Με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας απέπλευσε το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας.

Το πλωτό νοσοκομείο αναμένεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε αμάχους, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της Γάζας, όπως είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του από την Αίγυπτο, προ ολίγων ωρών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Το «Tonnerre» είναι μεγάλο πολεμικό πλοίο της κλάσης Mistral (κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης). Τα πλοία αυτά έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι «αμφίβια ελικοπτεροφόρα» και ικανά να διεξάγουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ακόμη και απομάκρυνσης ασθενών και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας «Τonnerre», 16/10/2023. Φωτ. REUTERS/Juan Medina

Ένα γαλλικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί επίσης την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ιατρικό υλικό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα».

Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο εδώ και μέρες προτού περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα, του μόνου που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Νέες δηλώσεις Μακρόν

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι θα ήταν λάθος αν το Ισραήλ πραγματοποιούσε μια «μαζική χερσαία επέμβαση» στη Γάζα. Πάντως, επαναβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

«Η Γαλλία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Όσον αφορά μια χερσαία επέμβαση, εάν [αυτή] στοχεύει εξ ολοκλήρου εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, αυτή είναι μια επιλογή, αλλά εάν πρόκειται για μια μαζική επιχείρηση που θα έθετε σε κίνδυνο τους άμαχους πληθυσμούς, στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι θα ήταν λάθος για το Ισραήλ», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι 31 Γάλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ναυτεμπορική