Weather Icon

Ανυποχώρητη η Τουρκία παρά την Διακήρυξη των Αθηνών: Βλέπει μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο

Ανυποχώρητη η Τουρκία παρά την Διακήρυξη των Αθηνών: Βλέπει μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο

Από όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ναι μεν υπάρχει ένα θετικό κλίμα, που αποτυπώνεται συνεχώς στις δηλώσεις της Άγκυρας, αλλά από την άλλη διαπιστώνουμε ότι η έχει βάλει στο στόχαστρο της δύο ζητήματα ευρύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος κι αυτό παρότι η διακήρυξη λέει σαφώς ότι πρέπει να αποφεύγονται θέσεις και δηλώσεις που προκαλούν. Ωστόσο, εύκολα διαπιστώνουμε πως η Τουρκία μένει ανυποχώρητη αφενός στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και αφετέρου στο ζήτημα της Κύπρου.

Μειονότητα στα Δωδεκάνησα και δικαιώματα στην Κύπρο

Παρουσιάζοντας ένα καινούργιο αφήγημα προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα, ενώ χθες με αφορμή το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της ΕΕ τα έβαλε με την Κύπρο, λέγοντας ότι αυθαιρετεί και παρανομεί στη θάλασσα.

Μάλιστα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία γύρω από την Κύπρο έχει καταχωρήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ. Άρα εκεί είναι δικά της χωράφια…

Εξελίξεις στο ζήτημα των F-16 και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, προχωρώντας θέμα του πρωτοκόλλου της ένταξης της Σουηδίας για να δείξει καλή πρόθεση, αλλά ακόμη παραμένει γρίφος πότε θα πάρει και τι F-16 θα πάρει…

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο αιτήματα από την Τουρκία: να αγοράσει 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 παλαιά.

Οι ΗΠΑ θεωρείται ότι θα πουν «ναι» σε ένα μόνο από αυτά. Πιθανότατα μόνο στον εκσυγχρονισμό των 80 σε πρώτη φάση. Πόσο θα ικανοποιήσει αυτό την Άγκυρα, θα φανεί.

Οι διαδικασίες θα κινηθούν  στην τουρκική βουλή μετά την Πέμπτη. Όπως έχουμε ήδη γράψει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει να δει, αν θα υπάρξει αντίστοιχο βήμα από τον Μπάιντεν.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές λένε τι πιθανότατα η νέα χρονιά θα μπει με λυμένο το Σουηδικό, άλλα Τουρκία την απάντησή της για τα F-16 θα την πάρει μετά από περίπου ένα μήνα. Μένει να φανεί… 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube