relief Fund) να διασώσει τις τράπεζες της Wall Street, εταιρείες αυτοκινήτων και άλλους τομείς της οικονομίας κατά τη διάρκεια της Η.Π.Α. οικονομική κρίση.

4

Σε σύγκριση με την κρίσιμη υποστήριξη προς την Ουκρανία από άλλες χώρες, το μέγεθος της βοήθειας των ΗΠΑ ξεχωρίζει.

5

6

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Νορβηγία, η Λιθουανία και η Εσθονία, καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές στην Ουκρανία σε σχέση με το μέγεθος των δικών τους οικονομιών. 

7

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube