Weather Icon

Αλεξάντερ Λάπσιν: Ποιος διέταξε την εκτέλεση των 6 Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αλεξάντερ Λάπσιν: Ποιος διέταξε την εκτέλεση των 6 Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ επικαλείται πηγές από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γαλλία που έχουν σχέση με το Αζερμπαϊτζάν.

Τα ταξιδιωτικά του ρεπορτάζ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρέθηκαν πριν μια εξαετία στο επίκεντρο της πολυετούς γεωπολιτικής διαμάχης. Ο Αλεξάντερ Λάπσιν είναι Ισραηλινός μπλόγκερ, ο οποίος είχε κάνει ταξιδιωτικά ρεπορτάζ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα οποία δυσαρέστησαν το Αζερμπαϊτζάν και το καθεστώς Αλίγιεφ. Γι’αυτό είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τον Δεκέμβριο του 2016 συνελήφθη στο Μινσκ και εξεδόθη τον Φεβρουάριο του 2017 από τη Λευκορωσία στις αζέρικες αρχές με την κατηγορία, ότι επισκέφτηκε αρκετές φορές (το 2011 και το 2012) χωρίς άδεια την διαφιλονικούμενη αυτόνομη περιοχή.

Διπλωμάτες από Ρωσία, Ισραήλ και Αρμενία προσπάθησαν να εμποδίσουν την έκδοσή του στο Μπακού, ενώ ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζον Κίρμπι, αναφέρθηκε στην υπόθεσή του, ενώ υπήρξαν και διαμαρτυρίες από τον Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ο Λάπσιν καταδικάστηκε από δικαστήριο στο Μπακού με τρία χρόνια κάθειρξη και τρεις μήνες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 μετά την απόφαση το καθεστώς Αλίγιεφ έδωσε χάρη στον μπλόγκερ, ο οποίος και πλέον ήταν ελεύθερος να αποχωρήσει για το Τελ Αβίβ.

Ο Λάπσιν λοιπόν έχει γνώση και επαφές από την περιοχή. Ο μπλόγκερ έκανε μία καταγγελία για το πως σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι 6 Ρώσοι ειρηνευτές από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενος πηγές από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γαλλία που έχουν σχέση με το Αζερμπαϊτζάν.

Αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram:

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται στη Γαλλία με ενημέρωσαν σήμερα το πρωί ότι οι 6 Ρώσοι ειρηνευτές που σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν από τρεις ημέρες πυροβολήθηκαν κατόπιν προσωπικής εντολής του στρατηγού Ali Nagiyev, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν. Ενημερώθηκαν σχετικά από έναν άνδρα του οποίου ο αδελφός, ως αξιωματικός, συμμετέχει ο ίδιος στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Καραμπάχ» και ο οποίος λέει.

Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τη νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου, κατέλαβαν το Drombon και περικύκλωσαν τα χωριά Vardadzor, Mets Shen, Nerkin Khoratagh και Chankatagh. Η αρμενική πλευρά ειδοποίησε το ειρηνευτικό σώμα ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν επιδίδονται επί του παρόντος σε μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς και κακοποίηση των πτωμάτων των πολιτών στα αναφερόμενα χωριά. Ανταποκρινόμενος σε αυτό, ο υποδιοικητής του ειρηνευτικού σώματος, Ivan Kovgan, και ορισμένοι αξιωματικοί πήγαν προς την κατεύθυνση των αναφερόμενων χωριών για να δουν τι συμβαίνει εκεί. ΔΕΝ ενημέρωσαν την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αφού το δρομολόγιο βρισκόταν στη ζώνη ευθύνης του ρωσικού στρατεύματος. Φύγαμε με δύο αυτοκίνητα UAZ Patriot.

Στην περιοχή του χωριού Nerkin Khoratagh (κοντά στο Martakert), ο Ρωσικός στρατός συνάντησε αρκετούς ντόπιους που κρύβονταν στο δάσος, οι οποίοι παρακάλεσαν τους Ρώσους να πάνε επειγόντως στα κοντινά χωριά Vardadzor και Chankatagh, όπου  αυτή τη στιγμή οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. σφάζουν αμάχους. Ο Ρωσικός στρατός πήγε προς την κατεύθυνση αυτών των χωριών, όπου είδαν ίχνη καταστροφής, πολυάριθμα πτώματα Αρμενίων στους δρόμους και συνάντησαν στρατιωτικούς του Αζερμπαϊτζάν που μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι  εξολοθρεύοντας τους Αρμένιους που επιζούσαν.

Οι Αζερμπαϊτζανοί έστρεψαν τα όπλα τους στους Ρώσους και απαίτησαν να τους δώσουν αμέσως τα τηλέφωνα στα οποία οι Ρώσοι βιντεοσκοπούσαν τα ίχνη των σφαγών και να εγκαταλείψουν τη «ζώνη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», στην οποία οι Ρώσοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τηλέφωνα και απάντησαν ότι επικοινωνούσαν με τη διοίκηση τους στο Στεπανακέρτ. Στη συνέχεια, ο αξιωματικός του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τη διοίκηση του. Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να περιμένουν περίπου μισή ώρα και δεν τους επετράπη να φύγουν. Μετά από αυτό είπαν στους Ρώσους ότι όλα ήταν καλά, μπορείτε να φύγετε, και να πάρετε τα τηλέφωνά σας μαζί σας. Σύμφωνα με τον αξιωματικό του οποίου ο αδερφός τα είπε όλα αυτά, ο αρχηγός τους προσωπικά του είπε ότι οι Ρώσοι δεν έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, «τα είδαν όλα και πρέπει  τώρα να τους εξουδετερώσουν έξω από το χωριό, γιατί  μπορεί να υπάρχουν μάρτυρες εδώ στο χωριό. ..”.

Οι Ρώσοι έφυγαν από το χωριό Khoratagh με κατεύθυνση το Martakert, αλλά στην περιοχή της στροφής προς ένα άλλο χωριό Vardadzor που κατέλαβαν οι Αζερμπαϊτζανοί, έπεσαν σε ενέδρα από μια δεύτερη ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που εκείνη την ώρα λήστευε και σκότωνε Αρμένιους στο αυτό το χωριό. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πυροβόλησε τα αυτοκίνητα των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, και όταν αυτοί έχασαν τον έλεγχο των αυτοκινήτων και βγήκαν εκτός δρόμου, πλησίασαν και σκότωσαν τους Ρώσους από κοντά.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, συμφωνία για το τι πρέπει να γίνει με τους Ρώσους έγινε στο επίπεδο του αρχηγού της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγού Ali Nagiyev, ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, είπε προσωπικά ότι «… δεν πρέπει να διαρρεύσουν » και ότι «…με τη Μόσχα όλα θα συμφωνηθούν».

 

Υπενθυμίζεται, ότι για το περιστατικό είχε κάνει αναφορά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα  «Αιωνία η μνήμη στους πεσόντες Ρώσους ειρηνευτές, που όπως πάντα δέχτηκαν το χτύπημα για χάρη της ειρήνης στην περιοχή. Η μαύρη αχαριστία με την οποία οι αδίστακτοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις δραστηριότητές τους δεν θα επισκιάσει το κατόρθωμά τους, αλλά θα πέσει με αιώνια ντροπή στους συκοφάντες», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram, υπονοώντας σαφώς για τους Αρμένιους που κατηγόρησαν τη Ρωσία για την εθνοκάθαρση στο Καραμπάχ (Αρτσάχ).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube