Weather Icon
Γεωπολιτική 28 Δεκεμβρίου 2023

Νέες γεωπολιτικές κρίσεις στο ραντάρ για το 2024 μετά την Ουκρανία και τη Γάζα

Νέες γεωπολιτικές κρίσεις στο ραντάρ για το 2024 μετά την Ουκρανία και τη Γάζα

Εκρηκτικό μίγμα νέων γεωπολιτικών κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο

Καθώς τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός δυνητικά «καταστροφικών» συγκρούσεων βρίσκεται στο ραντάρ για το 2024, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) και της  Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC), ένα εκρηκτικό μίγμα νέων γεωπολιτικών κινδύνων αναδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέσω διάσπασης της παγκόσμιας προσοχής λόγω των γεγονότων σε Γάζα και Ουκρανία και έλλειψης σοβαρής δέσμευσης για διαπραγματεύσεις περιορισμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, τη στιγμή που καταγράφονται ιστορικά υψηλά στον αριθμό πολεμικών συγκρούσεων και εκτοπίσεων πληθυσμού.

Στη λίστα εποπτείας έκτακτης ανάγκης του IRC για το 2024 καταγράφονται 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης ασφάλειας. Οι χώρες αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταλαμβάνουν το 70% των εκτοπισθέντων  και το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του IRC, D. Miliband «στα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί δικαίως η κρίση στη Γάζα… ωστόσο κι άλλα μέρη του κόσμου φλέγονται για λόγους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, το κλίμα και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα».

Για έλλειψη μέσω και διάθεσης επίλυσης των συγκρούσεων κάνει λόγο η διευθύντρια ερευνών του ICG, Ι. Arrandon, ενώ οι θάνατοι από συγκρούσεις παγκοσμίως είναι σε ιστορικό υψηλό από το 2000.

Σουδάν

Νο1 στη λίστα του IRC είναι το Σουδάν, καθώς οι συγκρούσεις δύο στρατιωτικών φατριών συνεχίζονται από τον Απρίλιο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή μεσολάβηση απέβησαν άκαρπες.  Ήδη 25 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, λόγω πιέσεων του RSF στα κεντρικά και του φόβου για μαζικές θηριωδίες στο Νταρφούρ, οι οποίες διαβάζονται από τους αναλυτές ως κίνδυνοι ολικής εθνοτικής σύγκρουσης με περιφερειακή διάχυση. Η ροή προσφύγων σε γειτονικό Ν. Σουδάν και Αιθιοπία, που επίσης πλήττονται από κλιματικές οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις, ενισχύουν τους κινδύνους διάχυσης, πιστεύουν οι αναλυτές.

Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Ρουάντα

Γόνιμο έδαφος για συγκρούσεις στη ΛΔΚ το 2024 συνιστούν ο συνδυασμός εύθραυστου πολιτικού σκηνικού, συνεχιζόμενων ένοπλων εξεγέρσεων και των ακραίων κοινωνικοοικονομικών πιέσεων, λόγω των πρόσφατων χαοτικών εκλογών και των συνεπεία αυτών βίαιων διαδηλώσεων. Η παράταση της αμφισβήτησης των εκλογών και η επανεμφάνιση ανταρτών Μ23 υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω σύγκρουση με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή πιστεύουν οι αναλυτές κρίσης.

Μιανμάρ

Ο εμφύλιος σε εξέλιξη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και η βίαιη καταστολή διαδηλώσεων κλιμάκωσε εξεγέρσεις από τις εθνοτικές ένοπλες ομάδες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και τόσο το IRC όσο και το ICG ανησυχούν για άσχημες εξελίξεις στο 2024.

Σαχέλ

Στρατιωτικά πραξικοπήματα, παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια και εξεγέρσεις ισλαμιστών μαχητών ταλαιπωρούν τις χώρες νοτίως της Σαχάρα. Μαλί, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα και Τσάντ βιώνουν τις επιπτώσεις του εμφύλιου στη Λιβύη, ενω περιοχές που «αισθάνθηκαν παραμελημένες» επιδίδονται σε άγριο εξοπλισμό δημιουργώντας αυξημένους κινδύνους στην περιοχή του Σαχέλ.

Ανησυχίες εκφράζουν οι αναλυτές του ICG και για πιθανά ξεσπάσματα ενόπλων συγκρούσεων σε Αϊτή, Γουατεμάλα, Αιθιοπία, Καμερούν, οι οποίες σε συνδυασμό με τον τεκμηριωμένο κίνδυνο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα γεωπολιτικών κινδύνων για το 2024 με παγκόσμιες επιπτώσεις.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube