Weather Icon

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: “Χωρίς ακόμη γραπτή άδεια η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα”

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: “Χωρίς ακόμη γραπτή άδεια η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα”

Ανακοίνωση για την αποκάλυψη, ότι ακόμα το Πατριαρχείο δεν έχει στη διάθεσή του γραπτή άδεια για την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο, για την οποία υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες αντιδράσεις από ακραία εθνικιστικά στοιχείαστην Τουρκία εξέδωσε το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” είχε έγκαιρα δημοσιεύσει την άποψη του για την εργαλειοποίηση της άδειας τέλεσης Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στον ιερό ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι ενώπιον πιστών και από την Ελλάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, αποκάλυψε ότι ακόμη δεν έχει λάβει την γραπτή άδεια από τις αρμόδιες Τουρκικές αρχές, παρά μόνο προφορικά μηνύματα.

Την στιγμή που γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι του βαθέως τουρκικού κράτους που συμπλέει με το καθεστώς Έρτογάν βάλλει εδώ και μέρες ευθέως κατά του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με κατηγορίες ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, ότι έχει ως στόχο να απαλείψει από την μνήμη των κατοίκων της Τραπεζούντας την Οθωμανική κατάκτηση της Ελληνικής αυτής πόλης, που ιδρύθηκε από Έλληνες Ίωνες το 756 π.Χ αρκετούς αιώνες πριν εμφανιστούν τα τουρκικά στίφη στην περιοχή με την επαναλαμβανόμενη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία 15 Αυγούστου, ημερομηνία που συμπίπτει με την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Τραπεζούντας από τις Οθωμανικές ορδές.

Οι Τούρκοι παρακρατικοί εμφανίστηκαν ελεγχόμενοι για τις γνώσεις τους στα ζητήματα της Ορθοδοξίας ότι δήθεν αγνοούσαν πως η 15η Αυγούστου είναι αυτή η μεγαλειώδης Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Και θέλησαν να συνδυάσουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας με την καταστροφή της πόλης των Κομνηνών.

Η Τουρκία ως γνωστόν εορτάζει συνήθως επετείους σφαγών, λεηλασιών και κατακτήσεων, οπότε σε κανέναν δεν προξενεί εντύπωση η στάση τους.

Όμως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχώρησε περαιτέρω, πληροφορώντας όλους μας ότι είχε ζητήσει να τελέσει Εσπερινό στην Ιερά Μονή της Θεοσκεπάστου Τραπεζούντας λαμβάνοντας άρνηση.

Επίσης αναφέρθηκε, στην ακύρωση της Έκθεσης για τα γεγονότα στην Ίμβρο του 1964, της Τουρκάλας δημοσιογράφου Melike Capan, κατόπιν απειλών από ακραίους (φιλικούς στην εξουσία) φορείς, εποίκων της Ανατολίας, που μεταφέρθηκαν από το Τουρκικό καθεστώς στο νησί, μετά τις απελάσεις και την εκδίωξη χιλιάδων γηγενών Ελλήνων κατοίκων του.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος υπαναχώρησε, γιατί θα την εμήνυαν με βαρύ κατηγορητήριο, που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε πολύχρονη φυλάκιση.

Η Τουρκία θέτει, είναι ξεκάθαρο κατά την άποψη μας, όπως έχουμε ήδη εκθέσει τα σχετικά γεγονότα μετά το Βίλνιους, ζήτημα Λωζάνης.

Αρχικά δια της πλαγίας οδού με συγκεκριμένους παρακρατικούς μηχανισμούς που τους χρησιμοποιεί προκαταρκτικά, ως η φωνή του βαθέως κράτους.

Η Τουρκία ξαναγυρνά σε μια ρητορική κατά του Πατριαρχείου, άλλων εποχών.

Οι δηλώσεις των παρακρατικών μηχανισμών θέτουν ζητήματα Θράκης και δήθεν “καταπίεσης Τούρκων”, σε αντιδιαστολή με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου, σε μια εκτός τόπου και χρόνου διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Θέτουν Ζητήματα Πόντου, καθώς τα μνημεία σε όλη αυτή την περιοχή βοούν.

Οι ντοπιολαλιές αρκετών γηγενών της Τραπεζούντας, επίσης βοούν.

Τα τοπωνύμια βοούν.

Η Ιστορία ΒΟΑ .

Η Τουρκία καλείται να ανοίξει τα αυτιά της στην Ιστορία του τόπου που διαφεντεύει.
Όλα ΒΟΟΥΝ.

Ας μην προσποιείται την κωφή στρουθοκάμηλο!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube