Weather Icon

Το φόρουμ της G20 αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου! Στο επίκεντρο οι νεοφυείς επιχειρήσεις (Start ups)

Το φόρουμ της G20 αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου! Στο επίκεντρο οι νεοφυείς επιχειρήσεις (Start ups)

Οι G-20 αντιπροσωπεύουν τον πλουσιότερο, τον μεγαλύτερο και με τις πιο σημαίνουσες χώρες, οργανισμούς και ηγέτες στον κόσμο.

Προσφέροντας μια πλατφόρμα για πρωτοποριακή καινοτομία, η σύνοδος των G20 βρίσκεται στο επίκεντρο με την έναρξη του Startup20 υπό τη διάσημη παγκόσμια προεδρία της Ινδίας. Αποτελώντας μια αξιόλογη συγκέντρωση 20 εθνών με επιρροή, οι G20 δίνουν τον τόνο στις πιο ισχυρές οικονομίες και ηγέτες του κόσμου.

Ακολουθώντας την πολιτική “μια γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον” η φετινή σύνοδος τονίζει την εγγενή αξία της ζωής και τη διασύνδεσή της με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο γαλάζιο μέλλον ατομικά, αλλά και σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα.

Οι G20 αποτελούνται από Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ινδία έχει προσκαλέσει φέτος το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τον Μαυρίκιο, την Ολλανδία, τη Νιγηρία, το Ομάν, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία και τα ΗΑΕ ως φιλοξενούμενες χώρες.

Το φόρουμ των G20 αντιπροσωπεύει περίπου το 85 % του παγκόσμιου ΑΕΠ και πάνω από το 75 % του εμπορίου, με μέλη τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Γαλλία. Καλύπτει επίσης τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, με μέλη όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης τέσσερις χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό όπως η Ινδονησία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Οι αξιόλογοι προσκεκλημένοι μεταξύ των διεθνών οργανισμών είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η ILO, η FSB, ο ΟΟΣΑ, η Πρόεδρος ASEAN, η ISA κ.λπ. Με άλλα λόγια, οι G-20 αντιπροσωπεύουν τον πλουσιότερο, τον μεγαλύτερο και με τις πιο σημαίνουσες χώρες, οργανισμούς και ηγέτες στον κόσμο.

Επιπλέον, λόγω του προνομίου να είναι οικοδεσπότης, η Ινδία έχει προσκαλέσει το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τον Μαυρίκιο, την Ολλανδία, τη Νιγηρία, το Ομάν, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως χώρες ειδικών προσκεκλημένων. Οι συναντήσεις G-20 αποτελούνται από αλληλεπίδραση διαφόρων ομάδων δέσμευσης όπως Business20, Labour20, Parliment20, Science20, SAI20, Think20, Urban20 και η ομάδα εμπλοκής Startup20 αποτέλεσαν την πρώτη φορά υπό την παρούσα G20 της Προεδρίας της Ινδίας που αναγνωρίζει το ρόλο των startups στην οδήγηση καινοτομία. Μια νέα ομάδα εργασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών έχει συσταθεί για να ενθαρρύνει τη συνεργασία, τη διεπιστημονική έρευνα και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Το Business 20 (B20) είναι το επίσημο φόρουμ διαλόγου των G20 με την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Το B20 είναι μεταξύ των πιο ορατών Ομάδων Engagement στους G20, με εταιρείες και επιχειρηματικούς οργανισμούς ως συμμετέχοντες. Το B20 προωθεί τη διαδικασία κινητοποίησης των ηγετών των παγκόσμιων επιχειρήσεων για τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομική και εμπορική διακυβέρνηση.

Το B20 επιδιώκει να διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής σχετικά με τις προτεραιότητες από κάθε εκ περιτροπής προεδρία για να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το B20 λειτουργεί με βάση τις Task Forces (TFs) και Action Councils (ACs) που έχουν ανατεθεί να αναπτύξουν συστάσεις πολιτικής βασισμένες στη συναίνεση προς την G20 και σε διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες. Η B20 υποβάλλει τις τελικές συστάσεις της στην Προεδρία της G20 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της B20.

Εντός του πλαισίου της G20, η ομάδα δέσμευσης Startup20 αποτελεί φάρο καινοτομίας, χρησιμεύοντας ως φόρουμ διαλόγου για τους ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος startup σε όλα τα κράτη μέλη. Σκοπεύει να εκπροσωπήσει το οικοσύστημα startup των χωρών της G20 για να διερευνήσει τις μακροοικονομικές ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παίκτες του οικοσυστήματος startup σε αυτά τα έθνη.

Το Startup20 είναι αφιερωμένο στην τοποθέτηση βασικών θεμάτων προς συζήτηση και στη διατύπωση συστάσεων για κάθε τομέα προτεραιότητας. Η ομάδα θα επιβεβαιώσει και θα παγιώσει τις τελικές συστάσεις προς την Προεδρία της G20 για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της G20, μέσω μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συναίνεση. Το Startup20 India έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μέσω Taskforces που επιφορτίζονται με την ανάπτυξη βασικών προτεραιοτήτων και τον εντοπισμό θεμάτων γύρω από τα οποία πρέπει να διατυπωθούν συστάσεις για την υποστήριξη των οικοσυστημάτων startup παγκοσμίως.

Κάτω από την ομπρέλα του Startup20, έχουν συσταθεί τρεις ομάδες εργασίας, η καθεμία αφιερωμένη στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Η Taskforce Foundations and Alliances προωθεί συνεργασίες με κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώσεις του κλάδου και διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος startup.

Το Finance Taskforce διερευνά τις οδούς για τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών μέσων που διατίθενται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και την προώθηση των συνδέσεων με την παγκόσμια κοινότητα επενδυτών. Ταυτόχρονα, η Ομάδα Εργασίας για την Ένταξη και την Αειφορία προωθεί την επιχειρηματικότητα χωρίς αποκλεισμούς, υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και ενθαρρύνει στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Η εναρκτήρια συνάντηση για το Startup20 πραγματοποιήθηκε στο Hyderabad στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2023. Στη διήμερη εκδήλωση συμμετείχαν ενθουσιώδεις αντιπροσωπείες από τα έθνη των G20, τα προσκεκλημένα κράτη και διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και παίκτες του οικοσυστήματος startup. Η συνάντηση έλαβε διάφορες εισροές σχετικά με το θέμα και την ατζέντα του Startup20 και των ομάδων εργασίας που ενσωματώθηκαν με δημοκρατικό τρόπο.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εναρκτήριας συνάντησης ήταν η κυκλοφορία του Startup20X. Το Startup20X είναι μια πλατφόρμα σχεδιασμένη να φιλοξενεί ομιλίες, συνέδρια και εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του India’s Startup20 Engagement Group. Θα προσφέρει ηγέτες από τον κόσμο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δικτυωθούν με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η δεύτερη συνάντηση της ομάδας Startup20 Engagement, η οποία συγκροτήθηκε υπό την Προεδρία της G20 της Ινδίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο Gangtok του Sikkim. Τα μέλη της ειδικής ομάδας (αντιπρόσωποι από τα έθνη της G20) της Ομάδας Δέσμευσης Startup20 συζήτησαν σχετικά με το πρώτο προσχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος πολιτικής. Τα εγκαίνια τίμησαν πάνω από 300 αξιωματούχοι από μέλη και προσκεκλημένες χώρες της G20, διεθνείς οργανισμούς και τη χώρα υποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός του Sikkim, Shri PS Tamang, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του δεύτερου Startup20 τόνισε τη σημασία της προεδρίας της Ινδίας στο G20. Είπε ότι το StartUp20 είναι μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς σε μια πλατφόρμα για να καλύψει τις ανάγκες της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της δυναμικής ενέργειας και των καινοτομιών στην τεχνολογία και ότι η προεδρία της Ινδίας στο G20 σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Shri VB Pathak, Γενικός Γραμματέας της Sikkim, οραματίστηκε το Startup20 ως μια πλατφόρμα για την υποστήριξη των επιχειρηματιών, των καινοτομιών και των αγροτικών βιομηχανιών. Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Shri Som Prakash, εξέφρασε την ευχή, η Ινδία να έχει γίνει το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα startup στον κόσμο, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Modi.

Μετά τη συνεδρία των εγκαινίων, τα μέλη της task force μαζί με την ομάδα του Startup20 εγκαταστάθηκαν σε πέντε καφέ στο MG Marg για να συζητήσουν και να συζητήσουν τα αντίστοιχα προσχέδια των εγγράφων πολιτικής τους για τα ιδρύματα, τις συμμαχίες, τα οικονομικά, την ένταξη και την αειφορία. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν πενήντα πάγκους Startup Showcase, που αντιπροσωπεύουν νεοφυείς επιχειρήσεις από τον οικοτουρισμό, τη βιολογική παραγωγή, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον τεχνολογικό τομέα, κατανεμημένοι σε όλο το MG Marg.

Αργότερα, οι εκπρόσωποι κατευθύνθηκαν για το συνέδριο Startup 20X στο Chintan Bhawan. Το συνέδριο ξεκίνησε με μια διαδραστική συνεδρία για τη διατήρηση των ομάδων δέσμευσης Startup20 από τον Ashish Sinha, Κοινό Γραμματέα, Υπουργείο Εξωτερικών. Διάφοροι ιδρυτές startup από τις βορειοανατολικές πολιτείες της Ινδίας, ο Mandira Chettri, ιδρυτής της O2 Himalaya και ο Aeroshil Nameirakpam, ο ιδρυτής της Nibiaa Devices, συμμετείχαν στο συνέδριο, μοιράζοντας την εμπειρία τους με το κοινό. Η Kanta Singh, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, στην Ινδία, και ο Chris Rachal, Διευθυντής του Τμήματος Εμπορίου της Χαβάης, συμμετείχαν επίσης.

Σε μια επίδειξη ακλόνητης αποφασιστικότητας και πνευματικής συνέργειας, τα έθνη των G20 ενώθηκαν στην τρίτη συνάντηση του Startup20 στη Γκόα για να προωθήσουν την ανάπτυξη και την καινοτομία του παγκόσμιου οικοσυστήματος startup. Η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε από κρίσιμες συζητήσεις και στρατηγικές συνεργασίες, λειτούργησε ως σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι των χωρών της G20 προς την προώθηση ζωντανών οικοσυστημάτων startup παγκοσμίως.

Υπό την ηγεσία του Δρ. Chintan Vaishnav, Προέδρου του Startup20, πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις μεταξύ εθνικών και διεθνών αντιπροσωπειών, με επίκεντρο τις βασικές ατζέντες και τις συλλογικές προσπάθειες. Αυτές οι συζητήσεις έθεσαν τα θεμέλια για ένα μετασχηματιστικό ανακοινωθέν πολιτικής που θα διαμόρφωνε το μέλλον των startup οικοσυστημάτων. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Δρ. Vaishnav εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε και υπογράμμισε τη σημασία του Πολιτικού Ανακοινωθέντος. Αυτή η συμφωνία ορόσημο, που διαμορφώθηκε μέσω εκτεταμένων διαβουλεύσεων και συλλογικών προσπαθειών, ενσωματώνει τη δέσμευση των χωρών της G20 να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις.

Το Ανακοινωθέν Πολιτικής περιγράφει συγκεκριμένα σημεία δράσης που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων startup. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ορισμού για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δημιουργία ενός ιδρύματος δικτύου για την υποστήριξη startups και μετόχων του οικοσυστήματος εντός των G20, διευρυμένη πρόσβαση στο κεφάλαιο, εξορθολογισμένους κανονισμούς της αγοράς και εστίαση στη συμπερίληψη και εκπροσώπηση στο οικοσύστημα των startup. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν να δώσουν τη δυνατότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να καινοτομούν, να κλιμακωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και να συμβάλουν ουσιαστικά στην παγκόσμια πρόοδο.

Σε μια ηχηρή έκκληση για δράση, ο Δρ. Vaishnav προέτρεψε τις χώρες της G20 να ενωθούν στη δέσμευσή τους στο οικοσύστημα startup, προτείνοντας μια ουσιαστική κατανομή 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2030. Αυτή η οικονομική δέσμευση καταδεικνύει τη συλλογική αποφασιστικότητα των χωρών των G20 να επενδύσουν σε startups ως καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με αισιόδοξο τόνο, καθώς οι εκπρόσωποι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση των στόχων που περιγράφονται στο Ανακοινωθέν Πολιτικής. Η συμφωνία σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της κοινότητας του Startup20 στον εντοπισμό, τη χρηματοδότηση, την καθοδήγηση και την κλιμάκωση των startups παγκοσμίως. Οι χώρες των G20 έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον που καλλιεργεί και υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για ένα δυναμικό και ακμάζον παγκόσμιο οικοσύστημα startup.

Ενώ καθοδηγούσαν τις συζητήσεις για την ανάπτυξη και την καινοτομία, οι εκπρόσωποι αφιέρωσαν επίσης ένα λεπτό για να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για το πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Odisha. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στις πληγείσες οικογένειες και σε ολόκληρο το έθνος, οι σύνεδροι τόνισαν τη σημασία των συλλογικών προσπαθειών για τη διασφάλιση της ασφάλειας σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η συνάντηση κορυφής του Startup20 Engagement Group πραγματοποιήθηκε στο Gurugram στις 3 και 4 Ιουλίου. Καθώς η πνευματική ανταλλαγή συνεχίζεται και η δυναμική αναπτύσσεται, τα έθνη των G20 παραμένουν σταθερά στη δέσμευσή τους να διαμορφώσουν ένα μέλλον όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα ευδοκιμούν, θα καινοτομούν και θα συμβάλλουν στην παγκόσμια πρόοδο.

Καθώς η ομάδα δέσμευσης Startup20 ανοίγει το δρόμο για άνευ προηγουμένου συνεργασία και καινοτομία στο πλαίσιο της G20, η ηγεσία της Ινδίας λάμπει ως απόδειξη της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της G20, η ομάδα δέσμευσης Startup20 είναι έτοιμη να διαμορφώσει το μέλλον της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, ωθώντας τον κόσμο προς νέους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube