Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο μιλά για τα συμβάντα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς, το ρόλο της ΕΕ και το δικό του ρόλο και αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είδε με ικανοποίηση ότι το Ευρωκοινοβούλιο περιέλαβε την εισήγησή του για να αποδεχτούν τα εμπλεκόμενα κράτη της περιοχής στην Μέση Ανατολή, την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Με την αποδοχή της δικαιοδοσίας, τονίζει ο ευρωβουλευτής, σημαίνει ότι τυχόν διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, δυνατόν να επιφέρει και ανάλογες ποινές στα πρόσωπα με την ευθύνη, σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο. 

-Είστε ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν κράτη-μέλη της ΕΕ και χώρες εκτός της ΕΕ τα οποία ευρίσκονται στην λεκάνη της Μεσογείου.Τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή με την Χαμάς και Ισραήλ, αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο ρόλο σας σε αυτή την Επιτροπή;

-Η Πολιτική Επιτροπή για την Μεσόγειο στην οποία προεδρεύω, έχει μια ξεχωριστή ιδιομορφία. Συμμετέχουν κράτη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΕΕ) καθώς και χώρες εκτός ΕΕ, που βρίσκονται στο Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Τουρκία, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Συρία κ.ά.  Είναι το μοναδικό κοινό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, μερικές από τις οποίες με βαθιές εχθρότητες μεταξύ τους. Ωστόσο, ο σκοπός της επιτροπής αυτής που ως πρόεδρος πρέπει να διαφυλάττω είναι η συμμετοχή των κρατών-μελών να γίνεται με βάση την αλληλοκατανόηση και συνεργασία. Πολύ δύσκολο εγχείρημα αλλά σκοπός μου ως πρόεδρος, δεν είναι να αναδεικνύω τις πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, που άλλωστε οι κυβερνήσεις έχουν αρμοδιότητα να διαχειρίζονται, αλλά να επιδιώκω την εξεύρεση τομέων κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας π.χ. εμπόριο, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, ασφάλεια κ.ά. 

Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι και με κάποια από αυτά τα θέματα έχουμε ήδη ασχοληθεί επισταμένα. Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες της επιτροπής περιλαμβάνονται τρία θέματα: ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές διαφορές. Συνεπώς, η κατάσταση που προέκυψε μετά την οργανωμένη και εγκληματική επιδρομή της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η διάπραξη θηριωδιών και η αρπαγή ομήρων, η υπό εξέλιξη αντίδραση του Ισραήλ με βομβαρδισμούς, στερήσεις ανθρωπιστικής φύσεως και στρατιωτικές επιχειρήσεις που επιφέρουν ανθρώπινες απώλειες αμάχων και αθώων, βρίσκονται στο  επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιτροπής.  

-Στην τελευταία ολομέλεια του Στρασβούργου έγινε συζήτηση με τίτλο «Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και στο σχετικό ψήφισμα του το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε μια δική σας εισήγηση για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πώς αξιολογείτε αυτή την εξέλιξη;

-Με το ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του οποίου η δικαιοδοσία ξεκινά από το 2002 και μετέπειτα, ασχολούμαι εδώ και χρόνια, με αφετηρία το γεγονός ότι η Κύπρος υπόκειται στο έγκλημα του παράνομου εποικισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στο Καταστατικό του Δικαστηρίου. Γενικότερα, το  Καταστατικό του Δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στην Χάγη, περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία προσάπτονται καταγγελίες εναντίον υπευθύνων, οι οποίοι καταγγέλλονται προσωπικά ως άτομα και όχι το κράτος ή μια οργάνωση. Εάν καταδικαστούν τα πρόσωπα αυτά, τους επιβάλλεται ανάλογη ποινή και αυτό έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι για χρόνια που επιχειρηματολογώ ότι ως ΕΕ θα πρέπει να εντάξουμε στα εργαλεία των σχέσεων μας με τρίτες χώρες, την δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Από τις χώρες που δεν έχουν αποδεχτεί την δικαιοδοσία του είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ.

Είναι λοιπόν με ικανοποίηση που είδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο περιέλαβε την εισήγησή μου για να αποδεχτούν τα εμπλεκόμενα κράτη της περιοχής στην Μ. Ανατολή, την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και με αναφορά στο Ισραήλ. Με την αποδοχή της δικαιοδοσίας, σημαίνει ότι τυχόν διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, δυνατόν να επιφέρει και ανάλογες ποινές στα πρόσωπα με την ευθύνη, σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο. 

Επισημαίνω ότι αυτή την πρότασή μου την έθεσα εξαρχής, από την πρώτη συζήτηση που τέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς, όταν πολλές αντιδράσεις συναδέλφων μου ήταν κυρίως έκφραση οργής. Το λεγόμενο ανθρωπιστικό δίκαιο και άλλα συναφή, αποκτούν συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς με το ΔΠΔ και φυσικά, απώτερος σκοπός δεν είναι η διάπραξη εγκλημάτων για τιμωρία τους αλλά να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έτσι να σώζουμε αθώες ζωές και αμάχους.  Έχω καλέσει προσωπικά δημόσια την κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ να το αποδεχτεί, αναγνωρίζοντας του το δικαίωμα αυτοάμυνας. 

-Αναλάβατε κάποια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Επιτροπής ή ως πρόεδρος της σε σχέση με το θέμα των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς;

-Παρευρέθηκα σε συνάντηση με ομάδα συγγενών ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, κι άκουσα με προσοχή κάποια ευαίσθητα κι εμπιστευτικά θέματα και αιτήματα τους. Δυστυχώς, η εμπλοκή δυνάμεων και κρατών καθιστά την εξεύρεση κάποιου  αποδεκτού συμβιβασμού σε σχέση με τους όμηρους πολύ δύσκολη,  ενώ οι προσωπικές πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο δυνατόν να φέρουν αποτέλεσμα επειδή δεν έχουν την επίσημη δέσμευση των κρατών.  Είχα λοιπόν διάφορες επαφές και επικοινωνίες και συνεχίζω, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ. Ο καθένας μας ανάλογα με την θέση και τις αρμοδιότητες του οφείλει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για το καλό της ανθρωπότητας.

Φιλελεύθερος