Οι ταραχές στη Γαλλία έχουν συσχετιστεί από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αποδίδοντάς τους τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωσης της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων, γι’ αυτό στοχοποιήθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Έχοντας πλέον καταλαγιάσει το κύμα βίας, ο Γάλλος πρόεδρος  αποκαλύπτει πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.

Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς, είπε ο Μακρόν χθες απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (…) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα».

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa