Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ στον Λευκό Οίκο

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ στον Λευκό Οίκο

Φωτογραφία αρχείου από AP

Διπλωματική ισορροπία της Βαγδάτης σε «τεντωμένο σχοινί»

Η χώρα «ισορροπεί» διπλωματικά σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, δύο χώρες που στο παρελθόν έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα επί ιρακινού εδάφους

Πρόσκληση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο έλαβε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Ο Σουντανί, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον δεν έχει οριστεί ακόμα, όπως μετέδωσαν τα ιρακινά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Διπλωματική ισορροπία σε «τεντωμένο σχοινί»

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν συναντηθεί αφότου ο Σουντανί ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα πέρυσι, ως επικεφαλής συνασπισμού κομμάτων, που συνδέονται κυρίως με σιιτικές μουσουλμανικές ομάδες, οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Εκτοτε, η χώρα ισορροπεί διπλωματικά σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, δύο χώρες που στο παρελθόν έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα επί ιρακινού εδάφους.

Ο Σουντανί και ο Μπλίνκεν «ανανέωσαν τη δέσμευση να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ιράκ αποτελεί στενό εταίρο των ΗΠΑ έπειτα από την εισβολή της Ουάσινγκτον στη χώρα το 2003 και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, η οποία περιορίζεται στην άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον οικονομικό τομέα.

Προς επαναλειτουργία αγωγού
Ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ» στην επαναλειτουργία αγωγού -είναι κλειστός από τον Μάρτιο- ο οποίος συνδέει τη βόρεια ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ με την Τουρκία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός, ο οποίος συνεισφέρει περίπου το 0,5% στη συνολική παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει σύντομα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Βαγδάτη και η Αγκυρα έχουν συμφωνήσει τους όρους για επανέναρξη των ροών αργού.

«Επαινος» για τη δικαιοσύνη
Ο Μπλίνκεν «επαίνεσε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», επικαλούμενος το παράδειγμα «της πρόσφατης καταδίκης πολλών στο Ιράκ, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε σχέση με τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη Στίβεν Τρόελ».

Το Ιράκ καταδίκασε τον περασμένο μήνα Ιρανό και τέσσερις Ιρακινούς σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τρόελ τον Νοέμβριο του 2022 στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι κατηγορούμενοι δεν κατονομάστηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους των ιρακινών δικαστικών αρχών, οι τέσσερις Ιρακινοί ήταν μέλη σιιτικής μουσουλμανικής πολιτοφυλακής.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube