Weather Icon
Πυρηνική ενέργεια 4 Δεκεμβρίου 2023

COP28: Σχέδιο για παραγωγή ενέργειας με τριπλασιασμό της χρήσης πυρηνικών

COP28: Σχέδιο για παραγωγή ενέργειας με τριπλασιασμό της χρήσης πυρηνικών

Τρεις φορές περισσότεροι ενέργεια από πυρηνικά μέχρι το 2050

Η δήλωση, που υπογράφηκε επίσης από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφέρει ότι οι ικανότητες θα τριπλασιαστούν έως το 2050. Το σύμφωνο υπεγράφη επίσης από τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Γερμανία δεν υπέγραψε καθώς εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια φέτος. Σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να παίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ρουμανία, μέσω του Προέδρου Iohannis, ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής της COP 28 ότι σκοπεύει να αναπτύξει τις δυνατότητές της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με την κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Cernavodă, αλλά και μέσω του έργου SMR, το οποίο προβλέπει για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.

Φον ντερ Λάιεν: Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του κλίματος

Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του κλίματος ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να πάμε από τα δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε νέες πηγές εσόδων», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε μια πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ολλανδού (απερχόμενου) πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να εισαγάγουν νέους φόρους που θα διασφάλιζαν μια ισχυρότερη ροή χρημάτων για τις δράσεις για το κλίμα.

«Δεύτερον, πρέπει να αναπτύξουμε την αγορά πράσινων ομολόγων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα πράσινα ομόλογα διευκολύνουν τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων σε πράσινα έργα», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Γι’ αυτό η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πύλης (Global Gateway) έχει θέσει τις καθαρές τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια παγκόσμια μια προτεραιότητα», είπε η επικεφαλής της EC, αναφερόμενη στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η οποία στοχεύει να επενδύσει σε έργα υποδομής και να δημιουργήσει οικονομικές εταιρικές σχέσεις με βάση ορισμένες αρχές που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ρεκόρ θερμοκρασίας

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το 2023 θα καταγραφεί ως το θερμότερο έτος, όπως έχουν προβλέψει οι επιστήμονες. Οι θερμοκρασίες κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους ήταν κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, ξεπερνώντας το 2016 – το σημερινό ρεκόρ, που ήταν κατά 0,1C.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών φέτος ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλές, φαινόμενο που οι επιστήμονες αποδίδουν στην ανάπτυξη του Ελ Νίνιο, που προκαλεί την ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτή η τάση να διαρκέσει –και να ενταθεί– κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μετά.

liberaal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube