Weather Icon
Ιαπωνία , Ινδία , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η Αυστραλία υποστηρίζει Ινδία και Ιαπωνία για μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η Αυστραλία υποστηρίζει Ινδία και Ιαπωνία για μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Oι μεταρρυθμίσεις στα παγκόσμια συστήματα είναι ένα ζήτημα που τίθεται συνεχώς από την Ινδία και τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι στην παγκόσμια σκηνή.

Ζητώντας μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών, Πένυ Γουόνγκ υποστήριξε την Ινδία και την Ιαπωνία να γίνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την ομιλία της στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, η Γουίνγκ τόνισε για μεγαλύτερη μόνιμη και μη μόνιμη εκπροσώπηση για την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

“Για τη συμβολή του ΣΑΗΕ στις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης. Η δέσμευσή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι ο λόγος που η Αυστραλία επιδιώκει μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το έτος 2029-30. Και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε τις μεταρρυθμίσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη μόνιμη και μη μόνιμη εκπροσώπηση για την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων εδρών για την Ινδία και την Ιαπωνία. Και πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα από τα μόνιμα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη χρήση του βέτο», είπε κατά την ομιλία της.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πορτογάλος Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα είχε επίσης υποστηρίξει την Ινδία και τη Βραζιλία να λάβουν μόνιμη συμμετοχή σε ένα μεταρρυθμισμένο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“…Η έννοια της ασφάλειας αντιστοιχεί σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πλέον. Η Πορτογαλία έχει υπερασπιστεί ότι χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία γίνονται μόνιμα μέλη. Αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Αυτές οι χώρες δεν μπορούν να αγνοηθούν”, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στηρίζει και ο Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20, είχε επίσης υποστηρίξει την προσπάθεια της Ινδίας για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι το έθνος του θα ήταν «περήφανο» εάν μια χώρα όπως η Ινδία γίνει πλήρες μέλος το ΣΑΗΕ.

“Θα ήμασταν υπερήφανοι εάν μια χώρα όπως η Ινδία γινόταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως γνωρίζετε, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος και μεγαλύτερος από πέντε (μόνιμα μέλη). Και όταν λέμε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε, Σημαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία. Δεν θέλουμε να έχουμε μόνο αυτές τις πέντε χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, είπε την ημέρα ολοκλήρωσης της Συνόδου των Ηγετών των G20 στο Νέο Δελχί.

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις στα παγκόσμια συστήματα είναι ένα ζήτημα που τίθεται συνεχώς από την Ινδία και τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι στην παγκόσμια σκηνή.

Κατά την τελική ομιλία του στη Σύνοδο των Ηγετών των G20 στο Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός Μόντι επανέλαβε τη θέση του να κάνει τα παγκόσμια συστήματα επίκαιρα και πήρε το παράδειγμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ, τότε ο κόσμος ήταν τελείως διαφορετικός από τον σημερινό. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 51 ιδρυτικά μέλη στον ΟΗΕ. Σήμερα ο αριθμός των χωρών που περιλαμβάνονται στον ΟΗΕ είναι περίπου 200. Παρόλα αυτά, τα μόνιμα μέλη στον Το ΣΑΗΕ εξακολουθεί να είναι το ίδιο», είπε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο από τότε, είτε πρόκειται για μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, είτε εκπαίδευση, κάθε τομέας έχει μεταμορφωθεί.

“Αυτές οι νέες πραγματικότητες πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη νέα παγκόσμια δομή μας. Είναι νόμος της φύσης ότι τα άτομα και οι οργανισμοί που αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές χάνουν αναπόφευκτα τη σημασία τους. Πρέπει να σκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό ποιος είναι ο λόγος που πολλοί περιφερειακά φόρουμ έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύονται επίσης αποτελεσματικά», είπε ο Μόντι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ερντογάν στήριξε την πρόθεση της Ινδίας για να γίνει μέλος του ΣΑΗΕ, γιατί και εκείνος επιθυμεί το ίδιο για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube