Weather Icon

Predatorgate: Τι έγραφαν τα SMS-παγίδα που έλαβαν επιχειρηματίες, υπουργοί και δημοσιογράφοι

Predatorgate: Τι έγραφαν τα SMS-παγίδα που έλαβαν επιχειρηματίες, υπουργοί και δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του inside story, μέσα στα 92 άτομα που έλαβαν μολυσμένα sms και ανακαλύφθηκαν από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το Predatorgate, βρίσκονται εν ενεργεία υπουργοί, κορυφαία πολιτικά στελέχη, τουλάχιστον ένας μητροπολίτης και ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή.

Το inside story έχει λάβει γνώση του ακριβούς περιεχομένου περισσότερων από 200 γραπτών μηνυμάτων (SMS), που έχουν συσχετιστείΕνέργειες της Αρχής σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα | Αρχή Προστασίας Δεδομένων από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και τα οποία απεστάλησαν σε 92 άτομα, με σκοπό να παγιδεύσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να τα μετατρέψουν στον απόλυτο κοριό.

Τα κακόβουλα SMS περιέχουν ένα σύντομο κείμενο και σύνδεσμο σε ιστοσελίδα, ο οποίος είναι παραπλανητικός, καθώς έχει μεγάλη ομοιότητα με γνωστές –κατά κύριο λόγο ειδησεογραφικές– ιστοσελίδες. Αν ο αποδέκτης ενεργοποιήσει τον σύνδεσμο που περιέχεται στο γραπτό μήνυμα που έχει λάβει κάνοντας κλικ, τότε χωρίς να το καταλάβει γίνεται η εγκατάσταση του κατασκοπευτικού λογισμικού στη συσκευή του. Τα μηνύματα αυτά στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι προσωποποιημένα, συνήθως έχουν προσφώνηση του στόχου και το περιεχόμενο του link είναι κοντά στα ενδιαφέροντά του.

Tα κακόβουλα SMS που έχουμε δει δεν περιλαμβάνoυν ημερομηνίες/ώρες αποστολής παράδοσης, ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο παραλήπτης έλαβε και πάτησε το κακόβουλο link και άρα μολύνθηκε η συσκευή του. Από τα links που έχουν αποσταλεί και από άλλες πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο του μηνύματος προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους απεστάλη το 2021, μέχρι και τα τέλη του έτους και ενώ είχε αποκαλυφθείΠολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ | efsyn.gr από την Εφημερίδα Συντακτών ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δικηγόρους και δημοσιογράφους.

 

sms_koukakis.jpg

Ένα από τα μηνύματα που έλαβε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

 

Το spyware Predator, που εμπορεύεται (και) στην Ελλάδα η εταιρεία Intellexa, άπαξ και εγκατασταθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το spyware μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του] και να ενεργοποιεί κατά βούληση το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω της μολυσμένης συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Η χρήση spyware στην Ελλάδα, ακόμη κι αν γίνεται από κρατικές υπηρεσίες, είναι παράνομη.

Στις 19 Ιουλίου 2023, η Intellexa με έδρα την Αθήνα και άλλες τρεις σχετιζόμενες εταιρείες στο εξωτερικό μπήκαν στη μαύρη λίστα Additions to the entity list | Department of Commerceτου υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ «για τη διασπορά προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται με σκοπό την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών και επομένως απειλούν τον ιδιωτικό χώρο και την ασφάλεια προσώπων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο».

Η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Για τα στοιχεία που δημοσιεύουμε σήμερα ενημερωθήκαμε από υψηλής αξιοπιστίας πηγή· έχουν προκύψει από την πολύμηνη έρευνα της ΑΠΔΠΧ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα SMS που είδαμε δεν περιέχουν τον τηλεφωνικό αριθμό των παραληπτών, ούτε τα στοιχεία των αποστολέων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η ταυτότητα του στόχου προκύπτει με σιγουριά από την προσφώνηση (επίθετο αντί για μικρό όνομα) ή συνδυαστικά με το λινκ που περιέχει το κακόβουλο μήνυμα. Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι σαφές ποιο πρόσωπο είναι ο παραλήπτης, όμως προκύπτει ξεκάθαρα η ιδιότητά του (π.χ. «Υπουργέ μου»). Μέσα στους στόχους βρίσκονται κορυφαίοι εν ενεργεία και πρώην υπουργοί, πολιτικά στελέχη –ορισμένα και μέσα στο Μαξίμου–, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, στελέχη της ΕΥΠ, τουλάχιστον ένας μητροπολίτης και ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι μέσα στα εκατοντάδες SMS υπάρχουν και επτά που περιέχουν πληροφορίες εμβολιασμού των παραληπτών-στόχων, γεγονός που όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator που είχε στηθεί στην Ελλάδα. Η στενή σχέση ΕΥΠ και Intellexa –την οποία η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά– τεκμηριώθηκε και από το τελευταίο ρεπορτάζH Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ του inside story με τίτλο «H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ». Σε αυτό δημοσιεύσαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στέλεχος της Intellexa είχε ρόλο διορθωτή σε διακρατικό μνημόνιο συνεργασίας της ΕΥΠ με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα κυβερνοασφάλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτήθηκε σχετικά με τις αποκαλύψεις του inside story και δεν διέψευσε καμία πτυχή του ρεπορτάζ. Περιορίστηκε απλώς να δηλώσει πως «από πολιτικής πλευράς όσα είχαν να ειπωθούν έχουν ειπωθεί, από νομικής πλευράς η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη».

Το inside story είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα SMS που έχει βρει μέχρι στιγμής στην έρευνά της η ΑΠΔΠΧ δεν είναι το σύνολο των μολυσμένων SMS που έχουν αποσταλεί σε παραλήπτες-στόχους. Από στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στην πορεία του ρεπορτάζ μας από τις αρχές του 2022 με τη βοήθεια θυμάτων του Predator, προκύπτει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε SMS-δολώματα και άλλες παραποιημένες ιστοσελίδες πέραν αυτών που έχει εντοπίσει η Αρχή. Η έρευνά της πάντως συνεχίζεται, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον έλεγχο των εταιρειών και φορέων που ενδέχεται να εμπλέκονται σε αυτήν και βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός Ελλάδας.

Η ΑΠΔΠΧ από τα τέλη Ιουλίου 2022 συνέστησε ομάδα έρευνας για την υπόθεση, που είναι γνωστή διεθνώς ως Predatorgate. Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της έρευνάς της, που μετρά ήδη έναν χρόνο, έχει προβεί σε πολλές ενέργειες όπως: διενέργεια ερευνών και επιτόπιων ελέγχων σε ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς, συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από εταιρείες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, όπως ενδεικτικά από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Citizen Lab, την Google, τη Meta, εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποστολής μηνυμάτων SMS μέσω διαδικτύου και εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων. Όλα τα στοιχεία είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Τα πρόσωπα – στόχοι

Τα κακόβουλα SMS που είδε το inside story και σχετίζονται με το Predator εμφανίζουν ως παραλήπτες τους:

  • [Μιχάλη] Μπεκίρη, ο οποίος διορίστηκε το 2019 στη θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Kύριε Μπεκίρη πιστεύω πως το θέμα θέλει προσοχή https://blogspot.edolio5[.]com/2021/06/edolio5-noor1/
*Οι αγκύλες στα url έχουν προστεθεί από εμάς, το υπόλοιπο περιεχόμενο είναι αυτούσιο.

  • [Άννα] Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων/Υπουργείο Εργασίας

κ Στρατινάκη έχουμε στείλει σε εσάς στον κ Χατζηδάκη και στον κ Θεοχάρη την υπ αριθ. 10064 από 11-3-2021 επιστολή μας με τις προτάσεις μας και ακόμα δεν έχουμε λάβει μία απάντηση από κανέναν σας. Σας παρακαλώ μεριμνείστε πριν να είναι αργά. https://pdfviewer[.]app/wp-content/uploads/2021/03/epistoli-pox/viewer.html ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

  • [Δημήτρη] Αβραμόπουλο, πρώην βουλευτή ΝΔ, πρώην υπουργό, πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κ. Αβραμόπουλε ποια θα είναι η θέση σας στην Ευρωβουλή για αυτό το θέμα https://blogspot.edolio5[.]com/2021/03/blog-post_59/

  • [Τίνα] Μεσσαροπούλου, δημοσιογράφο, σύζυγο του Γιώργου Μυλωνάκη, Γενικού Γραμματέα της Βουλής

Κ.ΜΕΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΥ μία δική σας τοποθέτηση ή μία ανάρτησή σας θα βοηθούσε το σκοπό μας. Με εκτίμηση ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ https://www.efsyn[.]news/stiles/apopseis/300801_ena-pagkosmio-protypo-gia-na-antimetopisoyme-ti-bia-kata-ton-gynaikon/

  • [Μαίη] Ζαννή, Ειδική Σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Κυρία Ζάννη ίσως εσείς μπορείτε να βοηθήσετε με το θέμα αν και δεν είναι αρμοδιότητά σας μας πολεμάνε πολύ σκληρά αυτοί. https://www.efsyn[.]news/politiki/kybernisi/304896_dogma-atomikis-eythynis-kai-gia-ton-kaysona/

  • [Φίλιππο] Βρυώνη, επιχειρηματία και καναλάρχη

Κύριε Βρυώνη είδατε τι ανέβασε σήμερα ο Νάσσος Ότι η Καινούργιου ενώ παρουσίαζε το μίξερ σας 1200Watt (μιλώντας ειρωνικά) πέταξε ότι παντρεύεται! https://nassosblog[.]gr.com/NEhb

