Weather Icon

Λευκός Οίκος, Κομισιόν και Γερμανία “αδειάζουν” Ερντογάν: Άλλο Σουηδία-ΝΑΤΟ και άλλο Τουρκία-ΕΕ

Λευκός Οίκος, Κομισιόν και Γερμανία “αδειάζουν” Ερντογάν: Άλλο Σουηδία-ΝΑΤΟ και άλλο Τουρκία-ΕΕ

Κομισιόν προς Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να τις υποστηρίζει, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης των 27 κρατών μελών.

“Το επίκεντρό μας είναι στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας του στο NATO ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βρει ανοικτές θύρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου και η ίδια να ανοίξει την πόρτα του NATO για τη Σουηδία.

Σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ αρνήθηκε ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ συνδέεται με το ζήτημα της Σουηδίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Σολτς: Άλλο θέμα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άλλο η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

“Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα” οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

O καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ‘Αντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε πάντως ως “θετικό μήνυμα” τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι “θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον”.

“Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου”, δήλωσε ο κ. Σολτς.

Κομισιόν προς Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.   

Παράλληλα, επισήμανε ότι “η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube