Οι πολυδιαφημισμένες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ απέτυχαν να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς – προκαλώντας συγκρίσεις μεταξύ του σήμερα και της παρόμοιας αποτυχίας πριν από 50 χρόνια να προβλέψουν την αιγυπτιακή επίθεση που ξεκίνησε τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο το 1973. Αυτή τη φορά όμως είχαν προειδοποιηθεί, όπως είπε η Αίγυπτος και επιβεβαίωσε ουσιαστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών διέθετε τα κομμάτια που χρειαζόταν για να ανιχνεύσει μια επίθεση που περιελάμβανε την αποστολή ίσως 1.000 ή περισσότερων ενόπλων της Χαμάς και περισσότερων από 2.000 πυραύλων. Όπως και το 1973, ωστόσο, η δύναμη των προκατασκευασμένων ιδεών μπορεί να εμπόδισε τη συγκέντρωση των πληροφοριών—ειδικά δεδομένης της τοξικής σχέσης μεταξύ μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών» γράφει το Foreign Policy.

Το 1973, η ιδέα που είχαν οι κορυφαίοι Ισραηλινοί αναλυτές πληροφοριών σχετικά με τις προθέσεις των Αιγυπτίων ηγετών ήταν πολύ λανθασμένη. Τότε, οι πληροφορίες που συλλέγονταν απορρίφθηκαν επειδή δεν ταίριαζαν με την επικρατούσα αντίληψη ότι το Κάιρο δεν πρόκειται ποτέ να επιτεθεί αν δεν αναπτύξει ικανότητες για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή αεροπορική δύναμη και η Συρία δεν θα επιτεθεί χωρίς την Αίγυπτο. Αυτή η ιδέα, εξηγούν οι αναλυτές του FP, ίσχυε παρά τις ρητές προειδοποιήσεις του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο οποίος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, καθώς και τις πληροφορίες που παρείχε ο Ασράφ Μαρουάν, γαμπρός του πρώην Αιγύπτιου Προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, στη Μοσάντ. Κάτι ανάλογο φαίνεται να έχει συμβεί και σήμερα.

50 χρόνια μετά η κυρίαρχη ιδέα μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν ότι η Χαμάς ήταν απασχολημένη με τη διακυβέρνηση της Γάζας, έχοντας επίγνωση των περιορισμών της και πετυχαίνοντας με επιτυχία οικονομικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ και το Κατάρ.

Ναυτεμπορική