Weather Icon

Ο Ερντογάν «τρίβει τα χέρια του» για το σκάνδαλο Μενέντεζ – Περιμένει το «ναι» των ΗΠΑ για τα F-16

Ο Ερντογάν «τρίβει τα χέρια του» για το σκάνδαλο Μενέντεζ – Περιμένει το «ναι» των ΗΠΑ για τα F-16

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη / Ethnos.gr

Η υπόθεση του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας μοιάζει σαν τη «θυσία της Ιφιγένειας». Μόνο έτσι μπορούσε να φυσήξει ο άνεμος για να πετάξουν προς την Τουρκία τα F-16.

Η Τουρκία δεν κρύβει την χαρά της με την εξέλιξη αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «είναι ευκαιρία και πλεονέκτημα για εμάς η αποχώρηση του Μενέντεζ από το προσκήνιο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ξεκάθαρα ότι το εμπόδιο έφυγε από μπροστά του και πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για να πάρει και τα F-16 αλλά και να βελτιώσει επιτέλους τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Η χαρά του Τούρκου προέδρου δεν περιορίζεται μόνο στην Αμερική καθώς τη Δευτέρα, επανέλαβε πως στα σκαριά είναι και η ενεργειακή συνεργασία, με τον άλλον μεγάλο και σκληρό αντίπαλο, το Ισραήλ.

Ο κ. Ερντογάν θα φιλοξενήσει τον Νετανιάχου τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο στην Τουρκία και ήδη τα επιτελεία των δύο κρατών επεξεργάζονται, όπως είπε περιχαρής, το θέμα των κοινών γεωτρήσεων και του αγωγού φυσικού αερίου.

Είναι η πλέον λογική διαδρομή, είπε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και γιατί; Η απάντηση είναι πως μέσω της Τουρκίας είναι πιο σύντομος ο δρόμος απ’ ό,τι μέσω Κύπρου, Αιγαίου και Αλεξανδρούπολης για να φτάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη kαι μάλιστα την ώρα που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποίησε στον Νετανιάχου.

Αυτό είναι το ένα για να επέλθει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο, όπως είπε, είναι «να γίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους», στέλνοντας το μήνυμα πως «μόνο έτσι η Τουρκία θα γαληνέψει στην περιοχή».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube