Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 26 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Είναι εφικτή η λύση των δύο κρατών;

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Είναι εφικτή η λύση των δύο κρατών;

Ο ανταγωνισμός Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει υποτροπιάσει

Muriel Asseburg: Ανώτερη συνεργάτης στο τμήμα Αφρικής και Μέσης Ανατολής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας (SWP)

Τις τελευταίες δεκαετίες, μια πραγματικότητα ενός κράτους με άνισα δικαιώματα έχει εδραιωθεί σε Ισραήλ/Παλαιστίνη. Ο ανταγωνισμός Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είχε περιοριστεί από τις Συμφωνίες του Όσλο, έχει υποτροπιάσει, εξελισσόμενος σε υπαρξιακή σύγκρουση για όλη την Παλαιστίνη της πρώην Βρετανικής Εντολής. Η διεθνής κοινότητα αρκέστηκε στη διαχείριση κρίσεων.

Ωστόσο, οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς και άλλους μαχητές στις 7 Οκτωβρίου, ο άνευ προηγουμένου αριθμός νεκρών και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα και ο υψηλός κίνδυνος περιφερειακής και διεθνούς πυρκαγιάς υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς συμφωνία που μιλά για τις ανάγκες ασφάλειας, τις εθνικές φιλοδοξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.

Αυτή η συνειδητοποίηση θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση του μυαλού των σχετικών παραγόντων – κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στα αραβικά κράτη – να ενώσουν επιτέλους τις δυνάμεις τους και να πιέσουν πρώτα για μια ρύθμιση για τη Γάζα και μετά για μια διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Πράγματι, ο διαχωρισμός σε δύο κράτη φαίνεται ως η μόνη διαθέσιμη μορφή, καθώς ένα διεθνικό κράτος με ίσα δικαιώματα έχει καταστεί πιο απίθανο από ό,τι πριν. Εάν οι διεθνείς παράγοντες μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετή πολιτική βούληση και κεφάλαια για να δείξουν το δρόμο που πρέπει να χαραχτεί, να ωθήσουν τις πλευρές σε μια σθεναρά διαμεσολαβούμενη διαδικασία και να το ολοκληρώσουν, θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Caroline de Gruyer: Ανταποκρίτρια ευρωπαϊκών υποθέσεων για τη NRC Handelsblad

Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνη δυνατή οδός για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Για το Ισραήλ, η ζωή σε ένα κράτος είναι απαράδεκτη – μια μέρα, με τους σημερινούς ρυθμούς γεννήσεων, οι Εβραίοι θα μπορούσαν να υπερτερήσουν αριθμητικά εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ επένδυσε στην ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο τη δεκαετία του 1990, η οποία έδωσε αποσπάσματα σταδιακής αυτονομίας της Παλαιστίνης. Δεν έφτασαν ποτέ στην ανεξαρτησία. Ένας λόγος για αυτό είναι η συνεχιζόμενη οικοδόμηση εποικισμών του Ισραήλ και η στρατιωτική “ζωνοποίηση” στη Δυτική Όχθη. Τα παλαιστινιακά χωριά είναι διάσπαρτα παντού, αποκλεισμένα το ένα από το άλλο.

Το επιχείρημα ότι οι οικισμοί είναι μόνιμοι είναι ψευδές. Όταν έζησα εκεί από το 1994 έως το 1999, πολλοί Ισραηλινοί εγκαταστάθηκαν σε παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη, επειδή ήταν ένα είδος επιδοτούμενου, φθηνού προαστίου, κοντά στο Τελ Αβίβ και την παραλία. Οι αυτοκινητόδρομοι επέτρεπαν μια εύκολη μετακίνηση προς τη δουλειά ή τον κινηματογράφο – ήταν “μόλις τρία φανάρια μακριά”. Συνάντησα ακόμη και πολλούς αριστερούς αποίκους, που ψήφισαν τον Μέρετς, που έλεγαν ότι αν μια μέρα υπήρχε ειρήνη, θα πήγαιναν ευχαρίστως. Η κυβέρνηση θα τους εξαγόραζε – όπως έκανε στο Σινά και αργότερα στη Γάζα. Ένα από τα άρθρα μου σχετικά με αυτά είχε τίτλο “Hillbillies of the West Bank”.

Φυσικά, πολλοί θρησκευόμενοι και εξτρεμιστές έποικοι ζουν τώρα και εκεί. Το να απομακρυνθούν όλοι απαιτεί μόνο ένα πράγμα: πολιτική βούληση. Έλειπε πολύ μέχρι τώρα. Και αμφιβάλλω, δυστυχώς, αν θα το δούμε στο εγγύς μέλλον.

Martin Ehl: Επικεφαλής στο Hospodářské noviny

Επί του παρόντος, σχεδόν δύο μήνες μετά τη σφαγή της Χαμάς, η λύση των δύο κρατών δεν φαίνεται ως βιώσιμη επιλογή. Αν ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση ήταν περίπλοκος πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αυτή τη στιγμή φαίνεται ατελείωτος με άπειρες πιθανές στροφές εν μέσω σκότους.

Ωστόσο, είναι η μόνη μακροπρόθεσμη επιλογή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτό θα απαιτούσε όχι μόνο καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος – κυρίως από την παλαιστινιακή πλευρά. Η βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση (περισσότερο ή λιγότερο) δημοκρατικής διακυβέρνησης που βασίζεται στην αναζήτηση συμβιβασμών.

Ναι, το Ισραήλ έχει τα δικά του προβλήματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον λαϊκισμό που συνδέεται με τη διακυβέρνησή του και τον συνασπισμό του. Αλλά η ισραηλινή κοινωνία είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας και γι’ αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελαττώματά της.

Η παλαιστινιακή κοινωνία, αντίθετα, δεν έδειξε τέτοια τάση προς τη δημοκρατία και μια κουλτούρα πολιτικών συμβιβασμών. Ως αποτέλεσμα, απομονώνεται επίσης από τους δυνητικούς Άραβες συμμάχους της, όχι επειδή θα ήταν δημοκράτες —που συνήθως δεν είναι—αλλά επειδή σε καμία από τις μορφές της η παλαιστινιακή ηγεσία δεν ήταν σε θέση να διατυπώσει και να προσελκύσει την προσοχή και την υποστήριξη μέσω μιας τέτοιας πολιτικής κουλτούρας του συμβιβασμού.

Bruno Maçães: Συγγραφέας και ξένος ανταποκριτής του New Statesman

Δεν πιστεύω ότι είναι πλέον δυνατή μια λύση δύο κρατών, όσο επιθυμητή κι αν ήταν. Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός εκδιώκεται από τα σπίτια του καθώς μιλάμε και οι έποικοι ασκούν επιρροή όλο και περισσότερο στην ισραηλινή κυβέρνηση. Μια λύση δύο κρατών θα εξαρτιόταν πάντα από μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο πλευρών και το Ισραήλ νιώθει τώρα τόσο ισχυρό που δεν χρειάζεται πλέον να συμβιβάζεται.

Αυτό που είδα στην τελευταία μου επίσκεψη στη Δυτική Όχθη πριν από ένα χρόνο ήταν τα ύψη της απόγνωσης. Δυστυχώς, η λύση του ενός κράτους είναι επίσης αδύνατη. Μετά τις βάναυσες επιθέσεις από τη Χαμάς τον περασμένο μήνα, διαφαίνεται το σενάριο της οριστικής απέλασης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και ακόμη και τη Δυτική Όχθη. Μπορεί να έχουμε μπει στην τελευταία δίνη του παλαιστινιακού εθνικού ονείρου.

Marwan Muasher: Αντιπρόεδρος για το πρόγραμμα σπουδών στη Μέση Ανατολή στο Carnegie Endowment for International Peace

Ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε ακόμα να είναι δυνατή θεωρητικά;

Πρώτον, χρειάζεται οι ΗΠΑ, ικανές και πρόθυμες, να ηγηθούν μιας πρωτοβουλίας όχι προς μια ακόμα ανοιχτή διαδικασία στην οποία καμία από τις πλευρές δεν πιστεύει πια, αλλά μια διαδικασία που ορίζει το τέλος του παιχνιδιού a priori – απλώς το τέλος της κατοχής – και στη συνέχεια εργάζεται αντίστροφα σε μια διαδικασία για να το πετύχει.

Δεύτερον, χρειάζεται μια διαφορετική ισραηλινή κυβέρνηση, που όχι μόνο θα αντικαταστήσει τον σημερινό σκληροπυρηνικό συνασπισμό, αλλά θα είναι έτοιμη να δεχτεί μια αποχώρηση κατά μήκος των συνόρων του 1967, μια σημαντική διάλυση των οικισμών – όπου ο αριθμός των εποίκων σήμερα είναι πάνω από 750.000 – και να το κάνουμε αυτό σε μια ατμόσφαιρα όπου η σημερινή ισραηλινή κοινή γνώμη είναι πιο σκληροπυρηνική από ποτέ μετά την επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τρίτον, χρειάζεται μια νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα προκύψει μέσω εκλογών στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, η οποία μπορεί να υπογράψει νόμιμα μια συμφωνία για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Τέτοιες εκλογές δεν ενδιαφέρουν κανένα κόμμα.

Είναι μηδενικές οι πιθανότητες; Όχι. Είναι σχεδόν πιθανό; Όχι. Λύση δύο καταστάσεων υπάρχει μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, πέθανε εδώ και πολύ καιρό.

Joel Peters: Καθηγητής διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων στο Virginia Tech

Με τη μνήμη των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ακόμα νωπή, με τη μοίρα των Ισραηλινών ομήρων ανεξιχνίαστη και με τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα να συνεχίζεται, η ιδέα της λύσης των δύο κρατών φαίνεται φανταστική σήμερα. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές. Αλλά κάποια στιγμή, η πολιτική και η λογική θα πρέπει να αντικαταστήσουν το συναίσθημα και τον θυμό.

Η λύση των δύο κρατών είναι εδώ και καιρό η προτιμώμενη λύση στη σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, όμως, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν ανταποκριθεί στην εφαρμογή του.

Η λύση των δύο κρατών παραμένει στο τραπέζι, έστω και μόνο για την έλλειψη βιώσιμης εναλλακτικής λύσης. Αλλά για να πραγματοποιηθεί, θα απαιτήσει μια αναγνώριση από το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις ζωές των Παλαιστινίων ατιμώρητα και χωρίς κόστος, και μια ανανέωση της δέσμευσης των Παλαιστινίων στην ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ. Θα απαιτήσει επίσης πολύ μεγαλύτερη δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα από ό,τι είχε αποδειχθεί μέχρι τώρα για να λογοδοτήσει το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι για τις ενέργειές τους.

Αυτές είναι βαθιές υποθέσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι ή η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθούν στην πρόκληση. Όμως ο προηγούμενος μήνας έδειξε το ανθρώπινο κόστος των προηγούμενων αποτυχιών.

Luigi Scazzieri: Ανώτερος ερευνητής στο Centre for European Reform

Μια λύση δύο κρατών είναι κάτι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Οι περίπου 700.000 έποικοι στη Δυτική Όχθη, η κλίση προς τη σκληρή δεξιά στην πολιτική του Ισραήλ και η έλλειψη ενιαίας ηγεσίας των Παλαιστινίων θέτουν τρομερά εμπόδια.

Αλλά οι εναλλακτικές είναι ακόμα πιο μη ρεαλιστικές. Η ψευδαίσθηση ότι η σύγκρουση μπορεί να αγνοηθεί διαλύθηκε από τη σφαγή της Χαμάς τον Οκτώβριο. Ο απόλυτος έλεγχος επί της Δυτικής Όχθης και της Γάζας που επιθυμεί η ισραηλινή δεξιά θα έκανε το Ισραήλ πιο απομονωμένο, λιγότερο ασφαλές και θα φέρει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους του στα όρια. Και η εμπιστοσύνη που απαιτείται για ένα κράτος στο οποίο οι δύο λαοί συνυπάρχουν με ίσα δικαιώματα είναι πιο απομακρυσμένη από ποτέ.

Η σύγκρουση αναγκάζει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις περιφερειακές δυνάμεις να επαναξιολογήσουν την προσέγγισή τους και την υπόθεση ότι μπορούν να αγνοήσουν με ασφάλεια τη σύγκρουση. Μόλις τελειώσει η τρέχουσα μάχη, θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές. Είτε εξαλειφθεί η Χαμάς είτε όχι, πολλοί στο Ισραήλ θα σκεφτούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενδυναμώσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, αφού χωρίς μια λειτουργική και σίγουρη παλαιστινιακή οντότητα, δεν υπάρχει εναλλακτική στον εξτρεμισμό. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς την αναβίωση της λύσης των δύο κρατών.

Tessa Szyszkowitz: Επιμελήτρια στο Bruno Kreisky Forum For International Dialogue

Το 1993, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ αγκάλιασε τη λύση των δύο κρατών, όπως και ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν. Οι Συμφωνίες του Όσλο υπογράφηκαν και το 1994 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Ράμπιν, τον Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την ιστορική συμφωνία. Η ιδέα – ένα κράτος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους – ήταν το πρώτο σχέδιο που το έκανε να φαίνεται σαν μια λύση για μια δίχως τέλος, δαπανηρή σύγκρουση μεταξύ δύο λαών που διεκδικούσαν την ίδια γη.

Όμως το να το αγκαλιάσει δεν ήταν αρκετό. Η εφαρμογή απέτυχε. Τριάντα χρόνια μετά, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για τη λύση των δύο κρατών. Ένα μέρος της παλαιστινιακής κοινωνίας, η Χαμάς στη Γάζα, έχει παγιωθεί στη βία. Αντί να χτίσουν εμπιστοσύνη, οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έχτισαν περισσότερους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν περίπου 700.000 Ισραηλινοί που ζουν ανάμεσα σε 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη γη που προορίζεται για ένα παλαιστινιακό κράτος. Από τη σφαγή έως και 1.400 αμάχων στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς, η βία έχει πάρει τον έλεγχο της σύγκρουσης. Το Ισραήλ μπαίνει στην παγίδα που έστησε η Χαμάς. Ένα μήνα μετά την επίθεση, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να πιστεύουν ότι μια ειρηνική συνύπαρξη θα είναι ποτέ δυνατή.

Ίσως όμως αυτή η καταστροφή να οδηγήσει τελικά σε νέο τρόπο σκέψης για ειρηνευτικά σχέδια. Ο Αυστριακός Εβραίος φιλόσοφος Μάρτιν Μπούμπερ σκέφτηκε για ένα διεθνικό κράτος το 1946. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί στοχαστές – ανάμεσά τους ο Μπασίρ Μπασίρ, η Λέιλα Φαρσάχ και ο Αβραάμ Μπουργκ – έχουν πρόσφατα υιοθετήσει αυτές τις ιδέες και έχουν εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στη διχοτόμηση. Και αν, διερωτήθηκαν, η αυτοδιάθεση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους δεν βασιζόταν απαραιτήτως στη γη αλλά στα δικαιώματα των πολιτών; Οι διαμεσολαβητές και οι αναζητούντες την ειρήνη πρέπει να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό και να μην εγκαταλείπουν μια ειρηνική λύση. Γιατί η εναλλακτική είναι ο πόλεμος δίχως τέλος.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube