REAL TIME |

Weather Icon
Αθλητικά 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι πιο σημαντικές στιγμές της Ελλάδας στην Προκριματική Φάση του Euro

Οι πιο σημαντικές στιγμές της Ελλάδας στην Προκριματική Φάση του Euro

«Η Εθνική Ελλάδας ξαφνικά νιώθει ότι έχει μια ευκαιρία που δεν περίμενε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόναλντ Κούμαν, ο προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας. Αυτή η φράση συνοψίζει όλο το vibe της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, φτάνοντας κοντά στην πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2024.

Σε προηγούμενες διοργανώσεις, από τη φυγή του Φερνάντο Σάντος κι έπειτα, η ομάδα ήταν σκιά του εαυτού της. Πέρασαν πολλοί προπονητές, η ομάδα έχασε την ομοιογένειά της και δε σταμάτησε να μοιράζει απογοητεύσεις στους φίλους της. Ήττες από τα νησιά Φερόε και την Εσθονία ήταν μόνο μερικές από τις τραγικές στιγμές της ομάδας που έκανε άλλοτε περήφανη τη χώρα.

Ο ερχομός του Γκουστάβο Πογιέτ ήταν η αλλαγή που γύρισε το διακόπτη για την εθνική ομάδα, η οποία άρχισε να θυμίζει ένα… νορμάλ σχήμα. Οι ίδιοι οι παίκτες ομολογούν ότι πλέον περνούν καλά αγωνιζόμενοι για την Εθνική Ελλάδος, ένα αίσθημα που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια των αποτυχιών και της εσωστρέφειας.

Ελλάδα – Ιρλανδία: Μια ομάδα από τα… παλιά

Μπορεί οι περισσότεροι να κρατάνε τους τρεις βαθμούς από τη νίκη με την Ιρλανδία, όμως το τελικό 0-2 της Ελλάδας, με τα γκολ των Μπακασέτα και Μασούρα, αφήνει πολύ σημαντικό αποτύπωμα για το σύνολο του Πογιέτ. Ήταν ένα ματς που η μπάλα “έκαιγε” και αν δεν έπαιρνε τη νίκη η Ελλάδα, θα έμενε εκτός διεκδίκησης της δεύτερης θέσης.

Ωστόσο, η ομάδα έδειξε εντυπωσιακή σταθερότητα και μέταλλο, καταφέρνοντας να πάρει μία νίκη που αναβαθμίζει το προφίλ της. Η Ιρλανδία δεν είναι μεγάλη ομάδα, όμως ήταν σαφώς παθιασμένη και αξιόμαχη. Είναι ο τύπος των ομάδων που δυσκόλευε αφάνταστα την Εθνική Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια. Μία επαγγελματική νίκη, αλλά και το προσεκτικό παιχνίδι στα μετόπισθεν, δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκει τον παλιό της χαρακτήρα, περνώντας μέσα από δύσκολες έδρες και “βραχυκυκλώνοντας” τους αντιπάλους της.

Ελλάδα – Ολλανδία: Το μεγάλο “αν”

Η ήττα από την εθνική ομάδα της Ολλανδίας στην OPAP Arena έβαλε τέλος στα αισιόδοξα σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να διεκδικεί τη δεύτερη θέση τον όμιλο. Όπως είναι λογικό, μόνο εύκολο δεν ήταν για την Ελλάδα, είτε τώρα, είτε στα… καλά της χρόνια, να ανταγωνιστεί την Ολλανδία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την ομάδα που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ, όπου και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή του Λίονελ Μέσι, που σήκωσε και το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, αντιθέτως έχασε με γκολ-πέναλτι του Φαν Ντάικ στις καθυστερήσεις του ματς. Μέχρι τότε, η Ελλάδα ήταν στο παιχνίδι και θα μπορούσε να πάρει τη νίκη. Η ονειρική στιγμή του γκολ δεν ήρθε, όμως μόνο το γεγονός ότι η ομάδα κόντραρε στα ίσια τους Ολλανδούς, σκόρπισε ενθουσιασμό αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ελλάδα – Γαλλία: Ανατροπή, πάθος και υπόσχεση για το μέλλον

Το παιχνίδι απέναντι στη Γαλλία ήταν αδιάφορο. Ωστόσο, η ομάδα του Πογιέτ κατάφερε να κερδίσει πολλά από την αναμέτρησή της με τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε άλλες εποχές, η εθνική Ελλάδος θα έχανε με «κάτω τα χέρια από τους Γάλλους» και οι φίλαθλοι θα συγκεντρώνονταν στο γήπεδο μόνο για να θαυμάσουν τα μεγάλα αστέρια, τον Εμπαπέ, τον Ζιρού, τον Γκριζμάν κλπ. Ωστόσο, η Ελλάδα έδωσε τη δική της παράσταση, ανατρέποντας το σκορ με δύο υπέροχα γκολ και αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Ακόμα και το πάμε στοίχημα δεν ανέμενε μια τόσο ανταγωνιστική εμφάνιση της ομάδας.

Η Γαλλία κατάφερε να ισοφαρίσει, όμως αυτό δεν επηρέασε τους Έλληνες φιλάθλους που κατάλαβαν ότι η ομάδα έχει προοπτική για μεγάλα πράγματα. Η μαχητικότητα που επέδειξαν οι παίκτες του Πογιέτ είναι το κλειδί που θα οδηγήσει την ομάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού και ποιος ξέρει πόσο πιο μακριά εντός της διοργάνωσης.

Η… μάχη του Nations League

Το Καζακστάν θα είναι ο αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος στο δρόμο για το Euro 2024. Η διοργάνωση του Nations League είναι η δεύτερη ευκαιρία της ομάδας, που δεν κατάφερε να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον δύσκολο όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία.

Η αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου, ενώ ο νικητής θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Λουξεμβούργο – Γεωργία. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για ομάδες, που είναι στα “μέτρα” της Ελλάδας και σε… άλλες εποχές θα τις περνούσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Με την ομάδα, ωστόσο, να προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις αποτυχίες του παρελθόντος και τους αντιπάλους της να είναι διψασμένοι για επιτυχία, είναι σημαντικό οι Έλληνες παίκτες να παρουσιαστούν σοβαροί και προσγειωμένοι.

Το πάθος και η ηρεμία που επέδειξαν στις αναμετρήσεις της προκριματικής φάσης του Euro είναι, φυσικά, οδηγός και για τις αναμετρήσεις του Nations League. Ευχή όλων να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς, ώστε η φαρέτρα του Γουστάβο Πογιέτ να είναι πλήρης για τα κρίσιμα ματς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube