Weather Icon

Συνάντηση Μακρόν-Σι Τζίνπινγκ – Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά “επικαιροποίηση” των σχέσεων Γαλλίας και Ευρώπης με την Κίνα

Συνάντηση Μακρόν-Σι Τζίνπινγκ – Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά “επικαιροποίηση” των σχέσεων Γαλλίας και Ευρώπης με την Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία σήμερα το απόγευμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει την επικαιροποίηση των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα, υποδεχόμενος τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που ξεκινά σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη μετά το 2019, από τη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι η Ευρώπη θέλει περισσότερη αμοιβαιότητα στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, για να διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική της ασφάλεια.

“Ζητώ για ένα aggiornamento (όρος για την αλλαγή στις σχέσεις ισχύος που διατύπωσε ο Πάπας Ιωάννης 23ος) επειδή η Κίνα έχει πλέον πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό σε πολλούς τομείς και πραγματοποιεί μαζικές εξαγωγές στην Ευρώπη”, είπε ο Μακρόν στη συνέντευξή του.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία σήμερα το απόγευμα, με τη γαλλική πρωτεύουσα να αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, λόγω των αλλεπάλληλων ερευνών που έχει ανοίξει η Κομισιόν η οποία κατηγορεί την Κίνα για υπερβολικές κρατικές επιδοτήσεις, κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις.

Αν και λέγεται ότι ο Μακρόν έχει υποστηρίξει την διεξαγωγή της έρευνας που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αρχές για κρατικές επιδοτήσεις προς τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στα τέλη του περασμένου έτους, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να γοητεύσει επίσης τον Κινέζο ομόλογό του, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει επενδύσεις από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Σι Τζινπίνγκ και θα παραθέσει προς τιμήν του δείπνο στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι και στη συνέχεια θα μεταφέρει τον Κινέζο καλεσμένο του στα βουνά των Πυρηναίων όπου βρίσκεται το σπίτι της γιαγιάς του όπου έζησε μέρος των παιδικών του χρόνων. Ο Σι πέρυσι είχε καλέσει τον Μακρόν σε ένα τσάι στην κατοικία του κυβερνήτη του Γκουανγκντόνγκ, θέση που κάποτε κατείχε ο πατέρας του.

Παρά τη σκληρή του στάση στα οικονομικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος είναι υπέρ του ρόλου της Ευρώπης ως δύναμη ισορροπίας που θα επιτρέψει στην Κίνα να παραμείνει κομμάτι της παγκόσμιας ολοκληρωμένης οικονομίας.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν προτείνω την απομάκρυνση από την Κίνα”, είπε στη συνέντευξη. “Είτε πρόκειται για το κλίμα είτε για την ασφάλεια, χρειαζόμαστε τους Κινέζους”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube