Weather Icon

Η αστυνομία του Ισραήλ αρνείται ότι έχει χαράξει το αστέρι του Δαυΐδ στο πρόσωπο Παλαιστινίου κρατουμένου, ισχυριζόμενη ότι το χάραγμα έγινε από το μποτάκι αστυνομικού

Η αστυνομία του Ισραήλ αρνείται ότι έχει χαράξει το αστέρι του Δαυΐδ στο πρόσωπο Παλαιστινίου κρατουμένου, ισχυριζόμενη ότι το χάραγμα έγινε από το μποτάκι αστυνομικού

Ο Παλαιστίνιος, ο οποίος είναι ύποπτος για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με σοβαρά τραύματα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός που ο δικηγόρος του λέει ότι είναι χάραγμα του αστεριού του Δαυΐδ. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει «εύλογη βία» για να τον περιορίσει.

Αφού προέκυψαν αναφορές ότι ένας Παλαιστίνιος υπέστη σοβαρά τραύματα στα χέρια της ισραηλινής αστυνομίας, καθώς τελούσε υπό κράτηση, ένας δικαστής του Πρωτοδικείου της Ιερουσαλήμ ζήτησε από τη μονάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ερευνά την ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας να εξετάσει την υπόθεση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet News ανέφερε την Παρασκευή ότι ένας 22χρονος κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Shoafat συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, ως ύποπτος για κατοχή ναρκωτικών. Δεν υπάρχουν πλάνα από κάμερα σώματος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, παρόλο που στην επιχείρηση συμμετείχαν 16 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες. Ο δικαστής του Πρωτοδικείου, Amir Shaked, σημείωσε ότι αυτή η λεπτομέρεια δεν βγάζει νόημα, καθώς «η αστυνομία είχε προετοιμαστεί σχολαστικά εκ των προτέρων πριν τη διεξαγωγή έρευνας στην οικία του υπόπτου».

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει βία κατά τη σύλληψη την (προηγούμενη) Τρίτη λόγω της αντίστασης που έφερε ο ύποπτος, ο οποίος όταν προσήχθη στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Ynet, είχε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο.

Ο δικηγόρος του Παλαιστινίου, Akram Abu-Libdeh, είπε ότι οι αστυνομικοί του χάραξαν μέχρι και το αστέρι του Δαυΐδ κάτω από το μάτι. Η αστυνομία είπε ότι αυτά τα σημάδια φαίνεται να προκλήθηκαν από τα παπούτσια που φορούσε ένας από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον ύποπτο.

Ο άνδρας είπε ότι η αστυνομία τον τραυμάτισε άσχημα κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ακόμη και όταν του είχαν στα χέρια χειροπέδες και τα μάτια του ήταν δεμένα, παρόλο που δεν είναι ύποπτος για αδίκημα ασφαλείας.

«Πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας κατά των κρατουμένων»: έγραψε ο Shaked. «Λόγω των τρομερών τραυμάτων, για να το θέσω ήπια, στο σώμα του υπόπτου, δίνω εντολή να μεταφερθούν τα πρωτόκολλα στην Mahash», τη μονάδα που ερευνά την ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση βίας και εξευτελισμού ενός κρατουμένου από την αστυνομία», δήλωσε ο Vadim Shub, ο δημόσιος συνήγορος στο Πρωτοδικείο της Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορούμε, ως νομοταγές έθνος, να αποδεχθούμε το φαινόμενο της αστυνομικής βίας».

Η αστυνομία απάντησε με ανακοίνωση. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του υπόπτου, στον προσφυγικό καταυλισμό Shoafat, κατασχέθηκαν ναρκωτικά σε ποσότητα που δεν προοριζόταν για προσωπική χρήση». Βρέθηκαν πάνω από ένα κιλό ουσιών που πιστεύεται ότι είναι χασίς, έκσταση, μεθαδόνη και άλλα ναρκωτικά, είπαν.

Επίσης, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι: «Σε κάποιο σημείο, ο ύποπτος άρχισε να χάνει τον έλεγχο, επιτέθηκε βίαια σε αστυνομικούς και αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της συλλήψεώς του. Λόγω των ενεργειών του, η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εύλογη βία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύλληψης. Στο πλαίσιο της έρευνας, η κράτηση του υπόπτου έχει παραταθεί από το δικαστήριο μέχρι τις 20 Αυγούστου. Εάν υπάρχουν καταγγελίες για ιδιαίτερη συμπεριφορά, θα πρέπει να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές».

Σε ένα άλλο άρθρο που αναφέρεται στο ίδιο περιστατικό και το οποίο υπογράφει ο έμπειρος Ισραηλινός δημοσιογράφος Yossi Melman και ιδιαίτερος γνώστης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, το φασιστικό αυτό γεγονός παραλληλίζεται με ένα συμβάν που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1962 στην Αργεντινή.

Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, μέλη μιας αργεντίνικης οργάνωσης ονόματι Tacuara απήγαγαν την Graciela Sirota, ένα κορίτσι εβραϊκής καταγωγής. Η Tacuara ήταν μία ριζοσπαστική, ακροδεξιά και πρωτοφασιστική ομάδα, μέλη της οποίας ήταν αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού που σχετίζονταν με τον δικτάτορα Juan Peron και την παντοδύναμη σύζυγό του Eva Duerte (Evita).

Η απαγωγή έγινε εν μέσω ενός κύματος αντισημιτισμού που σάρωσε την Αργεντινή καθώς και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. Η άνοδος των αντισημιτικών επεισοδίων ήταν μια απάντηση στην απαγωγή του Adolf Eichmann από πράκτορες της Mossad στο Μπουένος Άιρες δύο χρόνια νωρίτερα και την εκτέλεσή του με απαγχονισμό, μετά τη δίκη του στην Ιερουσαλήμ, λίγες εβδομάδες πριν απαχθεί η εβραιοπούλα Graciela Sirota.

Οι απαγωγείς της Sirota χάραξαν μια σβάστικα στο μέτωπο της, πριν την ελευθερώσουν. Το περιστατικό προκάλεσε σοκ και φρίκη στην εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής. Οι τίτλοι των εφημερίδων στο Ισραήλ φώναζαν για το πόσο κινδύνευαν οι Εβραίοι. Οι Εβραίοι της Αργεντινής εν τω μεταξύ κατάλαβαν ότι η σωτηρία τους δεν θα ερχόταν από το καθεστώς Peron. Ακριβώς, όπως την εποχή των πογκρόμ στην τσαρική Ρωσία, όπου ο όχλος φώναζε «Σκοτώστε τους Εβραίους και σώστε τη Ρωσία», μια παρόμοια αίσθηση επικρατούσε και στην Αργεντινή.

Μετά τα βασανιστήρια που υπέστη η Graciela Sirota, μια μονάδα της Mossad γνωστή ως Bitzur ανέλαβε δράση. Ο ρόλος της μονάδας ήταν να φέρνει Εβραίους στο Ισραήλ από χώρες όπου κινδύνευαν και επίσης να οργανώνει εβραϊκές μονάδες αυτοάμυνας σε εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο. Οι πράκτορες της Bitzur στρατολόγησαν νεαρούς  Εβραίους της Αργεντινής, κυρίως από σιωνιστικά κινήματα νεολαίας, και τους μετέφεραν στο Ισραήλ όπου τους εκπαίδευσαν σε όπλα, δολιοφθορές, συλλογή πληροφοριών και τεχνικές ραδιοεπικοινωνιών και παρακολούθησης. Όταν θα επέστρεφαν στην Αργεντινή θα εντάσσονταν στα «πλαίσια». Τα «πλαίσια» είχαν λειτουργήσει αρχικά στο Μαρόκο τη δεκαετία του 1950 και αργότερα στην Αλγερία καθώς και την Τυνησία. Τώρα επεκτείνονταν και στη Νότια Αμερική.

Όμως, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ούτε Mossad ούτε πλαίσια που να μπορούν να τους υπερασπιστούν από τη σκληρή κατοχή και την κακοποίηση που υφίστανται. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι Ισραηλινοί έποικοι σήμερα, θυμίζει εκείνους που συμμετείχαν στα πογκρόμ στη Ρωσία: «Χτυπήστε τους Άραβες και σώστε το Ισραήλ!»

 

 

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγές: https://www.haaretz.com/israel-news/2023-08-19/ty-article/.premium/judge-requests-investigation-after-palestinian-detainee-wounded-in-police-care/0000018a-0d4a-d8f3-af9f-fdfaf2380000

https://www.haaretz.com/opinion/2023-08-21/ty-article-opinion/.premium/israel-police-are-sadists-with-a-gun-license/0000018a-13e5-de1e-a39b-93ffc0c50000

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube