Weather Icon

Ο κρίσιμος ρόλος του Πακιστάν στην παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων στη Δύση

Ο κρίσιμος ρόλος του Πακιστάν στην παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων στη Δύση

Του Φεντερίκο Τζουλιάνι

Το Πακιστάν ήταν ανέκαθεν μια σημαντική πηγή παράνομης μετανάστευσης προς τις δυτικές χώρες , και έχει δει μια έξαρση τον τελευταίο καιρό χάρη στην έξαρση της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ομοίως, είναι σημαντικός κόμβος για την εμπορία ανθρώπων , καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Πακιστανοί, ιδίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται μέσω διεθνών συνόρων. Δεν είναι μόνο οι Πακιστανοί, αλλά και οι πρόσφυγες από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία μεταφέρονται λαθραία προς τα δυτικά από μαφίες και εγκληματικές συμμορίες που εδρεύουν στο Πακιστάν .

Αυτές οι δραστηριότητες έχουν πλέον θέσει απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η γενναιοδωρία που επέδειξαν αυτές οι χώρες στην παροχή καταφυγίου φαίνεται να στρέφεται εναντίον τους τώρα. Παράνομοι Πακιστανοί μετανάστες κρίθηκαν υπεύθυνοι για τη διάδοση θρησκευτικού εξτρεμισμού και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Δύση. Μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως η 11η Σεπτεμβρίου, η βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο, η επίθεση σε τρένο στη Μαδρίτη, η επίθεση στη Βαρκελώνη και η θανατηφόρα επίθεση στο Charlie Hebdo στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από άτομα που μετανάστευσαν από το Πακιστάν.

Σύμφωνα με το National Legal Incubation Centre, το οποίο υποστηρίζεται από την αποστολή των ΗΠΑ στο Πακιστάν, περίπου 30.000 με 40.000 Πακιστανοί επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η Γαλλία έχει γίνει μάρτυρας της παράνομης μετανάστευσης από εκατοντάδες Πακιστανούς. Το 2019, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν 19 Πακιστανούς, οι οποίοι κρύβονταν μέσα σε ένα φορτηγό. Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους παράνομους Πακιστανούς μετανάστες χάρη στον θρησκευτικό εξτρεμισμό που επιδεικνύουν. Το 2021, η ισπανική αστυνομία κατέστρεψε μια σπείρα λαθρεμπορίας ανθρώπων που έστελνε παράνομα Πακιστανούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Υπάρχουν περίπου 120.000 Πακιστανοί που ζουν στην Ιταλία αυτή τη στιγμή. Το Mixed Migration Centre, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι το 88 % των Πακιστανών που έφτασαν στην Ιταλία χρησιμοποίησαν πρόσφατα έναν λαθρέμπορο για να περάσουν τα σύνορα. Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντομινίκ Μπιλντ είπε ότι το Πακιστάν εμπλέκεται στην πώληση διαβατηρίων και βίζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άτομα με εγκληματικό υπόβαθρο, γεγονός που αποτελεί σοβαρή ασφάλεια. «Έχουμε δει ότι το Πακιστάν είναι ο ηγέτης στα πλαστά διαβατήρια και τα πλαστά έγγραφα», είπε η Μπιλντ, επικρίνοντας περαιτέρω το Πακιστάν ότι χρησιμοποιεί τη διεθνή βοήθεια για την υποκίνηση του τρόμου.

Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η στρατιωτική υπεροχή, η πολιτική αστάθεια, οι φυσικές καταστροφές, η έλλειψη τροφίμων, η αυξανόμενη ανεργία, οι συγκρούσεις και η βία ανάγκασαν εκατομμύρια Πακιστανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα και να βρουν καταφύγιο σε ευημερούσες δυτικές χώρες. Κατέφευγαν σε όποιες επιλογές ήταν διαθέσιμες για να μεταναστεύσουν, κυρίως, με παράνομα μέσα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει το Πακιστάν χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που υπόκεινται σε εμπορία και λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC) δήλωσε ότι η εμπορία ανθρώπων στο Πακιστάν ήταν ευρέως διαδεδομένη. «Η αγορά λαθρεμπορίου ανθρώπων του Πακιστάν ανθίζει επίσης, καθώς πολλοί Πακιστανοί αναζητούν τις υπηρεσίες λαθρέμπορων για να ταξιδέψουν σε δυτικές χώρες», ανέφερε. Η εμπορία ανθρώπων λειτουργεί από ομάδες τύπου μαφίας και εγκληματικά δίκτυα όπως η People’s Aman Committee, η D-Company, ο Altaf Khanani, οι οποίοι έχουν σχέσεις με διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα.Οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες Πακιστανοί εισέρχονταν στη χώρα από τα νότια σύνορα παράνομα, και το διαχειριζόταν μια οργάνωση λαθρεμπορίας ανθρώπων με έδρα το Πακιστάν. Αναφέροντάς το ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», προσδιόρισαν τον Πακιστανό υπήκοο Αμπίντ Αλί Καν (Abid Ali Khan), ο οποίος διαχειριζόταν ένα διεθνικό δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων. «Ο Άμπιντ Αλί Καν φέρεται να έχει οργανώσει και να ηγηθεί μιας διεθνούς οργάνωσης που, σε αντάλλαγμα χρηματικής πληρωμής, διευκόλυνε την παράνομη διακίνηση ατόμων μέσω διαφόρων χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Νίκολας Λ. ΜακΚουέιντ.

Ο Καν διεξήγαγε επιχειρήσεις λαθρεμπορίας ανθρώπων από την Nowshera του Πακιστάν, η οποία είναι γνωστή για τις βίαιες ισλαμικές μαχητικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε βραβείο 2 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη του Καν. Υπάρχει βαθιά εμπλοκή Πακιστανών αξιωματούχων στην επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτά τα συνδικάτα λειτουργούν άφοβα. Η κυβέρνηση του Πακιστάν έπρεπε να αποδεχθεί ότι οι υπάλληλοι του κρατικού αεροσκάφους PIA συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο ανθρώπων στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Παρά τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις από τις δυτικές χώρες, η πακιστανική κυβέρνηση φάνηκε να απέτυχε στην εξάρθρωση της εμπορίας ανθρώπων που διαχειρίζονται συνδικάτα με έδρα το Πακιστάν. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει με αυστηρότερους περιορισμούς βίζας εάν το Πακιστάν δεν έπαιρνε πίσω τον παράνομο μετανάστη.Τώρα η ΕΕ βάζει την πακιστανική κυβέρνηση να καταστρώσει σχέδια για να σταματήσει το «λαθρεμπόριο μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων».

ΠΗΓΗ: inside0ver.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube