Weather Icon

Γερμανικές αντιδράσεις στη συμφωνία για το άσυλο

Γερμανικές αντιδράσεις στη συμφωνία για το άσυλο

Κριτική πανταχόθεν

Την πολιτική συμφωνία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος παροχής ασύλου εντός της ΕΕ που ουσιαστικά μεταθέτει το βάρος στις σχετικές, γρήγορες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης καθιερώνοντας ταυτόχρονα έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, σχολιάζουν από χθες Γερμανοί πολιτικοί και ειδικοί.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στηρίζουν τον ευρωπαϊκό συμβιβασμό για το άσυλο, με το επιχείρημα ότι θα περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές ήδη από τις χώρες πρώτες υποδοχής.

Μιλώντας όμως στο δημόσιο δίκτυο ZDF, o Γερμανός αρχιτέκτονας της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας το 2016 και ειδικός σε θέματα ασύλου Γκέραλντ Κνάους δεν θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου δεν θα επιλύσει το πρόβλημα στην ουσία του.

Κνάους: Η συμφωνία δεν λύνει το πρόβλημα

“Φοβάμαι ότι ούτε η παράτυπη μετανάστευση, ούτε η δευτερογενής μετανάστευσης, ούτε ο αριθμός των απελάσεων αλλά ούτε οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα σταματήσουν. Η θέσπιση υποχρεωτικών διαδικασιών ασύλου στα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να το επιτύχουν” αναφέρει ο Γκ. Κνάους. Για τον ίδιο, ένα θεμελιώδες πρόβλημα που παραμένει άλυτο είναι η αδυναμία χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία ή η Γερμανία να θεσπίσουν λειτουργικές συμφωνίες για επιστροφές απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, είτε στις πρώτες χώρες εισόδου είτε σε ασφαλείς τρίτες χώρες.

Ένα πρόβλημα που έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια είναι η τύχη οικογενειών με παιδιά που φτάνουν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται υποχρεωτική παραμονή σε ειδικά κέντρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους, κάτι που είχε επικρίνει η Γερμανία για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Γκ. Κνάους “αυτό που ήδη ισχύει είναι η αναστολή των κανόνων του Δουβλίνου όταν παραβιάζεται η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν γίνονται επιστροφές στην Ελλάδα. Πάντως τόσο οι συλλήψεις όσο και οι κρατήσεις (σσ: παράτυπων μεταναστών) πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Δυσαρέσκεια από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Έντονη κριτική ασκούν και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Pro Asyl, η οποία θεωρεί τη συμφωνία “χειρότερη από αυτό που φοβόμασταν”. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Βίμπκε Γιούντιθ, πρόκειται για ένα “ράπισμα στην προστασία των προσφύγων στην Ευρώπη”.

Και η Διεθνής Αμνηστία Γερμανίας αναφέρει διά της ΓΓ της Γιούλια Ντούχροφ, ότι η νέα συμφωνία αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και ουσιαστικά “κανονικοποιεί” παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. “H γερμανική κυβέρνηση καθίσταται συνένοχη για μελλοντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κι αυτό επειδή η γερμανική ψήφος ήταν καθοριστική στις ψηφοφορίες που έγιναν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς τη συναίνεση της Γερμανίας, δεν θα υπήρχε συμφωνία” αναφέρει η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά μια αξιόπιστη δέσμευση για τήρηση των κανονισμών που ήδη ισχύουν, καλώντας ταυτόχρονα την Κομισιόν να κινήσει “επιτέλους” τις σχετικές νομικές διαδικασίες κατά κρατών-μελών, των οποίων “η συστηματική πρακτική των Pushback έχει τεκμηριωθεί εδώ και χρόνια”.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube