Weather Icon
Αφγανιστάν , ΟΗΕ , Πακιστάν 24 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Αφγανούς πρόσφυγες από το Πακιστάν

Συναγερμός από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Αφγανούς πρόσφυγες από το Πακιστάν

Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πακιστάν για αποχώρηση αλλοδαπών χωρίς έγγραφα, καθώς οι εντολές έχουν επηρεάσει αρνητικά αφγανούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων εγγεγραμμένων προσφύγων και άλλων με έγκυρα έγγραφα.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Πακιστάν Φίλιππα Κάντλερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη την Τρίτη ότι οι μαζικές αφίξεις πίσω στο Αφγανιστάν ενισχύουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι θερμοκρασίες του χειμώνα σε ορισμένες τοποθεσίες πέφτουν έως και -4°C.

Από την ανακοίνωση του σχεδίου επαναπατρισμού από το Πακιστάν στις 3 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι 374.000 άνθρωποι επέστρεψαν στο Αφγανιστάν. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας εκθετικής αύξησης των συλλήψεων, κρατήσεων και απελάσεων Αφγανών στο Πακιστάν. Πολλοί Αφγανοί παλιννοστούντες είναι ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους σε έναν σκληρό χειμώνα αν αφεθούν χωρίς επαρκή στέγη», είπε ο αξιωματούχος.

Εξήγησε ότι οι Αφγανοί που πήραν συνέντευξη στο Khyber Pakhtunkhwa και στο Balochistan είπαν ότι έφευγαν βιαστικά, φοβούμενοι τη σύλληψη και την κράτηση.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι Αφγανοί πρόσφυγες εξαιρούνται από τις κυβερνητικές εντολές, αλλά η ανακοίνωση και οι επακόλουθες ενέργειες δημιούργησαν μια αίσθηση πανικού.

«Επαναλάβαμε την έκκλησή μας ότι οποιαδήποτε επιστροφή στο Αφγανιστάν πρέπει να είναι εθελοντική, ασφαλής και αξιοπρεπής, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς στο Πακιστάν. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση του Πακιστάν να θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: Dawn.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube