Στα κατεχόμενα και νοτιότερα της τουρκικής γραμμής καταπαύσεως του πυρός καταγράφηκε κάποια δραστηριότητα από πλευράς κατοχικού καθεστώτος στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Κινητικότητα που δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες το πρωί στα κατεχόμενα ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει το Άρσος με την Πύλα. Ηνωμένα Έθνη και κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την κατασκευή δρόμο.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι» σε χθεσινό της δημοσίευμα υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία για την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας και ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν εντός της ημέρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών», η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του δρόμου θα γίνει χθες με την τ/κ ιστοσελίδα να σημειώνει ότι ο εν λόγω δρόμος προκάλεσε πολιτική κρίση πριν λίγες μέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσεις πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία σε σχέση με την Πύλα. Σχολιάζοντας το τ/κ δημοσίευμα ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη ενώ ανέφερε πως από την ενημέρωση που είχε δεν διεξάγονταν εργασίες στη νεκρή ζώνη. Ο κ. Λετυμπιώτης και επανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αμφισβητεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και θα δημιουργεί οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις. Όταν υπάρξει διευθέτηση, θα γίνει και η ανάλογη ενημέρωση της κοινής γνώμης, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Αλίμ Σιντίκ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν υπήρξε επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ούτε και συμφωνία επί του θέματος, σημειώνοντας πως όταν υπάρξει συμφωνία θα το ανακοινώσουν. Ο κ. Σιντίκ, ο οποίος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα τ/κ ιστοσελίδας στο οποίο αναφέρεται ότι υπήρξε συμφωνία και οι κατασκευαστικές εργασίες θα άρχιζαν χθες, είπε ακόμη πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, συνεχίζει τις επαφές του με τις δυο πλευρές ώστε να υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. «Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το ανακοινώσουμε», πρόσθεσε. Ανέφερε πως η κατάσταση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα παραμένει αναλλοίωτη και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να την παρακολουθεί. «Δεν υπήρξε επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών», σημείωσε.

Οι αντιπαραθέσεις του κατοχικού καθεστώτος με την ειρηνευτική δύναμη φαίνεται να εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο. Η λεγόμενη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» έκανε λόγο για «διαφωνία» με τους στρατιώτες του ΟΗΕ στις εργασίες καθαρισμού στρατιωτικής μονάδας στην περιοχή Ντερέμπογιου της Λευκωσίας, την κατεχόμενη πλευρά του Πεδιαίου, η οποία επιλύθηκε. Η ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, επικαλείται πληροφόρηση που είχε η ίδια από την «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» και γράφει ότι υπήρξε μια «διαμάχη» με τους ειρηνευτές κατά την διάρκεια καθαρισμού της στρατιωτικής μονάδας Ιμπραχίμ Λατίφ. Το πρόβλημα επιλύθηκε, ανέφερε άτομο του γραφείου Τύπου των «δυνάμεων ασφαλείας» στην Γενί Ντουζέν, όμως δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τραυματισμού ενός στρατιώτη από την τουρκική πλευρά.

Φιλελεύθερος