  • [Αλέξη] Πατέλη, Επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΕΛΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΙ ΕΣΕΙΣ https://efsyn[.]news/ellada/ygeia/320379_hasame-metrima/

  • [Τάσο} Παπαγεωργίου, υπεύθυνο Ασφαλείας της ΕΥΠ

Κύριε Παπαγεωργίου, μας αφήσατε για να αναλάβετε τη διοίκηση Ασφαλείας και να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; https://zougla[.]news/pTSp

Σημείωση: Στα SMS που έχουμε δει, υπάρχουν και αυτά που έλαβαν δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ. Για την υπόθεσή τους είχε γράψει η Εφημερίδα των Συντακτών.

  • Γιώργο [Πατούλη], περιφερειάρχη Αττικής, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Γιώργο έβγαλε ο Νάσσος φωτογραφίες της Μαρίνας με τον paparazzi Παπαδάκη! https://nassosblog.gr[.]com/2021/04/i-alitheia-gia-to-paparatsi-tis-patouli-choris-maska-me-provlima-kardias/

Το παραπάνω λινκ-παγίδα αναφέρεται στην πρώην σύζυγο του Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα. Στη λίστα των SMS υπάρχει ακόμη ένα που προορίζεται για τον Γ. Πατούλη και γράφει:

Πρωτοσέλιδο σε έχει πάλι και σήμερα ο Νάσσος φίλε Γιώργο. https://nassosblog.gr[.]com/2021/04/i-marina-patouli-ekthetei-ton-antra-tis-monos-tou-apofasise-na-parei-diazygio/

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλα δύο SMS που απευθύνονται σε κάποιον περιφερειάρχη («Κύριε Περιφερειάρχα»), χωρίς να είναι σαφές από το περιεχόμενό τους αν πρόκειται και πάλι για τον περιφερειάρχη Αττικής ή κάποιον άλλον.

  • Γιώργο [Γεραπετρίτη], πρώην υπουργό Επικρατείας, νυν υπουργό Εξωτερικών

Γιώργο μου τι πράγματα είναι αυτά που γράφουν στην efsyn. Έχουν ξεφύγει τελείως αυτοί https://www.efsyn[.]news/politiki/kybernisi/300347_polites-kai-epiheiriseis-dyo-tahytiton-exiggeile-i-kybernisi/

Σημείωση: Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα αφορά σε δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2021 ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο στόχαστρο του Predator φαίνεται να μπήκαν και πρόσωπα από το περιβάλλον του Γ. Γεραπετρίτη. Ένα από τα μηνύματα-παγίδα γράφει:

Τίνα τι θα απαντήσει ο Γιώργος στο Τσακαλώτο Είναι δυνατόν να κάνει τέτοιες ερωτήσεις και να μην του κάνετε εσείς τις αντίστοιχες https://vouliwatch.gr[.]com/news/article/tsakalotos-pos-ixere-o-kyranakis-stoiheia-andra-pou-xylokopithike-nea-smyrni/

Σημείωση: Το άρθρο του Vouliwatch.gr στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα αναφέρεται σε ερώτηση που είχε απευθύνει τον Μάρτιο του 2021 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον τότε υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

  • Κωστή [Χατζηδάκη], πρώην υπουργό Εργασίας, νυν υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Κωστή πάλι ο Σπίνος έκανε τα μαγικά του! Όλα μαθαίνονται στο Εργασίας! https://blogspot.edolio5[.]com/2021/03/blog-post_25/

Υπάρχει και δεύτερο πανομοιότυπο μήνυμα-παγίδα που γράφει:

Κωστή είδες τι βγήκε πάλι για σένα Έρχονται και άλλα! Όλα μαθαίνονται στο Εργασίας! https://bit[.]ly/3pTemTN

  • Θάνο [Πλεύρη], Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθήνας και πρώην υπουργό Υγείας

Θάνο καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο να βγαίνουν οι περιθωριακοί και να γράφουν ότι δεν θα κατέβεις εσύ Α Αθήνας! https://blogspot.edolio5[.]com/2021/05/blog-post_50/

  • Μιχάλη [Χρυσοχοΐδη], πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, νυν υπουργό Υγείας

Μιχάλη τι πράγματα είναι αυτά που γράφουν στην efsyn. Έχουν ξεφύγει τελείως αυτοί https://www.efsyn[.]news/ellada/dikaiosyni/300142_ergaleiopoiisi-tis-epitropis-parakoloythisis-toy-poinikoy-kodika/

Σημείωση: Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2021 και αναφέρεται μεταξύ άλλων στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μιχάλη μου Καλημέρα. Είσαι παλικάρι χρειάζεται υπομονή Υπουργέ μου https://blogspot.edolio5[.]com/2021/08/on-air_10/

Σημείωση: Το άρθρο του ιστολογίου Edolio5 στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2021 και είχε τίτλο: «Η Μάρθα Βούρτση της κυβέρνησης! Δειλός και χωρίς ίχνος ντροπής ο Χαρδαλιάς προσπάθησε να σώσει τον εαυτό του… On Air! Απών ο Χρυσοχοΐδης από την συνέντευξη φιάσκο με τις στημένες ερωτήσεις.»

  • Άδωνη [Γεωργιάδη], πρώην υπουργό Ανάπτυξης, νυν υπουργό Εργασίας και Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Μπράβο ρε Άδωνη! https://cnn.gr[.]com/ExlKS

Στα κακόβουλα SMS που έχει δει το inside story φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον ακόμη ένα που προορίζεται για τον Άδωνι Γεωργιάδη και γράφει:

Υπουργέ καλή εβδομάδα με υπομονή! Ο Σπίνος από εχθές λέει ότι κάνεις business με τους Τούρκους! Πολύ περίεργο timing διάλεξε να το δημοσιεύσει https://blogspot.edolio5[.]com/2021/05/deal-dardanel-90/

Σημείωση: Το άρθρο του ιστολογίου Edolio5 στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα είχε δημοσιευθεί τον Μάιο του 2021 και είχε τίτλο: «Ο “Κολοτούμπας” Γεωργιάδης και το deal! Οι τράπεζες έδωσαν την εταιρεία “Καλιμάνης” στην Τουρκική Dardanel αφού πρώτα κούρεψαν 90% τα χρέη της! Την ίδια ώρα στους φουκαράδες παίρνουν τα σπίτια χωρίς δεύτερη κουβέντα.»

  • Νίκο [Δένδια], πρώην υπουργό Εξωτερικών, νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας

Μπράβο ρε Νίκο. Μέχρι και τους αριστερούς έκανες να σε παραδεχτούν https://www.efsyn[.]news/politiki/exoteriki-politiki/301266_neos-gyros-toyrkikon-prokliseon/

Σημείωση: Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών στο οποίο οδηγεί μέσω παραποιημένου url το SMS-παγίδα είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2021 και αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ταξίδι του τότε ΥΠΕΞ στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πριν τις πρόσφατες εκλογές πως εάν κάποιοι τον παρακολουθούσαν είναι κακούργημα σε πλήθος χωρών, διότι άκουγαν και τους ομολόγους του.

  • [Θόδωρο Καρυπίδη], επιχειρηματία και πρόεδρο της ΠΑΕ Άρη

Προεδράρα αυτό τον Άρη Θέλουμε https://cnn.gr[.]com/yonuymV

  • Αλέξη [Παπαχελά], δημοσιογράφο και διευθυντή της Εφημερίδας «Καθημερινή»

Αλέξη νομίζω ότι αυτό το θέμα μπορεί να έχει μια θέση στην εφημερίδα σου! https://pronews.gr[.]com/Zvkxyu

Με βάση τις ιδιότητες που χρησιμοποιούν στις προσφωνήσεις τους οι συντάκτες των SMS του Predator, στους στόχους υπάρχει τουλάχιστον ένας Μητροπολίτης (σε τρία διαφορετικά γραπτά χρησιμοποιούν το «Σεβασμιότατε» που χρησιμοποιείται για τους Μητροπολίτες). Στο στόχαστρο μπήκε και ένα στέλεχος του ΕΟΔΥ, στο οποίο έχει αποσταλεί το εξής μήνυμα:

Σε εκθέτει ο Χαρδαλιάς με αυτά που λέει! Εσύ κάνεις αγώνα εδώ στον ΕΟΔΥ και αυτός φάσκει και αντιφάσκει στις ανακοινώσεις του! https://nassosblog.gr[.]com/Ofwbxe

Στα SMS που είδαμε βρίσκονται και αυτά που είχε λάβει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος ΣπίρτζηςΧρήστος Σπίρτζης: Ίχνη Predator στο κινητό του – Καταγγελία βόμβα από τον ΣΥΡΙΖΑ | news247.

Τα γνώριμα ονόματα και η ευθύνη στους ώμους των θυμάτων

Τα ονόματα που δημοσιεύουμε σήμερα περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 117 παρακολουθούμενων προσώπωνΥπό παρακολούθηση Ντόρα, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη | Documento μέσω ΕΥΠ και Predator που δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2022 η εφημερίδα Documento, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– που η δημοσίευση συγκεκριμένων ονομάτων συνοδεύεται από αποδείξεις που οδηγούν ευθέως στο Predator, και οι οποίες μάλιστα έχουν προκύψει από έρευνα ανεξάρτητης Αρχής.

Η ΑΠΔΠΧ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, γνωστοποιεί ότι έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με το οποίο έγινε απόπειρα εγκατάστασης του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο κινητό τους. Σύμφωνα με την απάντηση της Αρχής σε σχετικό ερώτημα του inside story, μέσα στους τηλεφωνικούς αριθμούς υπάρχουν και εταιρικά κινητά. Στις περιπτώσεις αυτές η Αρχή έχει στείλει προς τον συνδρομητή (την εταιρεία) επιστολή η οποία περιέχει εσώκλειστο φάκελο, ο οποίος πρέπει να παραδοθεί από την εταιρεία στον χρήστη του αριθμού.

Η Αρχή ενημερώθηκε για τα στοιχεία επικοινωνίας των συνδρομητών που ήταν παραλήπτες τέτοιων μηνυμάτων SMS, μέσω των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

«Σε κάθε χρήστη», μας ενημερώνει η Αρχή, «έχουν αποσταλεί πλήρη στοιχεία για τα μηνύματα SMS τα οποία διαπιστώθηκε ότι απεστάλησαν προς τον αριθμό του (ημέρα και ώρα, εμφανιζόμενος ως αποστολέας, περιεχόμενο μηνύματος, εταιρεία από την οποία διήλθε το μήνυμα), ενώ στους χρήστες οι οποίοι έλαβαν μήνυμα σχετιζόμενο με τη διαδικασία εμβολιασμού, απεστάλησαν και τα δεδομένα σε σχέση με τα SMS μηνύματα που έλαβαν στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβολιασμού, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας της Αρχής».

Η επιμονή στους ίδιους στόχους

Δύο άτομα που έχουν ήδη παραλάβει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων τη σχετική ενημερωτική επιστολή είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης – το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και οι δύο, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έλαβαν, έχουν στοχοποιηθεί πολλαπλές φορές με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες Τετάρτη από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, είπε:

«Τέτοια μέρα πέρυσι περνούσα το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσω […] μια μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το λογισμικό Predator. […] Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι χθες το βράδυ παρέλαβα επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία ενημερώνομαι ότι τελικά έγιναν τρεις απόπειρες και όχι μία, για να παγιδευτώ από το Predator. Η πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021, η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, αυτή που εντόπισε κιόλας η ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη απόπειρα έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ ήδη βρισκόμουν υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ και μεσούσης της προεκλογικής μου εκστρατείας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέδωσε στα πρακτικά της Βουλής της επιστολή του επικεφαλής της ΑΠΔΠΧ, Κωνσταντίνου Μενουδάκου. «Όπως δημόσια έχει ενημερώσει ο κ. Μενουδάκος, 87 ακόμη συμπολίτες μας έλαβαν αντίστοιχα μηνύματα Predator [σ.σ. ο αριθμός ανέρχεται στους 92], συνεπώς υπάρχουν άλλες 87 επιστολές όπως αυτή που καταθέτω εγώ σήμερα στα πρακτικά. Θεωρώ αυτονόητο για όσους ορκίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία, στους Θεσμούς, στη διαφάνεια, τα μέλη του κοινοβουλίου, όσους κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης, θέσεις εξουσίας, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων, τον ελληνικό λαό γι αυτές τις επιστολές. […] Το ερώτημα λοιπόν που περιμένουμε άμεσα να απαντήσει η Δικαιοσύνη αλλά και οι ανεξάρτητες Αρχές είναι ένα: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν το Predator. Πρέπει η Δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους 87 υπήρξαν και θύματα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για να δούμε τελικά πόσες είναι οι διαβολικές συμπτώσεις πέρα από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κ. Σίφορντ; Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις πραγματικές τους ευθύνες και ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες».

Στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής, έχει βρεθεί επτά φορές στο στόχαστρο του Predator. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί άλλη μία που δεν έχει εντοπίσει ακόμη η ΑΠΔΠΧ, αλλά έχει επιβεβαιωθεί από το Citizen Lab. Πρόκειται για το SMS που είχε λάβει ο Θ. Κουκάκης στις 31 Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΥΠ είχε προχωρήσει ήδη σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του και άκουγε τις συνομιλίες του για «λόγους εθνικής ασφάλειας»Εχθρός του Κράτους: Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη | Reporters United.

 

 

Σύμφωνα με την τρισέλιδη τεχνική ανάλυση του Citizen Lab, που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2022Ποιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; το inside story, η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator. Όπως διευκρινίζει το καναδικό εργαστήριο, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων». Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, από την ημερομηνία της επιβεβαιωμένης παγίδευσης του κινητού του δημοσιογράφου μέχρι και το τέλος του 2021 του απεστάλησαν ακόμη πέντε κακόβουλα μηνύματα, κάποια με διαφορά λίγων ημερών. Η ειρωνεία είναι ότι το τελευταίο SMS που έλαβε στις 15 Νοεμβρίου 2021, είχε παραπομπή μέσω παραποιημένου url σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «ΕΥΠ: Δύο ημέρες κυβερνητικής σιωπής για τις αποκαλύψεις της “Εφ.Συν.”».

Οι αποκαλύψεις αφορούσαν την παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ,Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ | efsyn.gr με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του δημοσιογράφου του Solomon και πρώην συνεργάτη του inside story, Σταύρου ΜαλιχούδηΕίμαι ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί η ΕΥΠ | Reporters United, ο οποίος ετοίμαζε ρεπορτάζ σχετικά με ένα 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία – γεγονός που για κάποιον ανεξήγητο λόγο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Το modus operandi

Από τα SMS που απεστάλησαν με σκοπό να μολύνουν τους παραλήπτες τους με το κατασκοπευτικό λογισμικό, προκύπτει ακόμη ένα στοιχείο για τη μεθοδολογία των χειριστών του Predator: ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς url και απλώς αλλάζουν τον παραλήπτη. Ενδεικτικό είναι το link που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αν κάνουν έτσι για αυτά έργα Κώστα φαντάσου τι θα γίνει στα Eνεργειακά https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Καλημέρα Ελίνα μου τέτοια δημοσιεύματα κάνουν πολύ κακό στην εικόνα μας https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Νίκη μας εκθέτουν όλους με αυτά που κάνουν https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Όλγα μου τι γίνεται με τις εργολαβίες και το Μαξίμου https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Υπουργάρα μου τι γίνεται με τις εργολαβίες και το Μαξίμου https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Υπουργέ τι πράγματα είναι αυτά https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/
  • Αντρέα αρχίσανε τα γλέντια στη φιλελεύθερη κεντροδεξιά χα χα χα χα. https://blogspot.edolio5[.]com/2021/07/montblanc/

Το πραγματικό δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπει το πλαστό url είναι από το ιστολόγιο του δημοσιογράφου Άρη Σπίνου, edolio5.blogspot.com και έχει τίτλο: «Ανοίγουν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού! Την Πέμπτη θα “κλάψουν μανούλες” έξω από το Μαξίμου. Ο Μυτιλιναίος τους περιμένει με το δίκαννο στο χέρι ενώ ο Περιστέρης έχει παραγγείλει Montblanc πένα για να υπογράψει σύμβαση».

Το edolio5 του Σπίνου έχει χρησιμοποιηθεί στην παραποιημένη του μορφή πάνω από 35 φορές σε κακόβουλα SMS. Σημαντικό μερίδιο έχει και η ψευδεπίγραφη ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών, efsyn[.]news αντί για το σωστό efsyn.gr. To efsyn[.]news έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 30 φορές.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι οι χειριστές του Predator παραποίησαν και τη δημοφιλή ιστοσελίδα του Luben. Αντί για Luben.tv που είναι το σωστό, κατασκεύασαν τη ψευδεπίγραφη ιστοσελίδα lubentv[.]com. Συγκεκριμένο url πάλι χρησιμοποιήθηκε πάνω από μία φορές:

  • Αργυρώ μου το ξέρω ότι είναι λίγο κακό αλλά γέλασα πάρα πολύ με το μοντάζ που έχει κάνει το Luben! http://lubentv[.]com/videos/211405/ Ντολμαδάκια Ντολμαδάκια Ντολμαδάκια!
  • Λάκη σε ξεπέρασαν στη σάτυρα! http://lubentv[.]com/videos/211405/ (Από τα συμφραζόμενα προφανώς το κακόβουλο SMS απευθύνεται στον κωμικό Λάκη Λαζόπουλο)
  • Μιχάλη από εχθές έχει 145000 views το video του Luben με τον Πρωθυπουργό και παίζει παντού! http://lubentv[.]com/videos/211405/
  • Το ξέρω ότι είναι λίγο κακό αλλά γέλασα πάρα πολύ με το μοντάζ που έχει κάνει το Luben! https://lubentv[.]com/videos/211405/ Ντολμαδάκια Ντολμαδάκια Ντολμαδάκια!
Η παγίδα με το εμβόλιο κατά της Covid και η νόμιμη επισύνδεση

Η ΑΠΔΠΧ στην ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου 2023 αναφέρει ότι «ολιγάριθμα μηνύματα SMS φάνηκε αρχικά να σχετίζονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ομάδα ελέγχου της Αρχής διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην εν λόγω εφαρμογή, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα παραπλανητικά αυτά μηνύματα δεν εστάλησαν εν τέλει από αυτήν την εφαρμογή. Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αρχή έκρινε ότι δεν προκύπτει περιστατικό παραβίασης (διαρροής) δεδομένων από τους επίσημους φορείς της διαδικασίας εμβολιασμού».

Τα μηνύματα αυτά είναι επτά τον αριθμό και τα παραθέτουμε αυτούσια:

  • ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 1234564789012 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ 01/05/2021 ΩΡΑ 12:28 ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://emvolio-gov[.]gr/app/1234564789012/
  • ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑ COVID-19: ΣΤΙΣ 17/06/2021 ΩΡΑ 14:20 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ COVID ΕΚΘ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (2) Π13 ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ https://emvolio-gov[.]gr/17-06-2021/
  • ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑ COVID-19: ΣΤΙΣ 18/09/2021 ΩΡΑ 14:20 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ https://emvolio-gov[.]gr/009841137218/
  • ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 007205673212. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 05/05/2021 ΩΡΑ 15:15 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ ΓΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ https://emvolio-gov[.]gr/app/007205673212/
  • ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 007209152213. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 06/05/2021 ΩΡΑ 13:10 ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ Π.Π.Ι ΣΙΦΝΟΥ https://emvolio-gov[.]gr/app/007209152213/
  • ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 004108712212. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 08/11/21, ΩΡΑ 14:00, ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ Κ.Υ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ https://emvolio-gov[.]gr/004108712212/
  • ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 004484293217 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ25/11/2021, ΩΡΑ 16:10, ΣΤΟ ΕΜΒΟΛ. ΚΕΝΤΡΟ Κ.Υ.Ν.ΚΟΣΜΟΥ (2Ο) https://emvolio-gov[.]gr/004484293217/

Στα παραπάνω γραπτά μηνύματα βρίσκεται και το SMS που έλαβε το πρώην στέλεχος της META, Άρτεμις Σίφορντ, και οδήγησε στην παγίδευση του κινητού της τηλεφώνου με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ βρισκόταν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με νόμιμη (αλλά καταχρηστική) επισύνδεση. Την αποκάλυψη είχαν Meta Manager Was Hacked With Spyware and Wiretapped in Greece | The New York Timesκάνει οι New York Times. Η Άρτεμις Σίφορντ μας είχε πει τον Μάρτιο του 2023, ότι μικρό διάστημα πριν από τη μόλυνσή της συσκευής της είχε κλείσει ραντεβού εμβολιασμού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Όπως συμβαίνει κανονικά, καθώς πλησιάζαν οι μέρες έλαβε στο κινητό της δύο υπενθυμίσεις με τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού της. Το μήνυμα είχε αποστολέα το «EMVOLIO», έγραφε την ημερομηνία, την ώρα εμβολιασμού και το εμβολιαστικό κέντρο και συνοδευόταν από το επίσημο (και προφανώς πλήρως ακίνδυνο) λινκ «emvolio.gov.gr». Λίγες ώρες μετά τη δεύτερη υπενθύμιση, η Άρτεμις Σίφορντ έλαβε στο κινητό της ένα νέο μήνυμα, με αποστολέα αυτή τη φορά το «EMVOLIO GOV». Το SMS είχε όλες τις σωστές λεπτομέρειες (ώρα, μέρα και εμβολιαστικό κέντρο) και την προέτρεπε να επιβεβαιώσει το ραντεβού της πατώντας σε ένα λινκ πανομοιότυπο με το νόμιμο, που όμως ήταν κακόβουλο, όπως έδειξε η τεχνική ανάλυση που διενήργησε στο κινητό της το εξειδικευμένο σε κατασκοπευτικά λογισμικά Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στο νόμιμο «emvolio.gov.gr» και το κακόβουλο link ήταν μία παύλα ανάμεσα στις λέξεις «emvolio» και «gov». Με βάση την αλληλουχία των γεγονότων, γεννάται το ερώτημα: πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν τις ακριβείς λεπτομέρειες του εμβολιασμού της Σίφορντ και τον χρόνο κατά τον οποίον έλαβε τις επίσημες υπενθυμίσεις; Eφόσον δεν υπάρχει παραβίαση ασφαλείας στην επίσημη πλατφόρμα του εμβολιασμού –όπως επιβεβαιώνει και η ΑΔΠΔΧ– τότε η μόνη λογική απάντηση στο ερώτημα είναι πως για την παγίδευση του κινητού της Σίφορντ με το κατασκοπευτικό λογισμικό αξιοποιήθηκαν πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από την νόμιμη επισύνδεση της ΕΥΠ, η οποία δίνει πρόσβαση στα απλά SMS. Άρα οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκαν συμπληρωματικά.

Ο εντοπισμός ακόμη έξι ατόμων που έλαβαν πλασματικές ειδοποιήσεις με στοιχεία του εμβολιασμού τους και κακόβουλα links, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέρα από την Άρτεμις Σίφορντ, τουλάχιστον ακόμη έξι άτομα από τα συνολικά 92 που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη στιγμή που στοχοποιήθηκαν με το Predator βρίσκονταν ταυτόχρονα υπό νόμιμη παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ακόμη μία απόδειξη, στη λίστα των τεκμηρίων που έχουν ήδη δημοσιευθεί, περί κοινού κέντρου παρακολούθησης ΕΥΠ-Predator.

Η ΑΠΔΠΧ στο δελτίο Τύπου τονίζει ότι «έχει ενημερώσει και θα συνεχίζει να ενημερώνει τις εισαγγελικές αρχές για τα ευρήματα της έρευνάς της, όσο αυτή είναι σε εξέλιξη». Όπως μας είπαν από την Αρχή, «η πρώτη αποστολή στοιχείων προς τις Εισαγγελικές αρχές έγινε στις 2/2/2023, ακολούθησαν διάφορες ενδιάμεσες ενημερώσεις ενώ η πλέον πρόσφατη έγινε στις 19/7, μία μέρα δηλαδή πριν την δημοσίευση του δελτίου Τύπου της 20/7».

Τα 92 ονόματα-παραλήπτες των κακόβουλων SMS βρίσκονται λοιπόν στα χέρια των εισαγγελικών αρχών εδώ και μια εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορούν όποτε κρίνουν να ζητήσουν από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνδρομή, ώστε να τους γνωστοποιηθεί πόσα από τα 92 άτομα της λίστας ήταν και σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Το inside story γνωρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ακόμη μελετούν τα στοιχεία. Εφόσον υποβληθεί το αίτημα, θα είναι θέμα ημερών να γνωστοποιηθούν στους εισαγγελείς τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Από τις απαντήσεις αυτές, θα προκύψουν με τον πιο επίσημο τρόπο απτά στοιχεία για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator.

Πώς σχολιάζουν τα πρόσωπα που μπήκαν στο στόχαστρο του Predator

Το inside story επικοινώνησε με όλα τα άτομα που αναφέρονται στο παρόν ρεπορτάζ και προκύπτει βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιούμε ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο του Predator. Η προσέγγιση ήταν κοινή προς όλες και όλους:

Σύμφωνα με πληροφορίες των οποίων λάβαμε γνώση, σας έχει αποσταλεί τουλάχιστον ένα SMS με το οποίο επιχειρήθηκε η εγκατάσταση του Predator στο κινητό σας. Έχετε ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Έχετε ελέγξει το κινητό σας;

Μιχάλης Μπεκίρης: Δεν απάντησε στην κλήση ούτε στις ερωτήσεις που στείλαμε γραπτώς.

Άννα Στρατινάκη: Δεν απάντησε στις ερωτήσεις που στείλαμε γραπτώς.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δεν έχει εντοπίσει κάτι. Δεν έχει λάβει ενημέρωση από την Αρχή. Τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον από το 2021) δεν έχει ελέγξει τη συσκευή του. Δηλώνει πρόθυμος να συνδράμει στην έρευνα, αν συγκαταλέγεται στους στόχους.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Δηλώνει πλήρη άγνοια.

Μαίη Ζαννή: Έχει λάβει την επιστολή της Αρχής που την ενημερώνει για την στόχευσή της με ένα κακόβουλο SMS. Η μόλυνση του κινητού της έχει επιβεβαιωθεί από το Citizen Lab. Η συσκευή της παγιδεύθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Φίλιππος Βρυώνης: Δηλώνει πλήρη άγνοια. Του διαβάσαμε το SMS που τον αφορά. Είπε ότι θα το ελέγξει και θα μας ξανακαλέσει.

Αλέξης Πατέλης: Έπεσε η γραμμή ενώ μιλούσαμε. Δεν απάντησε σε νέα μας κλήση, ούτε στις ερωτήσεις που στείλαμε γραπτώς.

Τάσος Παπαγεωργίου: Δεν θέλησε να σχολιάσει.

Γιώργος Πατούλης: Δεν το έχω πράξει [έλεγχο του κινητού], ούτε έχω λάβει ακόμη κάτι [ενημέρωση από ΑΔΠΔΧ].

Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν απάντησε στην κλήση ούτε στις ερωτήσεις που στείλαμε γραπτώς.

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν απάντησε στην κλήση ούτε στις ερωτήσεις που στείλαμε γραπτώς.​​​​​​​

Θάνος Πλεύρης: Δηλώνει πλήρη άγνοια.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν θέλησε να σχολιάσει.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλησε να σχολιάσει.

Νίκος Δένδιας: Επικοινώνησε μαζί μας στενός του συνεργάτης, στον οποίο θέσαμε τα ερωτήματα προς τον υπουργό. Δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Θόδωρος Καρυπίδης: Έχει λάβει την ενημέρωση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Έχει ελέγξει το κινητό του. Βρέθηκε ότι είχε μολυνθεί τον Ιούνιο του 2021.

Αλέξης Παπαχελάς: Δεν θέλησε να σχολιάσει.

 

 

ΠΗΓΗ: Inside Story

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube