Μιλώντας στο Associated Press, ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε: «θέλουμε περισσότερα» από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Η Χεζμπολάχ δρα τώρα ενάντια στην κατοχή», είπε ο Χαμάντ από το γραφείο της Χαμάς στη Βηρυτό. «Το εκτιμούμε αυτό. Αλλά… χρειαζόμαστε περισσότερα για να σταματήσουμε την επιθετικότητα στη Γάζα… περιμένουμε περισσότερα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πυρήνα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, καθώς ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικής θέση στο βόρειο Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ που σχεδιάζουν επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ. Συνολικά η τρομοκρατική οργάνωση έχει ανακοινώσει τον θάνατο 46 μελών της από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο.

Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς… με αρκετούς να ζητούν περισσότερη υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και περισσότερη δραστηριότητα κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ. Όσο περισσότερο φλέγεται αυτό το μέτωπο, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Ισραηλινούς –τουλάχιστον από τη σκοπιά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ– να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και σπουδών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Αμπντελχαμίντ Σιγιάμ, ανέφερε ότι τα περιστατικά ανταλλαγής πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανικής ομάδας είναι περιορισμένα, μέχρι στιγμής.

«Αλλά νομίζω ότι η Χαμάς προετοιμάζεται τώρα για κάποιο είδος χερσαίου πολέμου [κατά του Ισραήλ], και αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί κάποια υποστήριξη από τους συμμάχους της, ειδικά στον νότιο Λίβανο», εκτίμησε ο καθηγητής μιλώντας στο Al Jazeera. «Νομίζω ότι προετοιμάζονται για το χειρότερο. Πρέπει λοιπόν οι σύμμαχοί τους συμμάχους να τους βοηθήσουν αν συμβεί αυτό, για να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένοι».

Ναυτεμπορική