Weather Icon

Πίσω από τη βιτρίνα ενός «πολιτικού πολυκαταστήματος» στο Αζερμπαϊτζάν

Πίσω από τη βιτρίνα ενός «πολιτικού πολυκαταστήματος» στο Αζερμπαϊτζάν

Στο μακρινό σοβιετικό παρελθόν υπήρχε μια ταινία με τίτλο “Πίσω από τη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος”. Τώρα ήρθε η ώρα να γυριστεί μια παρόμοια ταινία “Πίσω από τη βιτρίνα ενός πολιτικού πολυκαταστήματος”, σημειώνει το κανάλι Telegram “Щелчок Таноса” («Thanos Click»).

Στην εποχή των πληροφοριών, οι άνθρωποι μερικές φορές προλαβαίνουν να αντιλαμβάνονται μόνο τις πληροφορίες που βρίσκονται στην επιφάνεια, χωρίς να κάνουν βαθιά ανάλυση. Ακριβώς για το λόγο αυτό χρειάζονται κανάλια που ισχυρίζονται ότι είναι αναλυτικά. Απλώς για να βοηθήσουν να βγάλουν νόημα από την ατελείωτη ροή ειδήσεων και γεγονότων. Για να δείξουν τι υπάρχει “πίσω από το παράθυρο”.

Κατά τα άλλα, όλα τα δικτατορικά καθεστώτα ταΐζουν τους υπηκόους τους μόνο με ό,τι θέλουν να επιδείξουν, χωρίς την ευκαιρία να κοιτάξουν βαθύτερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Telegram του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι στην πρώτη θέση των καναλιών Telegram στην περιοχή. Και απλώς δεν υπάρχουν αναλυτικά κανάλια του Μπακού.

“Φάε ό,τι σου δίνουν και μην κάνεις τον έξυπνο”. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας τεχνικής, που φτάνει στο σημείο της ηλιθιότητας είναι ότι “60 τζαμιά καταστράφηκαν από τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”. Πριν από λίγο καιρό οι “ιστορικοί” του Αλίεφ δέχτηκαν ερωτήσεις. Γιατί, εκτός από τις φωτογραφίες ενός τζαμιού στην πόλη Αγκντάμ (το οποίο δεν έχει καταστραφεί) και τριών τζαμιών στο Σουσί που ανακαινίστηκαν από τους Αρμένιους, δεν υπάρχουν φωτογραφίες των λεγόμενων τζαμιών; Πού είναι οι φωτογραφίες των άλλων 56 τζαμιών που υποτίθεται ότι βρίσκονταν στην Αζερική Ε.Σ.Σ.Δ. και καταστράφηκαν από τους Αρμένιους στα μετασοβιετικά χρόνια; Ούτε μια φωτογραφία εδώ και 70 χρόνια; Ούτε ένα βίντεο; Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μόνο τρεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

1) Είτε οι αζέροι μέχρι το 1991 δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν την φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα.

2) Ή ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ, ο οποίος, ήταν το πρώτο πρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν, πολέμησε ενεργά ενάντια στις εκδηλώσεις θρησκευτικής συνείδησης στη δημοκρατία και υπέγραψε προσωπικά περίπου 350 διαταγές για την κατεδάφιση των θρησκευτικών κτιρίων (εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές) και ταυτόχρονα κατέστρεψε τα “τζαμιά του Καραμπάχ”.

3) Είτε αυτά τα τζαμιά δεν υπήρξαν ποτέ, και είναι καρπός της φαντασίας ημιμορφωμένων ανθρώπων του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως λένε, όλες οι απαντήσεις είναι καλές, διαλέξτε. Αλλά φυσικά, δεν μας ικανοποιούν. Ωστόσο, το ύπουλο σχέδιό τους συνεχίζεται.

Και τώρα η Γαλλία έχει ήδη κατακλύσει τις τηλεοπτικές οθόνες στο Μπακού. Όταν βλέπεις τις ειδήσεις τους, “σχεδόν πιστεύεις” ότι η Γαλλία φλέγεται, ότι εκεί δήθεν επικρατεί μια ατμόσφαιρα τρομερού χάος. Μετά κοιτάς πίσω από τη “βιτρίνα” και βλέπεις ότι “πάνω από 70 άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των χθεσινών ταραχών. Το ερώτημα είναι: “Τι, η Γαλλία είναι τόσο μικρή που 70 επαναστάτες είναι το συνολικό αποτέλεσμα της αστυνομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη χώρα;”. Ή ίσως είναι απλά ότι υπάρχει μια εικόνα στη βιτρίνα της τηλεόρασης του Μπακού, η οποία θα ευχαριστήσει την καρδιά του Αψέρωνα, επειδή ο Μακρόν είναι ένα κάθαρμα – υποστηρίζει τους Αρμένιους τόσο σοβαρά.

Είναι αλήθεια ότι δεν πρόλαβαν να χαρούν εγκάρδια. Οι εικόνες των κατοίκων του Μπακού που φεύγουν από τον σεισμό με βαλίτσες έχουν αντικατασταθεί από εικόνες των δρόμων της Μασσαλίας. Ξέρετε, γιατί οι άνθρωποι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους, από μικρούς ουσιαστικά μετασεισμούς 5,5 βαθμών; Η απάντηση είναι απλή – σχεδόν όλα τα νέα σπίτια στο Αζερμπαϊτζάν χτίστηκαν από Τούρκους. Και όλοι είδαμε τον Φεβρουάριο ποιοι ήταν η Τούρκοι οικοδόμοι. Και οι αζέροι καταλαβαίνουν αυτό.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι χώρες-βιτρίνες. Πίσω από τις οποίες υπάρχει βρωμιά, σκόνη και χειροπέδες που κρέμονται στο σκουριασμένο καρφί του αυταρχισμού.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube