Η κατάσταση στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα παραμένει ως έχει, με τις δύο πλευρές να έχουν από την Δευτέρα το πρωί σταματήσει τις εργασίες τους. Η Λευκωσία θεωρεί πώς δεν υπάρχει ζήτημα και πώς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα στο πλαίσιο συναντίληψης που έχει υπογράψει με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό το οποίο παραμένει να αιωρείται είναι να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς η οποία προκάλεσε την κρίση στην περιοχή, κατηγορώντας την κυπριακή Κυβέρνηση για δημιουργία τετελεσμένων.

Η τουρκική πλευρά, θέτει ζήτημα για τις εργασίες που πραγματοποιούνται για τον διαχωρισμό οικοπέδων στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τ/κ «χαλίτική» γη. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι εργασίες γίνονται στο πλαίσιο του κειμένου της συναντίληψης. Η ανησυχία που υπάρχει είναι το κατά πόσο η τουρκική πλευρά αμφισβητεί πλέον και τον πυρήνα της συναντίληψης στον οποίο βασικός πυλώνας είναι η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής της νεκρής ζώνης. Λόγω της παρουσίας φυλακίου του τουρκικού στρατού στην περιοχή, ενδεχομένως να έγιναν δεύτερες σκέψεις από τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες αναζητούν αφορμή για να τορπιλίσουν την διαδικασία.

Το βάρος της ευθύνης πέφτει πάνω στον Κόλιν Στιούαρτ. Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι αυτός που καλείται να ξεκαθαρίσει το θέμα στο πλαίσιο της συμφωνίας συναντίληψης για την περιοχή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε  χθες στα ΜΜΕ ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία ζήτησαν χθες μια μικρή παύση των εργασιών από όλες τις πλευρές, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική διέξοδος, μια διπλωματική λύση.

«Παραμένουμε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη από τα οποία αναμένουμε ότι θα συντονίσουν και θα εφαρμόσουν τις πρόνοιες της συναντίληψης», ανέφερε.

Πηγή των ΗΕ την οποία επικαλέστηκε χθες το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από χθες. Όλα είναι ήρεμα. Δεν υπάρχουν κατασκευαστικές εργασίες ή κινητικότητα όσο τα ΗΕ βρίσκονται σε επαφή με την τ/κ πλευρά».

Για την συμφωνία στην Πύλα, ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ο οποίος ανέφερε πως ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ υπέγραψε δύο ξεχωριστές συμφωνίες με τις δυο πλευρές, σημειώνοντας πως η δική μας πλευρά δεν γνωρίζει επισήμως το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, είπε, «θεωρούμε ότι θα κινείται στο πλαίσιο των αρχών των Ηνωμένων Εθνών». Τόνισε πως αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πιέζει για να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι ήδη υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψει έλλειψη καλής βούλησης από την άλλη πλευρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ ανέφερε πως η ένταση η οποία προέκυψε χθες, αφορά διαφωνίες για την οριοθέτηση ορισμένων τεμαχίων και τις διαμαρτυρίες κατόχων διπλανών οικοπέδων.

>> Διορισμός απεσταλμένου

Για το διορισμό απεσταλμένου και σε παρατήρηση ότι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησε για χρονικό ορίζοντα έξι μηνών στο διορισμό του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορούν να μπουν όροι και χρονοδιαγράμματα στην αποστολή του απεσταλμένου που θα είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί.

Φιλελεύθερος