Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Τετάρτη το Σουδάν πως «απείλησε» τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έδιωχνε την αποστολή τους από τη χώρα αν ο ειδικός επιτετραμμένος τους, που αποτελεί κόκκινο πανί για το στρατιωτικό καθεστώς στο Χαρτούμ, εκφραζόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσον αφορά τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, στηλίτευσε την απουσία του Φόλκερ Πέρτες, του γερμανού διπλωμάτη που είναι επικεφαλής της ολοκληρωμένης αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στη μετάβαση στο Σουδάν (UNITAMS στα αγγλικά, MINUATS στα γαλλικά).

Τι αποκάλυψε αμερικανίδα διπλωμάτισσα

«Η σουδανική κυβέρνηση προειδοποίησε πως εάν ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, θα προχωρούσε στον τερματισμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν», κατήγγειλε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα, παρόντος του σουδανού ομολόγου της, του Αλ Χαρίθ Ιντρίς αλ Χαρίθ Μοχάμεντ.

«Είναι απαράδεκτο!», εξεμάνη η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο σουδανός πρεσβευτής το διέψευσε: «Η σουδανική αποστολή [στον ΟΗΕ] δεν έστειλε καμιά απειλητική επιστολή (…) πως θα μποϊκοτάρουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε μεταξύ άλλων.

Η νέα καταγγελία της Γκρίνφιλντ

Η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε όμως την κατηγορία αργότερα, απευθυνόμενη στον Τύπο. «Μας είχαν γνωστοποιήσει ότι ο Φόλκερ (Πέρτες) θα ενημέρωνε το Συμβούλιο. Το πρωί όμως το όνομά του αποσύρθηκε. Και εξ όσων αντιληφθήκαμε η σουδανική κυβέρνηση απείλησε να διώξει από το Σουδάν την UNITAMS αν μιλούσε στο Συμβούλιο», επέμεινε, καταδικάζοντας τη «σκανδαλώδη» ενέργεια αυτή εναντίον του ΟΗΕ.

Ήταν η βοηθός του ΓΓ που είναι αρμόδια για την Αφρική, η Μάρθα Άμα Πόμπι, αυτή που παρουσίασε την κατάσταση όσον αφορά το Σουδάν, όπου ο πόλεμος έχει «τεράστιες συνέπειες για τη χώρα και τον πληθυσμό, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με αφάνταστα δεινά».

Κατήγγειλε τη «σεξουαλική βία ευρείας κλίμακας» και ότι «παιδιά έχουν σκοτωθεί, έχουν μετατραπεί σε θύματα ή έχουν στρατολογηθεί» για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες.

Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους

Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τη 15η Απριλίου αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει μετατρέψει πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι δυο στρατηγοί είχαν προχωρήσει μαζί στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που έκλεισε τη σύντομη δημοκρατική παρένθεση στο Σουδάν, προτού μετατραπούν σε εχθρούς.

Persona non grata ο Πέρτες

Τον Ιούνιο, ο κ. Πέρτες κατήγγειλε πως πιθανόν διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ και το Χαρτούμ τον ανακήρυξε persona non grata, κατηγορώντας τον για μεροληψία.

«Συνεχίζει να είναι ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα» Αντόνιο Γκουτέρες, αντέτεινε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την καταγγελία της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ.

ΑΠΕ / in.gr