Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 5 Μαΐου 2024

Μέση Ανατολή: Αμετακίνητοι Νετανιάχου και Χανίγια – «Κάνουμε υποχωρήσεις» λένε και οι δύο, αλλά δεν αρκούν

Μέση Ανατολή: Αμετακίνητοι Νετανιάχου και Χανίγια – «Κάνουμε υποχωρήσεις» λένε και οι δύο, αλλά δεν αρκούν

Όμηρος της ισραηλινής  κυβέρνησης ο κόσμος, απαντά ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

Ανυποχώρητοι στις αρχικές τους θέσεις παραμένουν οι ηγέτες Ισραήλ και Χαμάς, ενώ οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπείων τους για πιθανή νέα εκεχειρία βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα στο Κάιρο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως «η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, κυρίως στο αίτημα να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσουμε τον πόλεμο και να την αφήσουμε άθικτη στην εξουσία», προσθέτοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώσαμε αφόρητα βαρύ τίμημα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στην Αίγυπτο έλαβε ευρεία εντολή να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων και το Ισραήλ έχει δείξει «προθυμία να διανύσει σημαντική απόσταση», αλλά η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει τις συνομιλίες.

Χανίγια: Έχουμε δείξει ευελιξία – Ο κόσμος είναι όμηρος της κυβέρνησης του Ισραήλ και του Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ότι η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Χαμάς έστειλε θετικά μηνύματα και επέδειξε ευελιξία στις συνομιλίες, «αλλά η αφετηρία της ήταν η παύση του πολέμου, και αυτή είναι μια θέση αρχών και λογικής που θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Δεν έχει νόημα η συμφωνία αν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι το πρώτο της αποτέλεσμα».

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης που έχει πολλά πολιτικά προβλήματα και έχει διαπράξει εγκλήματα στη Γάζα και ενός πρωθυπουργού που θέλει να δημιουργήσει επιχειρήματα για τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της βίας, σαμποτάροντας τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών».

Ο επικεφαλής της Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του επιδιώκει την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις

Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευτεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει επίσης εμπλακεί σε προηγούμενες συνομιλίες για εκεχειρία, έφθασε στο Κατάρ την Παρασκευή. Η Ουάσινγκτον – η οποία, όπως και άλλες δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ, θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση – έχει κάνει έκκληση για κατάληξη σε συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube