Weather Icon
Video , ΗΠΑ , Ινδία 14 Νοεμβρίου 2023

Συμφωνία ΗΠΑ και Ινδίας για συμπαραγωγή τεθωρακισμένου οχήματος! Κοινή δήλωση στήριξης στον αγώνα του Ισραήλ κατά της Τρομοκρατίας και για την απελευθέρωση των ομήρων

Συμφωνία ΗΠΑ και Ινδίας για συμπαραγωγή τεθωρακισμένου οχήματος! Κοινή δήλωση στήριξης στον αγώνα του Ισραήλ κατά της Τρομοκρατίας και για την απελευθέρωση των ομήρων

Η Ινδία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνομιλίες την Παρασκευή για να επεκτείνουν περαιτέρω την παγκόσμια στρατηγική τους συνεργασία μέσω μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανικών δεσμών και ενίσχυσης της συνεργασίας σε βασικούς τομείς.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Η Ινδία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον Διάλογο «2+2» για την άμυνα και τον υπουργό Εξωτερικών στο Νέο Δελχί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την πολύπλευρη αμυντικής τους σχέση. Η δέσμευση περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει εκτεταμένους διαλόγους και περισσότερες περίπλοκες ασκήσεις αλλά και επιτάχυνση των κοινών έργων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη Ινδίας του 2023 για την Αμυντική Βιομηχανική Συνεργασία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα του Ιουνίου 2023, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, όπου υπογράφτηκαν συμφωνίες που αφορούν την αμυντική παραγωγή, οι οποίες ξεπέρασαν τα 25 δις δολάρια. Θυμηθείτε το άρθρο που φιλοξένησε το InfognomonPolitics.gr με τα 10 σημεία που εξηγούν γιατί η επίσκεψη Μόντι στον Λευκό Οίκο θα φέρει επανάσταση στους διμερείς αμυντικούς δεσμούς 

 

Μετά τις συνομιλίες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ανακοίνωσε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ θα παράγουν από κοινού ένα όχημα μάχης πεζικού ως μέρος της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στις υπουργικές συνομιλίες 2+2 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Επικεφαλής της ινδικής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar και ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh.

Global Order: 10 σημεία που εξηγούν γιατί η επίσκεψη Μόντι στον Λευκό Οίκο θα φέρει επανάσταση στους διμερείς αμυντικούς δεσμούς – Συμφωνία ύψους 25 δις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας στον αμυντικό τομέα

Αυτά είναι τα κορυφαία σημεία από τις συνομιλίες 2+2:

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συζήτησαν για την επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, την επιτάχυνση των αμυντικών προγραμμάτων και την αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη.

  1. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συζήτησαν για την επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, την επιτάχυνση των αμυντικών προγραμμάτων και την αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη.

  2. «Οι υπουργοί υπογράμμισαν επίσης την ισχυρή δέσμευσή τους για τη διαφύλαξη ενός ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικού μέσω μηχανισμών όπως το Quad», ανέφερε μια κοινή δήλωση.
  3. Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι οι υπουργοί εκτίμησαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της General Electric (GE) Aerospace και της Hindustan Aeronautics Limited (HAL) για την κατασκευή κινητήρων τζετ GE F-414 στην Ινδία.
  4. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις στον τομέα της συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής (MRO) της Ινδίας, εστιάζοντας στην επισκευή αεροσκαφών και ναυτικών σκαφών. Δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν ζητήματα ελέγχου των εξαγωγών και να υποστηρίξουν τον στόχο της Ινδίας να γίνει παγκόσμιος αμυντικός κόμβος. «Οι υπουργοί προσβλέπουν στην ολοκλήρωση ενός Διακανονισμού Ασφάλειας Εφοδιασμού (SOSA), βασικής προτεραιότητας στον Οδικό Χάρτη, ο οποίος θα ενσωματώσει περαιτέρω τα αμυντικά βιομηχανικά οικοσυστήματα και των δύο χωρών, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  5. Η Ινδία και οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την επίθεση της 26/11 στη Βομβάη και τις επιθέσεις στο Παθανκότ το 2016 και ζήτησαν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των επιθέσεων. Κάλεσαν για κοινές προσπάθειες εναντίον όλων των τρομοκρατών.
  6. Οι Υπουργοί επικρότησαν την αυξανόμενη εμπορική και εμπορική συνεργασία και σημείωσαν ότι το 2023, το διμερές εμπόριο έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ παρά το δύσκολο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.
  7. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξή τους για τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας σε ένα μεταρρυθμισμένο ΣΑΗΕ και καλωσόρισαν ξανά την υποψηφιότητα της Ινδίας για τη μη μόνιμη έδρα του ΣΑΗΕ το 2028-29.

  8. Σε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Lloyd Austin, ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh είπε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας-ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν όλο και περισσότερο σε βασικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας, η προώθηση μιας ελεύθερης και άνοιγμα του Ινδο-Ειρηνικού και αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας.

  9. Η Ινδία και οι ΗΠΑ διερεύνησαν τρόπους και μέσα για να προωθήσουν τη συνεργασία αμυντικής τεχνολογίας με κοινή έρευνα σε κρίσιμους τομείς. «Εξέτασαν την πρόοδο του αμυντικού βιομηχανικού οικοσυστήματος Ινδίας-ΗΠΑ, INDUS-X, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και στοχεύει στην επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τεχνολογίας και αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ινδίας και των ΗΠΑ. », ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

  10. Η Ινδία μετέφερε στις ΗΠΑ τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις αυξανόμενες δραστηριότητες φιλο-Χαλιστάνι στοιχείων στον Καναδά εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Νέου Δελχί και Οτάβας σχετικά με τη δολοφονία του Χαλιστάνι τρομοκράτη Hardeep Singh Nijjar στο Surrey τον Ιούνιο.

    Η Ινδία και οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας

     

    Παράλληλα κατά τον Διάλογο 2+2 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, τον Υπουργό Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ και τους Αμερικανούς ομόλογούς τους, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Ώστιν, υπήρξε τοποθετήση για την «τρομοκρατική επίθεση» κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς. Ινδία και ΗΠΑ επανέλαβαν ότι και οι δύο χώρες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας και ζήτησαν περαιτέρω την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων. Η κοινή δήλωση Ινδίας-ΗΠΑ μετά τον Υπουργικό Διάλογο 2+2 ζητούσε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων.

    Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον συντονισμό με τους εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για την ανθρωπιστική βοήθεια για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα.

    «Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για ανθρωπιστικές παύσεις και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον στενό διπλωματικό συντονισμό, μεταξύ άλλων με βασικούς εταίρους στην περιοχή, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης, να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να εργαστούν για μια πολιτική λύση και βιώσιμη ειρήνη», διαβάστηκε η κοινή δήλωση.

    Σε άλλη σημαντική ανακοίνωση, οι Υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό και τη χρήση τρομοκρατικών πληρεξουσίων και υλικοτεχνικής, οικονομικής ή στρατιωτικής υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη ή τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων διεθνών επιθέσεων.

    “Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την καταδίκη τους για την επίθεση της Βομβάης της 26ης Σεπτεμβρίου και την επίθεση στο Παθάνκοτ και ζήτησαν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των επιθέσεων. Οι Υπουργοί ζήτησαν επίσης συντονισμένη δράση κατά όλων των τρομοκρατών, μεταξύ άλλων μέσω χαρακτηρισμών ατόμων που συνδέονται με ομάδες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Επιτροπής Κυρώσεων 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Αλ Κάιντα, το ISIS/Daesh, η Lashkar-e-Tayyiba και η Jaish-e-Mohammed», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

    Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της τήρησης των διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).

    Η Ινδία και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στη FATF και σε άλλες πολυμερείς πλατφόρμες. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν νέες και αναδυόμενες μορφές τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού και τη χρήση αναδυόμενων και εξελισσόμενων τεχνολογιών όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) και το διαδίκτυο για τρομοκρατικούς σκοπούς.

    Οι Υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συγκαλέσουν την 20ή Σύνοδο της Κοινής Ομάδας Εργασίας Ινδίας-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον 5ο διάλογο για τους χαρακτηρισμούς σε μια αμοιβαία βολική ημερομηνία στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε η δήλωση.

    «Και οι δύο πλευρές ανυπομονούν για την επόμενη έκδοση του Διαλόγου Εσωτερικής Ασφάλειας το 2024, όπου οι ηγέτες θα προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων και άλλων δραστηριοτήτων», πρόσθεσαν

    Οι Υπουργοί χαιρέτησαν επίσης την επικείμενη συνάντηση του διμερούς διαλόγου για τον κυβερνοχώρο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για ransomware και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο και αναγνώρισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας κρίσιμων δικτύων και υποδομών πληροφοριών.

    Με πληροφορέις από ANIIndiaToday, KhaleejTimes, InfognomonPolitics

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube