REAL TIME |

Weather Icon

Πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας: «Δεν ξεχνάμε τον Παύλο! Θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα πρόσφερε – Μας ενέπνευσε την αγάπη για τον Πόντο»

Πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας: «Δεν ξεχνάμε τον Παύλο! Θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα πρόσφερε – Μας ενέπνευσε την αγάπη για τον Πόντο»

«Παρακαταθήκη για όλους μας το έργο του», αναφέρει στο Infognomonpolitics.gr o ιερέας που θα μιλήσει για τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας, κυρό Παύλο, στο «12ο Ευξείνιο Σύναγμα» που διοργανώνει η Ένωση Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023.

Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Τα «Ελευθέρια» είναι μία σειρά εκδηλώσεων μνήμης ( η οποία έχει γίνει θεσμός) στη Δράμα για την απελευθέρωση της πόλης από τη διπλή κατοχή Τούρκων και Βουλγάρων,  η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 1913 από τον Ελληνικό Στρατό. Φέτος, δε, που συμπληρώνονται 110 χρόνια από την απελευθέρωση, στην αφίσα των εκδηλώσεων φιλοξενείται στίχος από το ποίημα “Λευτεριά” του Κώστα Βάρναλη  που θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία για όσους έδωσαν τη ζωή τους για αυτήν.

«Τη λευτεριά δεν τη ζητάν με παρακάλια, τηνε παίρνουν, με τα δικά τους χέρια, μοναχοί».

Στο πλαίσιο των «Ελευθέριων» η Ένωση Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το «Ευξείνιο Σύναγμα», το οποίο το 2023 είναι αφιερωμένο στον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας, κυρό Παύλο, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκδημία του.

«Η απουσία του είναι μεγάλη και απότομη. Λείπει καθημερινά σε όλους μας. Η στεντόρεια φωνή του, ο σοφός λόγος του, η εμπειρία του», αναφέρει στο infognomonpolitics.gr ο πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας*, ο οποίος είναι ο ομιλητής στο «12ο Ευξείνιο Σύναγμα», όπου την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στις 21:00, στο θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης» θα αναφερθεί σε αυτά τα 17 χρόνια της ποιμαντορίας του δεσπότη που έφυγε από τη ζωή αναχάπαρα (ξαφνικά δηλαδή όπως λένε στα ποντιακά), στις 2 Μαΐου 2022.

Τί έδωσε ο Παύλος από το 2005 μέχρι τη μέρα που εκοιμήθη; «Ο μακαριστός Παύλος προσέφερε από παιδί τον εαυτό του στην Εκκλησία και την υπηρέτησε με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση. Υπήρξε ένας φωτισμένος κληρικός που άφησε ανεξίτηλα τα στίγματα της εκκλησιαστικής του παρουσίας όπου κι αν βρέθηκε, όπου κι αν υπηρέτησε. Από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο στην προσφυγομάνα Δράμα ανάλωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού, της Εκκλησίας και του Ανθρώπου. Για την πολυσήμαντη και πολυποίκιλη αρχιερατεία του στη Δράμα για δεκαεπτά συναπτά έτη θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε την Κυριακή στην εκδήλωση», απαντά ο κληρικός.

Μιλώντας για την παρακαταθήκη του Παύλου, ο Δραμινός ιερέας υποστήριξε, ότι η προσφορά του αποτελεί πηγή έμπνευσης.

«Η πνευματική παρακαταθήκη του μακαριστού Παύλου είναι σπουδαία. Είναι ένα κάλεσμα επαναπροσέγγισης των αρχών και των αξιών με τις οποίες πορεύθηκαν οι παλαιοί αλλά και ο ίδιος. Η παρακαταθήκη αυτή αφορά τους Δραμινούς και τα πνευματικά του παιδιά. Επίσης ανέδειξε τον πολιτισμό του Πόντου και τον διέδωσε σε όλη τη ζωή του. Το παράδειγμα του Παύλου είναι φωτεινό και μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους ανθρώπους, για να ασχοληθούν σοβαρά με την εκκλησία, τις ρίζες τους και με τα του Πόντου», αναφέρει.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος Χλιάρας, μπορεί να μην είναι ποντιακής καταγωγής, παραδέχτηκε όμως, ότι αγάπησε τον ποντιακό πολιτισμό, χάρη στους πρόσφυγες που γνώρισε και εξαιτίας του κεκοιμημένου Πόντιου μητροπολίτη.

«Είμαι Σαρακατσάνος στην καταγωγή. Μεγάλωσα στην Αργυρούπολη Δράμας με Πόντιους πρώτης και δεύτερης γενιάς. Μυήθηκα από μικρό παιδί δηλαδή στα ποντιακά. Ο Παύλος ήταν η αιτία που με ενέπνευσε την αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και την ενασχόληση ακαδημαϊκά με τον Πόντο», αναφέρει ο ιερέας και καταλήγει:

«Εμείς δεν ξεχνάμε. Όσο ζούμε, όσο θα έχουμε υγεία και δύναμη, θα τιμούμε τη μνήμη του Παύλου και θα είμαστε ευγνώμονες για όσα πρόσφερε στον τόπο μας, στην ιστορία και τον πολιτισμό μας».

*Ο π. Κωνσταντίνος Χλιάρας κατάγεται από την Αργυρούπολη της Δράμας. Το 2016 κατέστη πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ιστορία. Το 2019 αναδείχτηκε διπλωματούχος του ιδίου τμήματος με ειδίκευση στη μελέτη των λαϊκών τεχνών υποστηρίζοντας τη διπλωματική του εργασία με θέμα: ” Τα αργυρά εκκλησιαστικά κειμήλια των Εκκλησιών της Μητροπόλεως Δράμας 19ος αι. – 1922 στο πλαίσιο μελέτης της εκκλησιαστικής αρχυροχοϊκής τέχνης”.

Από το 2020 είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας του ιδίου Τμήματος. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Θρησκευτικές τελετουργίες των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και της Βουλγαρίας (1922- τέλη 20ου αι.). Συγκριτική Λαογραφική Μελέτη”. Έχει ασχοληθεί με ζητήματα μελέτης της τοπικής εκκλησιαστικής και εν γένει ιστορίας, έχει εργαστεί στην ταξινόμηση και καταγραφή εκκλησιαστικών αρχείων, ενώ έχει διενεργήσει επιτόπιες έρευνες και καταγραφές στο πλαίσιο των λαογραφικών του ενδιαφερόντων στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη και τη Βουλγαρία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εκκλησιαστική ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, αλλά και στους Σαρακατσάνους της ευρύτερης Θράκης.

Τον Ιούλιο του 2020 χειροτονήθηκε διάκονος και τον Οκτώβριο του 2021 πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο και έκτοτε υπηρετεί ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας.

Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Παύλου και από της χειροτονίας του στενός του συνεργάτης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube