Το νοσοκομείο Αλ Σίφα- το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της Γάζας – βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες με τις ισραηλινές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι η Χαμάς λειτουργεί κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο. Η Χαμάς και το νοσοκομείο το αρνούνται.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ ανέφερε ότι περίπου 600 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι στεγάζονται στους διαδρόμους. «Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν πτώματα που δεν μπορούν να τα φροντίσουν, ούτε καν να ταφούν ή να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε είδος νεκροτομείου», είπε. «Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον καθόλου όπως θα έπρεπε. Είναι σχεδόν ένα νεκροταφείο», πρόσθεσε.

Το ιατρικό προσωπικό έχει αναφέρει επίσης ότι πτώματα συγκεντρώνονται και σαπίζουν στο νοσοκομείο. Μιλώντας στο BBC, ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σέλμια είπε ότι καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν ακόμη δώσει άδεια για να ταφούν τα πτώματα που αποσυντίθεται, σκυλιά μπήκαν στον χώρο του νοσοκομείου.

Ανησυχίες υπάρχουν για την τύχη δεκάδων πρόωρων βρεφών που δεν μπορούν πλέον να μείνουν στις θερμοκοιτίδες τους λόγω των διακοπών ρεύματος. Σύμφωνα με τον Σέλμια, επτά από αυτά τα βρέφη έχουν πεθάνει μέχρι στιμής λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Σημειώνεται ότι εκτός από το Αλ Σίφα, και άλλα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναφέρει εκτεταμένα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προμηθειών και ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των μαχών και του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ναυτεμπορική