ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στις Βάσεις: Στο περίμενε 100 γιατροί και νοσηλευτές υπό τον φόβο εκκένωσης Λιβάνου
Περισσότερα από 100 μέλη προσωπικού του βρετανικού συστήματος υγείας NHS παραμένουν αδρανή σε εγκαταστάσεις των βάσεων στο Ακρωτήρι, όπου έχουν μεταφερθεί εδώ και εβδομάδες υπό το φόβο της ανάγκης για επιχείρηση μαζικής εκκένωσης του Λιβάνου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, η αποστολή περιλαμβάνει γιατρούς, χειρουργούς, προσωπικό αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και νοσηλευτές «που έχουν ξεμείνει χωρίς να έχουν τίποτα να κάνουν επί εβδομάδες».
Η βρετανική εφημερίδα δίνει έμφαση στο ότι η παρουσία αυτών των γιατρών και νοσηλευτών στην Κύπρο στερεί τις υπηρεσίες τους από νοσοκομεία στη Βρετανία στα οποία υπάρχει ήδη λειψανδρία, με ραντεβού να καθυστερούν ή να ακυρώνονται.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στην Κύπρο ακόμα δεν έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ούτε ένα περιστατικό.
Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της ετοιμότητας στην οποία θέλουν να βρίσκονται οι βρετανικές αρχές για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στο Λίβανο, αναμένεται να παραμείνουν στο Ακρωτήρι για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες.
Φέρεται δε να επικρατεί σύγχυση για το κατά πόσο η διοίκηση του NHS, το Υπουργείο Άμυνας ή κάποιο άλλο Υπουργείο έχει την ευθύνη να διατάξει τη επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Mail επικαλείται ένα από τα μέλη της αποστολής που φέρεται να δήλωσε: «Έχουμε κολλήσει όλοι εδώ, ενώ το NHS πίσω στην πατρίδα έχει γονατίσει. Πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, αλλά κανένας δεν μοιάζει να έχει την εξουσιοδότηση να δώσει την εντολή».
Το Υπουργείο Άμυνας σχολίασε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι μεν η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα γίνεται διαρκής εξέταση των θέσεων στις οποίες πρέπει να είναι αναπτυγμένο βρετανικό προσωπικό για την επαρκή αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων καταστάσεων.
Η βρετανική Κυβέρνηση έχει ενισχύσει και τη στρατιωτική παρουσία στις βάσεις της Κύπρου, ενώ ακόμα περισσότεροι στρατιώτες σε μονάδες του Ην. Βασιλείου είναι σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν στην περιοχή εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις στο Λίβανο.
Ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό HMS Duncan και το αποβατικό RFA Cardigan Bay, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί και στρατιωτικά ελικόπτερα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είχε ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το θερινό διάλειμμα πως περίπου 16.000 Βρετανοί υπήκοοι βρίσκονται στο Λίβανο.
Πηγή: ΚΥΠΕ