Η Ουκρανία στις 30 Αυγούστου εξαπέλυσε την πιο μαζική επίθεση με drones στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης μιας στο αεροδρόμιο Πσκοφ κοντά στα σύνορα της Εσθονίας. Εκεί καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη μεταφοράς Il-76, ίσως και τέσσερα.

Η σημασία της επίθεσης στο Πσκοφ

Το Il-76 είναι ένας μεγάλος στρατηγικός αερομεταφορέας πολλαπλών χρήσεων, σταθερών πτερύγων, με τέσσερις κινητήρες στροβιλοανεμιστήρα (turbofan) που μπορεί επίσης να διαμορφωθεί για ειδικές αποστολές.

Πρόκειται για ένα στιβαρό και αξιόπιστο μέσο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών. Αυτά τα αεροσκάφη παράγονται από το 1971 και κατασκευάζονται ακόμα.

Το Il-76 λειτουργεί επίσης από πολιτικές φορείς στη Ρωσία και στο εξωτερικό, ενώ διάφορες εκδόσεις του έχουν πουληθεί σε περισσότερες από δώδεκα ξένες εταιρείες.

Το Il-76 είναι ένας μεγάλος στρατηγικός αερομεταφορέας πολλαπλών χρήσεων (φωτογραφία Ministry of Defence of the Russian Federation)

Η σημασία της επίθεσης στο Πσκοφ έχει να κάνει με την τοποθεσία του αεροδρομίου, στη βορειοδυτική Ρωσία. Απέχει 38,1 μίλια (61,3 χλμ.) από τον εσθονικό συνοριακό σταθμό Luhamaa, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Επίσης, περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) από το ουκρανικό έδαφος, γεγονός που έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του drone ή των drones.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ

Για να λειτουργεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μεγάλη απόσταση χρειάζεται ειδικές δυνατότητες επικοινωνίας. Τα αμερικανικά, συμπεριλαμβανομένων των RQ-4 Global Hawk, RQ-1/MQ-1 Reaper και RQ-170 Sentinel, χρησιμοποιούν δορυφορικές επικοινωνίες και συσκευές ραδιοσημάτων.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Reaper μεταφέρουν πυραύλους αέρα – εδάφους και είναι εφοδιασμένα με πολύ εξελιγμένα ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό. Η Ουκρανία δεν διαθέτει τέτοια drones.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το μη επανδρωμένο στο Πσκοφ εκτοξεύτηκε μυστικά είτε από ρωσικό ή λευκορωσικό έδαφος είτε από την Εσθονία. Υπήρξαν και άλλες επιθέσεις βαθιά στη ρωσική επικράτεια που υποδηλώνουν ότι drones μεταφέρθηκαν κρυφά στη Ρωσία, ακόμη και κοντά στη Μόσχα.

Οι Ουκρανοί έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε ρωσικό έδαφος, στις οποίες συχνά εμπλέκονται ρώσοι πολίτες, όπως ακριβώς έκαναν και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας.

Οι στόχοι του Κιέβου

Ο ρωσικός Τύπος δεν παρέχει σχεδόν καμία πληροφόρηση για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, εκτός αν συλληφθούν οι δράστες, κάτι που συμβαίνει κατά καιρούς. Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβαίνουν φωτογραφίες και βίντεο από τοποθεσίες που έχουν πληγεί.

Ορισμένες δολιοφθορές στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά σημειώνονται και πολλές επιθέσεις σε κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και αποθήκες. Η εσωτερική ασφάλεια στη Ρωσία φαίνεται ανίκανη να σταματήσει ή ακόμα και να μειώσει τη συχνότητα αυτών των επιχειρήσεων.

Οι επιθέσεις με drones και τα σαμποτάζ δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν σημαντικά την τροχιά του πολέμου στο ουκρανικό έδαφος. Αντίθετα, φαίνεται ότι ο ουκρανικός στόχος είναι να σπείρει διχόνοια στη Ρωσία και ν’ αποδείξει ότι η άμυνά της είναι πορώδης και οι αρχές της ανίκανες να προστατεύσουν βασικά περιουσιακά στοιχεία της.

Επιπλέον, το Κίεβο θέλει να δείξει ότι υπάρχει σοβαρή αντίθεση στην κυβέρνηση του Πούτιν, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή ρώσων πολιτών στις προκλήσεις.

Πραγματοποιούνται επίσης ως αντίποινα για τις ρωσικές επιθέσεις στις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας. Ακριβώς τη στιγμή που οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το ισχυρότερο πλήγμα με drones στη Ρωσία στις 30 Αυγούστου, οι Ρώσοι ανταπέδωσαν με σφοδρό βομβαρδισμό εναντίον του Κιέβου.

Κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στις επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σαμποτάζ της Ουκρανίας που μπορεί να αφορούν τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Το χτύπημα κοντά σε μια ευάλωτη χώρα του, όπως η επίθεση στο Πσκοφ, θα μπορούσε να προκαλέσει μια διασυνοριακή απάντηση και να πυροδοτήσει μεγαλύτερη σύγκρουση.

Η ίδια η Ρωσία ανέλαβε μεγάλο ρίσκο όταν έπληξε πρόσφατα την αποθήκη και το λιμάνι σιτηρών Izmail (Izmayil) της Ουκρανίας στον Δούναβη. Η Ρουμανία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ποτάμι.

Οι Ρώσοι, αναμφίβολα, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν την εσωτερική ασφάλεια και να προσθέσουν επιπλέον αμυντικά συστήματα για την αντιμετώπιση επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο, η Ουκρανία πρέπει να προσέχει όταν επιλέγει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ειδικότερα, απαιτείται να μείνει μακριά από εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα ή βρίσκονται ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη, καθώς επίσης να είναι προσεκτική για επιθέσεις τις οποίες οι Ρώσοι μπορεί να εκλάβουν ότι εξαπολύονται απευθείας από ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Ενα λάθος θα μπορούσε να μετατρέψει αμέσως τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε πόλεμο για όλο το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι έτοιμο να χειριστεί.

philenews / in.gr