Χωρίς να ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στην απόφαση της Τουρκίας και παραπέμποντας για τις «λεπτομέρειες» στην Άγκυρα, απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερώτηση για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αρκέστηκε ουσιαστικά να εκφράσει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει τη προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη.

«Να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία τους»

«Γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.