Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενημερώνοντας του ομολόγους του στο άτυπο Συμβούλιο του Τολέδο ήταν αρκούντως ξεκάθαρος στα μηνύματά που έστειλε σε σχέση με την Πύλα:

1. Την επόμενη φορά εάν χρειαστεί να επανέλθει για το θέμα θα είναι για λήψη μέτρων και όχι για στήριξη. 2. Δεν πρέπει να στέλνονται συγκεχυμένα μηνύματα γιατί όταν επιχειρείται να υπάρξει κατευνασμός του επιτιθέμενου στην Πύλα τα μηνύματα τα λαμβάνει και η Ρωσία. Περαιτέρω τόνισε πως η οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν την προσπάθεια επανέναρξης των προσπαθειών στο Κυπριακό κάτι που επηρεάζει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, Gymnich, πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας και στη διάρκεια του οποίου πέραν των θεμάτων που βρίσκονταν στην ατζέντα ο Κ. Κόμπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και δια ζώσης του ομολόγους του για το θέμα της Πύλας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Κ. Κόμπος προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με τη σοβαρότατη παραβίαση του status quo της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας, καθώς και για τις οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες των κατοχικών αρχών κατά των ειρηνευτών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρθηκε, συνάμα, στην άμεση και ισχυρή αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, των θεσμών της ΕΕ, των ευρωπαίων εταίρων μας και της διεθνούς κοινότητας, μεταφέροντας ευχαριστίες προς την ΕΕ και τους εταίρους μας. Καταλήγοντας, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αναπόφευκτα επηρεάζουν το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επί της Ουκρανίας, ο κ. Κόμπος επανέλαβε ότι η Κύπρος στηρίζει την Ουκρανία και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητάς της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στήριξη που παρείχε μέχρι σήμερα η Κύπρος προς την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Σαχέλ, και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις στον Νίγηρα, ο Υπουργός εξέφρασε την έντονη καταδίκη της Κύπρου για το στρατιωτικό πραξικόπημα, τονίζοντας ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του Νίγηρα έχει την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου. Εξέφρασε, επίσης, την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της ECOWAS για ειρηνική επίλυση της κρίσης, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την άμεση απελευθέρωση του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου, Mohamed Bazoum.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας εξήγησε την κατάσταση αυτή τη στιγμή και ενημέρωσε τους Υπουργούς ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους και ιδιαίτερα σχολεία. Μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη που δεν θα εμποδίσει την Ουκρανία να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα ή την κυριαρχία της. Αναφέρθηκε στην οικονομική υποστήριξη της ΕΕ για στρατιωτικές προμήθειες και στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών μέσω της εκπαιδευτικής αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) για την Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι έχει υποβάλει πρόταση εξεύρεσης ενός βιώσιμου και μακροπρόθεσμου τρόπου στήριξης της Ουκρανίας, με πρόταση ανώτατου ορίου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ – 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως – τα επόμενα 4 χρόνια. Διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στο Συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει επί τούτου. Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι με τη στάση του για τα σιτηρά και τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος Πρόεδρος βλάπτει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με αρνητικό αντίκτυπο.

Για την κατάσταση στο Νίγηρα είπε πως η συζήτηση έγινε παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Ομάρ Τουρέϊ και του Επιτρόπου της Επιτροπής ECOWAS για την Ειρήνη και την Ασφάλεια Αμπντέλ Φατάου Μουσάχ καθώς και του ΥΠΕΞ του Νίγηρα Χασούμη Μασσαντάου.

Είπε πως οι Υπουργοί επανέλαβαν την έντονη καταδίκη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα, ζήτησαν την απελευθέρωση του Προέδρου Μπαζούμ και της οικογένειάς του και την επιστροφή στη συνταγματική τάξη. Για την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι κάλεσαν τις αζερικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ελευθερία κινήσεων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

Φιλελεύθερος