Weather Icon

Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ βιώνουν τις συνέπειες των αποφάσεων του Στάλιν 102 χρόνια μετά

Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ βιώνουν τις συνέπειες των αποφάσεων του Στάλιν 102 χρόνια μετά

Του Γιώργου Μενεσιάν

Ο λόγος για το, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν απομονωμένο αρμενικός θύλακα που βρίσκεται περικυκλωμένος από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Στην περιοχή σήμερα τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Τα φαρμακεία επίσης άδεια. Το πόσιμο νερό: τελειώνει. Φυσικό αέριο δεν υπάρχει. Ούτε πετρέλαιο. Για ηλεκτρικό ρεύμα ούτε λόγος.

Οι εναπομείναντες γηγενείς Αρμένιοι του Ορεινού Καραμπάχ (ή αλλιώς Αρτσάχ) βιώνουν μια ασύλληπτη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτή την στιγμή στον Καύκασο λαμβάνει χώρα μια δια της φυσικής εξοντώσεως εθνοκάθαρση. Το Αζερμπαϊτζάν έχει κλείσει τον μοναδικό δρόμο που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία και τον υπόλοιπο κόσμο θέτοντας το Αρτσάχ υπό έναν άτυπο αλλά ουσιαστικό αποκλεισμό. Πριν από μια εβδομάδα, απαγόρευσε και την διέλευση οχημάτων της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Ο δρόμος αυτός, γνωστός και ως Διάδρομος του Λατσίν, βρίσκεται, θεωρητικά, υπό τον έλεγχο της ρωσικής «ειρηνευτικής» αποστολής, όπως προβλέπει η τριμερής συμφωνία (Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας) της 9ης Νοεμβρίου του 2020. Επομένως, οι Ρώσοι είναι συνεργοί του αζερικού καθεστώτος και συμμετέχουν έμμεσα αλλά καθοριστικά στην εξόντωση των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Από την άλλη, η αρμενική κυβέρνηση έχει πρακτικώς σηκώσει τα χέρια ψηλά. Το ίδιο και η διεθνής κοινότητα. Μικρές εξαιρέσεις αποτελούν η καταδικαστική για το Αζερμπαϊτζάν απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πρωτοβουλίες ορισμένων Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για το άνοιγμα του Διαδρόμου του Λατσίν. Τίποτα από αυτά όμως δεν σώζουν τον λιμοκτονούντα πληθυσμό του Αρτσάχ.

Οι εγκληματικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες γίνονται σε στενή συνεννόηση με την Μόσχα, καθώς και η αδιαφορία της Αρμενίας και της διεθνούς κοινότητας θα έχουν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της μακραίωνης παρουσίας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας αρμενικής περιοχής η οποία δόθηκε αυθαίρετα στο Σοβιετικό τότε Αζερμπαϊτζάν, με απόφαση του Ιωσήφ Στάλιν. 102 χρόνια αργότερα, οι Αρμένιοι της περιοχής βιώνουν τις συνέπειες της απόφασης αυτής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube