Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ για «θανατηφόρα» απάντηση εάν συνεχίσει τις επιθέσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Ιράν ότι διέταξε τις επιθέσεις της ένοπλης ομάδας την Κυριακή.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσει τη «θανατηφόρα» απάντηση του Ισραήλ εάν συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον του.

«Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε ορισμένες επιθέσεις χθες για να προσπαθήσει να εκτρέψει τις επιχειρησιακές μας προσπάθειες μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας, υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Ιράν, θέτοντας σε κίνδυνο το κράτος του Λιβάνου και τους πολίτες του», είπε.

Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, χρηματοδοτεί τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

«Αυξήσαμε τις δυνάμεις μας στα βόρεια σύνορα και απαντάμε επιθετικά σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εναντίον μας», συνέχισε, προσθέτοντας: «Αν η Χεζμπολάχ τολμήσει να μας δοκιμάσει, η αντίδραση θα είναι θανατηφόρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας υποστηρίζουν πλήρως».

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ έχει ενταθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη πριν από μια εβδομάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων από κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση έως και δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως είπε, η απόφαση αυτή έχει στόχο να αποτρέψει τις απώλειες των αμάχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε την Κυριακή πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Ναυτεμπορική