Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα έκλεισαν τον εναέριο χώρο της χώρας μέχρι νεοτέρας, επικαλούμενοι την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από γειτονικές χώρες.

«Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (…) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας που διαμηνύει πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου» θα οδηγήσει σε «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα. Διαβάζοντας δήλωση της χούντας στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι «μια ξένη δύναμη» ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Νίγηρα.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές. Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 δείχνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αεροσκάφη στον ουρανό του Νίγηρα.

Νωρίτερα οι χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) είχαν προειδοποιήσει για στρατιωτική επέμβαση εάν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστούσαν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Το τελεσίγραφο εκπνέει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα στη Νιαμέ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ecowas είναι ένα περιφερειακό εμπορικό μπλοκ 15 χωρών της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, του Τόγκο και της Γκάνας.

Ο Μοαμέντ συνελήφθη στις 26 Ιουλίου και ο στρατηγός μπντουραχμάν Τσιανί, διοικητής της προεδρικής φρουράς, αυτοανακηρύχθηκε έπειτα νέος ηγέτης.

Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει το πραξικόπημα. Ωστόσο, οι πραξικοπηματίες φαίνεται να μην δείχνουν κανένα σημάδι προθυμίας να παραχωρήσουν την εξουσία και την Κυριακή χιλιάδες υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν σε ένα στάδιο στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Στο μεταξύ δύο από τους γείτονες του Νίγηρα – η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι – προειδοποίησαν νωρίτερα ότι θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους. Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι είναι και τα δύο μέλη της Ecowas, αλλά έχουν αποκλειστεί από το μπλοκ καθώς κυβερνώνται από στρατιωτικές χούντες.

Ναυτεμπορική