Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανό να μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιό του για τη «φόρμουλα ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για τον τερματισμό της σύγκρουσης καλεί τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την Ουκρανία, να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι απελαθέντες και να διασφαλιστεί η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μόλις τελειώσουν οι μάχες και στοχεύει στην αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από τον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ο οποίος, όπως λέει, κινδυνεύει από ρωσικές δολιοφθορές.

Το σχέδιο θα συζητηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία με προσκεκλημένες περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ζελένσκι αναμένεται να συμμετάσχει επίσης σε άλλες συνεδριάσεις και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι καμία πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ή σχολιάσει την πιθανότητα να ταξιδέψει ο Ουκρανός πρόεδρος στη Νέα Υόρκη. Αυτό που είναι γνωστό πάντως είναι ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πιέζει για μια σύνοδο κορυφής με επίκεντρο τη φόρμουλα ειρήνης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΟΗΕ. Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας διστάζουν λόγω της περίπλοκης διοικητικής μέριμνας που θα εμπλέκεται, και προτιμούν να πραγματοποιούν συναντήσεις εντός του προγραμματισμένου πλαισίου της εβδομάδας, αναφέρουν οι πηγές του αμερικανικού πρακτορείου.

Ορισμένοι σύμμαχοι θα ήθελαν επίσης να δουν πρώτα τη συμμετοχή από περισσότερες χώρες από τον λεγόμενο παγκόσμιο Νότο. Μια εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι μια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Μια τέτοια συνάντηση θα είχε ενδεχομένως τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναμένεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως είπαν οι πηγές του Bloomberg.  Άλλωστε οι κινήσεις του Ρώσου ηγέτη έχουν περιοριστεί σοβαρά λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον επόμενο μήνα για το θέμα της προστασίας των παιδιών, ώστε να συμπέσει με την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις 24 Αυγούστου, σημείωσαν οι πηγές του πρακτορείου.

Ναυτεμπορική