Weather Icon
Εθνικά Θέματα , Λιβύη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Λιβύη: Πώς έμαθε η Αθήνα για το συγκλονιστικό πολύνεκρο δυστύχημα – Ο ρόλος των Special Operators της ΔΕΠ – Καρέ-καρέ οι συγκλονιστικές στιγμές διάσωσης

Λιβύη: Πώς έμαθε η Αθήνα για το συγκλονιστικό πολύνεκρο δυστύχημα – Ο ρόλος των Special Operators της ΔΕΠ – Καρέ-καρέ οι συγκλονιστικές στιγμές διάσωσης

Για περισσότερες από έξι ώρες αμέσως μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, η Αθήνα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυρίως το ΓΕΕΘΑ  λάμβαναν λανθασμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι επρόκειτο για ένα απλό τροχαίο ατύχημα με ελαφρά τραυματίες. Μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο στη ‘’φωλιά’’ του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στη Νέα Πέραμο.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας από τους τρεις κομάντος της Μονάδας που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο και μεταφέρθηκαν τελευταίοι καθώς ήταν ελαφρά τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Βεγγάζης. Οι SOFμετέφεραν στον συνάδελφό τους στη Μονάδα την πραγματική εικόνα του περιστατικού, τη σοκαριστική σύγκρουση και τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν με το λεωφορείο να φλέγεται, τους εγκλωβισμένους που απανθρακώθηκαν και τη μάχη που έδωσαν να σώσουν από τις φλόγες όσους τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και τον Αξιωματικό επικεφαλής της αποστολής του ΓΕΕΘΑ.

Ήταν το τηλεφώνημα που σήμανε συναγερμό καθώς άμεσα ενημερώθηκε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για μια τραγωδία. Τις επόμενες ώρες σταδιακά αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Πέντε νεκροί. Τρία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο αδέλφια εθελοντές μεταφραστές από την Ελληνική κοινότητα στη Βεγγάζη. Τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες και όλοι οι υπόλοιποι πιο ελαφρά.

Νωρίτερα οι κομάντος είχαν πρωταγωνιστήσει στη διάσωση και παροχή των Α’ βοηθειών στους τραυματίες. Βρίσκονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου όταν είδαν το θηριώδες τζιπ να κινείται με μεγάλη ταχύτητα εκτός ελέγχου. Πρόλαβαν και κρατήθηκαν όταν καρφώθηκε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου. Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές. Ο οδηγός και ο επικεφαλής  Αξιωματικός Συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ και τραυματίστηκαν σοβαρά. Όμως αυτό στάθηκε σωτήριο καθώς δεν εγκλωβίστηκαν όπως όσοι κάθονταν πίσω τους. Ήταν ο Αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης, οι δύο γυναίκες Αξιωματικοί, η Επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και η Αντιπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου αλλά και τα δύο αδέλφια Φίλιππος και Αγγέλα Μανδιαλιού.

Σε δευτερόλεπτα με απόλυτη ψυχραιμία  οι κομάντος έσπασαν στο πίσω μέρος του λεωφορείου τα τζάμια και κατάφεραν να βγάλουν όλους τους υπόλοιπους επιβάτες και να εγκαταλείψουν και οι ίδιοι το φλεγόμενο λεωφορείο. Οι πιστοποιημένοι στην παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης SOF έκαναν ακριβώς αυτό στο οποίο είχαν εκπαιδευτεί. Τράβηξαν μακριά τους τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους είχαν αρπάξει φωτιά, και έσπευσαν να βοηθήσουν τον σοβαρά τραυματισμένο Συνταγματάρχη αλλά και τον Λίβυο οδηγό. Η  ειδικότητα Combat Medics που απέκτησαν έπειτα από ανάλογη εκπαίδευση σε ‘’σχολεία’’ των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε σωτήρια.

Σε αυτούς οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διάσωση των επιζώντων παρά το γεγονός ότι δεν είχαν στη διάθεση το σύνολο του εξοπλισμού του το οποίο ήταν αποθηκευμένο κάτω από το λεωφορείο στο χώρο αποσκευών και κάηκε ολοσχερώς. Εκεί ήταν και τα δορυφορικά τηλέφωνα τα οποία καταστράφηκαν ενώ εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης χάθηκαν και κάηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στο λεωφορείο.

Οι σοβαρά τραυματισμένοι ήταν αυτοί που μεταφέρθηκαν πρώτοι στα νοσοκομεία με τελευταίους τους  SOF του ΕΤΑ οι οποίοι τελικά κατάφεραν και τηλεφώνησαν για να ενημερώσουν για το τραγικό δυστύχημα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube