Πολύ σοβαρή καταγγελία με μεγάλες διαστάσεις σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του Παρατηρητηρίου για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ με ημερομηνία την 26η Δεκεμβρίου 2023.

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει επίθεση μυστικών υπηρεσιών στην κυπριακή αποστολή για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ, η οποία συμμετείχε σε δύο δικαστικές διαδικασίες μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου, πριν επιστρέψει στην Κύπρο. Η αποστολή συγκροτούνταν από δικηγόρους και μέλη του Παρατηρητηρίου, το οποίο ενημερώνει, στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά, για την εξέλιξη της διαδικασίας εναντίον του Κούρδου αγωνιστή.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η αποστολή αναχώρησε από την Κύπρο τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και παρακολούθησε δύο ιστορικές δικαστικές διαδικασίες στις οποίες αναλύθηκε η ιστορία, η φιλοσοφία, η οργανωτική δομή και η στρατιωτική δράση του κουρδικού κινήματος ελευθερίας. Στις 22 Δεκεμβρίου, η αποστολή αναχώρησε από το Αμβούργο για να επιστρέψει στην Κύπρο, αφού αντιλήφθηκε ότι είχε κλαπεί προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής δικηγόρου της αποστολής, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου -δεν είχε κλαπεί οτιδήποτε άλλο. Στον υπολογιστή, περιέχονταν ευαίσθητες πληροφορίες για τη δίκη και την υπεράσπιση του Κενάν Αγιάζ, ενώ από αυτόν, αναρτούνταν ενημερώσεις στην ιστοσελίδα «kenanwatch.org».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο του Παρατηρητήριου, η δικηγόρος του Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, Antonia von der Behrens, προχώρησε σε άμεση καταγγελία του συμβάντος, ενώ ενημερώθηκε και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση.

Το Παρατηρητήριο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για σοβαρή επίθεση των μυστικών υπηρεσιών του τουρκικού ή του γερμανικού κράτους, ή συνεργασία των δύο, μια επιχείρηση στα πλαίσια του ειδικού πολέμου κατά του κουρδικού κινήματος.

Τονίζεται, επίσης ότι η δίωξη και οι μέθοδοι καταστολής εναντίον του κινήματος και όσων το υποστηρίζουν, είναι κομμάτι της διεθνούς εκστρατείας που ξεκίνησε με τη φυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Στην αποστολή συμμετείχε και ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάζ, Ευστάθιος Ευσταθίου, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα υπεράσπισης.

«Σαν Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάζ, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε απτόητοι τη δραστηριότητά μας, δυναμώνοντας τη συμπαράστασή μας και κλιμακώνοντας την παρουσία μας στο Αμβούργο και τις δημόσιες δράσεις μας», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο συγκροτήθηκε με σκοπό να σπάσουν οι μεθοδεύσεις φίμωσης και συγκάλυψης της υπόθεσης του Κενάν Αγιάζ, καθώς και για να εξασφαλιστεί ότι ο Κούρδος αγωνιστής θα επιστρέψει στην Κύπρο, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το γερμανικό κράτος.

Φιλελεύθερος