Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τη διεύρυνση του καταλόγου των επιλέξιμων ομήρων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειαζόταν απελπιστικά, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, η Αίγυπτος και το Κατάρ μεσολαβούν στις συνομιλίες που θα μπορούσαν να φέρουν παράταση της συμφωνίας για έως και τέσσερις επιπλέον ημέρες.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε επίσης ότι η ένοπλη ομάδα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Εξ’ αρχής η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε την πιθανότητα επέκτασης της εκεχειρίας. Η ρήτρα στη συμφωνία επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.

Σε πρώτη φάση η συμφωνία αφορά 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Για σήμερα, που είναι η τελευταία ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας, το Ισραήλ έλαβε τη λίστα με τους τελευταίους 11 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν μετά από 52 ημέρες παραμονής στα χέρια των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ, εφόσον δοθεί παράταση προτεραιότητα θα έχουν, μετά τις γυναίκες και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι άνδρες και θα ακολουθήσουν οι σοροί των νεκρών ομήρων. Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης νεότερων Ισραηλινών ανδρών κατά τη διάρκεια της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, παρόλο που πολλοί αυτούς ήταν άμαχοι.

Μιλώντας πάντως στους Financial Times ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, εξήγησε ότι για να επεκταθεί η εκεχειρία, η Χαμάς θα πρέπει να εντοπίσει δεκάδες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατούνται από πολίτες και άλλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ναυτεμπορική