Weather Icon

Αρμένιος ΥΠΕΞ από το βήμα του ΟΗΕ: Μαζικές θηριωδίες και εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Πληροφορίες για περισσότερα από 200 θύματα και περισσότερους από 400 τραυματίες

Αρμένιος ΥΠΕΞ από το βήμα του ΟΗΕ: Μαζικές θηριωδίες και εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Πληροφορίες για περισσότερα από 200 θύματα και περισσότερους από 400 τραυματίες

Για «εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγορεί η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, ανέφερε, ότι «η ένταση και η βαναυσότητα της επίθεσης (του Αζερμπαϊτζάν) καθιστά σαφές ότι αποσκοπούσε στην οριστικοποίηση της εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 400 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ιδίως γυναικόπαιδων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια, συμπλήρωσε. Μεταξύ αυτών, είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ζουν στο ύπαιθρο χωρίς τροφή.

Η κατάσταση ήταν ανησυχητική εδώ και αρκετό καιρό, είπε ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη τα ανησυχητικά σημάδια, υποστήριξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε ανταποκριθεί κατά τον αρμόζοντα τρόπο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας. Υποστήριξε ότι, καθώς πλέον υπάρχουν «σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις… για πολιτική εθνοκάθαρσης και μαζικές θηριωδίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να δράσει».

Το πρωί της Τρίτης, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σκοπό να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τον διαφιλονικούμενο θύλακα. Την Τετάρτη, οι αρμένιοι αυτονομιστές παραδόθηκαν.

Αναλυτικά η ομιλία του Αραράτ Μιρζογιάν:

Ευχαριστώ το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη σύγκληση αυτής της έκτακτης συνεδρίασης για να συζητηθεί η κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που οφείλεται στην απρόκλητη και καλά σχεδιασμένη στρατιωτική επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι συγκεντρωμένα εδώ για να αναζητήσουν τρόπους διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας παγκοσμίως. Ενώ όλοι μιλάμε για την επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί η χρήση βίας, να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινης ζωής που προκαλούνται από ανθρωπογενείς καταστροφές. Ενώ ο καθένας από εμας έρχεται εδώ για να συμβάλει στην ειρήνη, στην περιοχή μας στον Νότιο Καύκασο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου του 2020. Κυριολεκτικά ολόκληρη η επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις και οικισμοί δέχθηκαν με το πιο έντονο τρόπο αδιάκριτο βομβαρδισμό με χρήση πυραύλων, βαρέως πυροβολικού, ΜΕΑ και της αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς. Η ένταση και η σκληρότητα της επίθεσης καθιστούν σαφές ότι η πρόθεση είναι να οριστικοποιηθεί η εθνοκάθαρση του Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τη φρικτή φύση τους. Ωστόσο, είναι πολύ προκαταρκτικές, καθώς λόγω των στοχευμένων επιθέσεων κατά των κρίσιμων υποδομών, μεταξύ των οποίων, σταθμοί παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικά καλώδια, σταθμοί και εξοπλισμός διαδικτύου, ο πληθυσμός είναι τελείως αποκομμένος μεταξύ τους και στερείται της δυνατότητας να παρουσιάσει την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ελέγχουν τους κεντρικούς δρόμους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επίσκεψη και τη λήψη πληροφοριών επιτόπου.

Προς το παρόν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για περισσότερα από 200 θύματα και περισσότερους από 400 τραυματίες, μεταξύ των οποίων, άμαχος πληθυσμός, γυναίκες και παιδιά, και είναι κάτι που σήμερα αποδέχτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σήμερα. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα εκτοπίστηκαν βίαια, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που μένουν στο ύπαιθρο, χωρίς φαγητό και άλλα μέσα επιβίωσης. Χιλιάδες οικογένειες έχουν χωριστεί. Προσθέστε σε αυτό περίπου είκοσι χιλιάδες εκτοπισμένους από τον πόλεμο του 2020 για να δείτε ότι υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να λιμοκτονούν λόγω των σοβαρών ελλείψεων τροφίμων, κάτι που επιβάλλει ο συνεχιζόμενος 10μηνος αποκλεισμός.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει παραλύσει. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη φαρμάκων. Οι άνθρωποι στερούνται τη δυνατότητα να λάβουν ακόμη και τις πρώτες βοήθειες. Χωρίς καύσιμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Οι εικόνες που έρχονται από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πραγματικά συγκλονιστικές: γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι που έμειναν χωρίς στέγη και φαγητό, μαμάδες που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τα χαμένα παιδιά τους, σύζυγοι που κλαίνε από φόβο ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να φυλακίσει τους συζύγους τους. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν όχι πριν από εκατό χρόνια αλλά σήμερα μπροστά στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που αναζητούν τα παιδιά ή τους συγγενείς τους. Τα παιδιά που ξαφνικά φάνηκαν να μένουν σε καταφύγια ή ακόμα και στους δρόμους συνεχίζουν να κλαίνε και να ζητούν από τους γονείς τους να τα πάνε σπίτι, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν πια σπίτι. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, ένα οκτάχρονο αγόρι χάθηκε σε έναν από τους οικισμούς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο αδερφός του δέκα ετών σκοτώθηκε και το σώμα του δεν κατέστη δυνατό να το βγάλουν καν από το χωριό. Ο άλλος αδερφός τραυματίστηκε. Αυτά είναι μόνο παραδείγματα πολλών περιπτώσεων. Στα μάτια του Αζερμπαϊτζάν αυτά τα παιδιά είναι τρομοκράτες και οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, οι πύραυλοι, τα τεθωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό και ΜΕΑ στράφηκαν εναντίον αυτών των παιδιών, των γονιών και των παππούδων τους.

Στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν πολλές εκκλήσεις για εύρεση αγνοουμένων παιδιών και γυναικών με σκοπό να τους βιάσουν, να τους τεμαχίσουν και να τους ταΐσουν σε σκύλους. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται τα προφίλ Αρμενίων γυναικών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποβάλλοντας προσφορές στο ποιος θα έχει την ευκαιρία να τις βιάσει όταν πέσουν υπό τον έλεγχο των Αζέρων.

Συνάδελφοι,

Αυτό ήταν εφικτό, υπήρχαν ξεκάθαρα σημάδια. Έχουμε ανησυχήσει εδώ και καιρό. Η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε να το λάβει αρκετά στα σοβαρά.

Η τρέχουσα επιθετικότητα ήρθε ως το αποκορύφωμα ενός 10μηνου αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν και της εξαναγκαστικής πείνας που επιβλήθηκε στον λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η σοβαρή έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και άλλων βασικών αγαθών είχε ήδη φέρει τον ευάλωτο πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα πρέπει να είναι αφελής αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό δεν είχε σκεφτεί επακριβώς από τότε ή ακόμη και πριν από τη θεσμοθέτηση του απάνθρωπου αποκλεισμού με στόχο να καταρριφθεί η θέληση και η ικανότητα του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ να αντισταθεί και να διατηρήσει τη ζωή και τη διαβίωση του στην πατρίδα του. Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν που εκτυλίχθηκε με σαφή βαρβαρότητα και εσκεμμένη στόχευση άμαχου πληθυσμού και υποδομών ήταν η τελική πράξη αυτής της τραγωδίας που είχε ως στόχο την εξαναγκαστική έξοδο του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όταν το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον διάδρομο του Λατσίν και ζητήσαμε επείγουσα συνεδρίαση του ΣΑΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2022 – το Συμβούλιο απέτυχε να αντιδράσει επαρκώς.

Όταν τον Απρίλιο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε παράνομο σημείο ελέγχου στον διάδρομο του Λατσίν και αργότερα άρχισε να απαγάγει ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούσαν υπό την προστασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Όταν η Αρμενία κάλεσε ξανά για μια άλλη έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑΗΕ, τον Αύγουστο του 2023, προειδοποιώντας για την εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας, καλώντας το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα και να μην αφήσει τους ανθρώπους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό το Συμβούλιο δεν αντέδρασε επαρκώς.

Τις ημέρες πριν από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν της 19ης Σεπτεμβρίου του 2023, όταν η Αρμενία προειδοποιούσε για χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν και αναζητούσε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες για να αποτρέψει αυτό το σενάριο, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε στην προειδοποίησή μας με σκεπτικισμό.

Τώρα, που το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί βία εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τώρα όταν αυτοί οι άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια από τα σπίτια τους και κινδυνεύουν να απελαθούν βίαια από την πατρίδα τους. Όταν πολλοί που υπερασπίζονται τις οικογένειές τους και το δικαίωμά τους να ζουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους τα τελευταία 30 χρόνια κινδυνεύουν με μαζικές συλλήψεις και διώξεις. Όταν έχουμε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει πια πρόθεση, αλλά σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις της πολιτικής της εθνοκάθαρσης και μαζικών φρικαλεοτήτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να δράσει.

Παρά την αποδοχή όλων των αιτημάτων της Αζερικής πλευράς για να σταματήσει η αιματοχυσία και παρά των συνομιλιών που εξελίσσονται σήμερα, ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ δέχτηκε ξανά επιθέσεις με όπλα και όλμους διαφορετικού διαμετρήματος, αναγκάζοντας έτσι τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο στα υπόγεια. Πιστεύουμε ότι τέτοιες επιθέσεις και περαιτέρω διώξεις θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη διεθνής αντίδραση.

Παρεμπιπτόντως, σχετικά με τα προαναφερθέντα αιτήματα, θα ήθελα να δηλώσω πολύ ξεκάθαρα ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας δεν συμμετείχε σε αυτές τις συζητήσεις και επαναλαμβάνω ότι οι ισχυρισμοί και οι αναφορές για παρουσία στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε αυτή την προσπάθεια βλέπουμε ξεκάθαρα την πρόθεση ορισμένων να εμπλέξουν τη Δημοκρατία της Αρμενίας σε στρατιωτικές ενέργειες μεταφέροντας έτσι τις εχθροπραξίες στα κυρίαρχα εδάφη μας. Η θέση της Αρμενίας παραμένει σταθερή: πρέπει να δημιουργήσουμε ειρηνικές σχέσεις βασισμένες στην αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, η οποία ασφαλώς δεν μπορεί να παρερμηνευθεί και να χρησιμοποιηθεί ως άδεια για μαζικές θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένων των εθνοκαθαρίσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα δικαιώματα και η ασφάλεια του Αρμενικού λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα και να κατοχυρωθούν διεθνώς.

Υπάρχει επίσης μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος όσον αφορά τα εμπλεκόμενα μέρη. Όπως παρατήρησα, ορισμένοι από εσάς στις δηλώσεις σας εξακολουθούν να κάνουν γενικές εκκλήσεις προς τις πλευρές της σύγκρουσης. Αυτή η προσέγγιση και αυτή η ορολογία δεν είναι πλέον συναφή. Δεν υπάρχουν άλλες πλευρές της σύγκρουσης παρά μόνο θύτες και θύματα. Δεν υπάρχει πια σύγκρουση αλλά πραγματικός κίνδυνος εγκλήματος ωμότητας. Είναι ακόμη δυνατόν να το αποτρέψουμε τώρα; Είμαστε εδώ επειδή το πιστεύουμε. Επειδή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ανθρωπότητα, στο διεθνές δίκαιο και στην ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενεργεί αποφασιστικά όταν διακυβεύονται ζωές χιλιάδων.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνω έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει την αξιοπιστία και το κύρος του, λαμβάνοντας τα ακόλουθα επείγοντα μέτρα:

Να καταδικάσει την επανέναρξη των εχθροπραξιών και τη στόχευση αστικών οικισμών και υποδομών,

Να απαιτήσει την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων, ιδίως των γυναικών και των παιδιών, και τις ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών,

Να αναπτύξει αμέσως μια διυπηρεσιακή αποστολή του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας,

Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές,

Να διασφαλίσει την πλήρη συνεργασία των μερών, καλή τη πίστη, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την αντιμετώπιση των συνεπειών των στρατιωτικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης και αναγνώρισης των σορών, την αναζήτηση και διάσωση αγνοουμένων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου, την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, με αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,

Να διασφαλίσει την επιστροφή των εκτοπισθέντων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης καθώς και των ατόμων και των προσφύγων που εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου του 2020 στα σπίτια τους, στην επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στις γειτονικές περιοχές υπό την παρακολούθηση και έλεγχο των αρμόδιων φορέων του ΟΗΕ, όπως προβλεπόταν στην Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020,

Να εξασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση των ζωτικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων, των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού,

Να απαιτήσει την άμεση αποκατάσταση της ελευθερίας και της ασφάλειας της κυκλοφορίας προσώπων, οχημάτων και φορτίων, κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, σύμφωνα με τις εντολές του ΔΔΔ,

Να διασφαλιστεί ένας βιώσιμος διεθνής μηχανισμός διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του επίσημου Μπακού για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Να απαιτήσει την έξοδο οποιουδήποτε εκπροσώπου του στρατού και της επιβολής του νόμου του Αζερμπαϊτζάν από όλους τους πολιτικούς οικισμούς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποκλειστεί ο πανικός, η πρόκληση και η κλιμάκωση που απειλούν τον άμαχο πληθυσμό,

Να αποκλείσει τις τιμωρητικές ενέργειες κατά πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων και προσωπικού του Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τις δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης με εντολή των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Εν τέλει,

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους συμπατριώτες μου για αυτήν την τόσο σημαντική και συμβολική περίσταση.

Και σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube