Weather Icon

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Οι γάτες της Αγίας Ελένης, το διεφθαρμένο σύστημα και το δημοψήφισμα για το βέτο στην ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΑΝΑΛΥΣΗ)

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Οι γάτες της Αγίας Ελένης, το διεφθαρμένο σύστημα και το δημοψήφισμα για το βέτο στην ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΑΝΑΛΥΣΗ)

Με την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ “Τομές στα Γεγονότα” βρέθηκε ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Παραλληλίζοντας την έρευνα και τα ευρήματα των Cyprus Confidential με μία ιστορία από τον 4ο αιώνα, όταν και η Αγία Ελένη έφερε στην Κύπρο σωρεία γατών για να απαλλάξει την Κύπρο από τα φίδια, ο ίδιος φέρνοντας την ιστορία στο σήμερα αναρωτήθηκε για το πώς κινείται σήμερα η… σύγχρονη γάτα. Η σύγχρονη γάτα λοιπόν, -που είναι συνταυτισμένη με τους πολιτικούς- όταν έρχεται η ώρα για την ‘ανάγκη’ της, πάει σε μια γωνία (έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δεν την βλέπει κανείς) και καλύπτει τις κουράδες της.

“Αυτό είναι το σύστημα” ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του, για να συνεχίσει λέγοντας “καλύπτει τις κουράδες του. Όταν ένα σύστημα είναι βυθισμένο στις κουράδες του, όταν είναι σταύλος του Αυγείου, έχουμε αυτό το σκηνικό που έχουμε στην περίπτωση του βέτο. Δηλαδή αρνείται να σεβαστεί την κυριαρχία του”.

Το βέτο νομικά και πολιτικά, στα θέματα υψηλής πολιτικής -άμυνας και εξωτερικής πολιτικής- σημαίνει κυριαρχία. Αυτό προσφέρεται κυρίως στα μικρά και μεσαία κράτη για να υπάρχει ισορροπία εντός της ευρωπαϊκής ιδέας ούτως ώστε να μη μπορούν τα μεγάλα κράτη να επιβάλουν δια τις ισχύος τους, τις απόψεις τους. Ανοίγει το δρόμο, στον σκληρό κλασικό ρεαλισμό ότι οι αδύνατοι υπακούουν στους ισχυρούς. Τελειώνει η Ευρώπη που ξέραμε και υπάρχει μια Ευρώπη στηριγμένη στον Γαλλογερμανικό άξονα, με τις ΗΠΑ να καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση στο βίντεο:

ΠΗΓΗ: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube